ĐARDIN
10.06.2013 u 08:29

Ambrozija, alergija...zvuči poznato?

Ambrozija (Ambrosia aretmisiifolia) je jednogodišnja korovna biljka čija pelud ima visoko alergena svojstava te je stoga na žalost poznata velikom broju ljudi. Kao korovna biljka raširena je u cijelom svijetu. U Hrvatskoj je prvi put zabilježena 1941. godine na području istočne Slavonije, a danas je rasprostranjena u gotovo čitavoj Hrvatskoj. Ipak, u najjužnijem dijelu Hrvatske ambrozija ne raste u velikim populacijama, pa se stoga trebamo potruditi da tako i ostane! Možda je manje poznato, ali u Hrvatskoj su doneseni i zakonski propisi koji obvezuju na uklanjanje ambrozije.


komentara  0

Ovaj izuzetno nepoželjan korov širi se putem sjemena. Samo jedna biljka može proizvesti i do 150000 sjemenki koje se najčešće prenose uz pomoć vjetra na jako velike udaljenosti. Sjeme ambrozije može čekati optimalne uvjete za svoj razvoj i zadržati klijavosti i do 30 godina. Iz navedenog lako se može zaključiti da je ambroziju potrebno suzbijati prije cvatnje, a svakako prije osipanja sjemena.

Na žalost, iz godine u godinu o važnosti suzbijanja ambrozije slušamo najviše u vrijeme kada je koncentracija njenog peluda u zraku visoka, a tada je najčešće već prekasno. Ambrozija (ovisno o klimatskim prilikama) niče obično u travnju, a s cvatnjom počinje u srpnju. Budući da se radi o izuzetno opasnoj biljnoj vrsti, vrlo je važno provoditi mjere suzbijanja, a preduvjet za to je njezino prepoznavanje. Stoga, evo i kratkog opisa vanjskog izgleda ove nimalo poželjne biljke.


Stabljika ambrozije visoka je od 20 - 150 cm, zelenkaste je boje, posuta bjelkastim dlačicama i obično grmoliko razgranjena.
Listovi su jače perasto razdijeljeni i na naličju posuti rijetkim dlačicama. Plojka lista je tamnozelena, dok je naličje nešto svjetlije zelene boje zbog obraslosti dlačicama.
Cvjetovi su sitni, neupadljivi, žute su boje i skupljeni u neuglednim grozdastim cvatovima. Smješteni su na vrhovima stabljike i bočnih grana.

Ambroziji pogoduju suha staništa i otvoreni, sunčani položaji. Najčešće je nalazimo na zapuštenim, neobrađivanim površinama. Međutim, na istim staništima, a vrlo često i zajedno rastu dvije na prvi pogled izgledom vrlo slične biljke - pelin (Artemisia vulgaris) i ambrozija (Ambrosia aretmisiifolia). Hrvatski naziv za ambroziju je pelinolisni limunđik, što i nije slučajno jer biljke uistinu vrlo nalikuju jedna drugoj.

Najuočljivije razlike između pelina i ambrozije su slijedeće:
kod pelina naličje listova je intenzivno sive boje, a kod ambrozije je rjeđe obraslo dlačicama, stoga nije intenzivno sive boje (već nešto malo svjetlije zelene boje u usporedbi s licem lista);

cvat kod pelina je bjelkaste boje i gusto obrastao dlačicama, a kod ambrozije je žute boje i bez dlačica;
Osim s pelinom ambroziju je zbog sličnog oblika i boje listova moguće zamijeniti i s nekim drugim biljnim vrstama kao što su kadifica (Tagetes sp.) ili dvozub (Bidens subalternans).

Važno je napomenuti i da je ambrozija vrlo  prilagodljiv i invazivan korov jer na staništu gdje raste sprječava rast drugih biljaka, a što je još značajnije pelud joj se smatra najjačim postojećim alergenom. Činjenica jest da je vrlo važno uklanjati ambroziju, međutim mjere suzbijanja treba početi primjenjivati početkom vegetacijske sezone (mehaničkim čupanjem biljaka skupa s korijenom ili upotrebom dozvoljenih herbicida), svakako prije fenofaze cvatnje. 


Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube