ĐARDIN
01.07.2013 u 10:35

Dubrovački koralj

Russelia equisetiformis ukrasna je biljka koja je već davno osvojila stanovnike dubrovačkoj kraja, a oni su joj - unatoč činjenici da je porijeklom iz Meksika - dali naziv dubrovački koralj. Ova cvjetna trajnica je kod nas toliko omiljena da je gotovo nemoguće pronaći pročelje zgrade čije prozore, balkone ili tarace ne krasi po barem jedan primjerak ove lijepe biljke koja je gotovo postala simbolom Dubrovnika.


komentara  0

Tijekom proljeća, ljeta i jeseni dubrovački koralj je doslovno okićen mnoštvom sitnih crvenih ili bijelih cvjetića koji pridonose prekrasnom izgledu ove biljke.

To je biljka koja traži obilje sunca i tek povremeno zalijevanje, a za tako malo brige zahvaljuje dugotrajnom i bogatom cvatnjom od ranog proljeća do kasne jeseni. Iako dubrovački koralj nije zahtjevan u pogledu vode, ipak ukoliko uslijedi duže sušno razdoblje, potrebno ga je češće zalijevati. Prilikom zalijevanja treba paziti da se ne orošava nadzemni dio biljke, budući da vlaga pogoduje razvoju različitih gljivičnih i bakterijskih bolesti. Prihranjuje se tijekom vegetacije gnojivima za cvjetajuće biljke.

Potrebno je uklanjati sve odumrle i zaražene biljne dijelove. S početkom vegetacije moguća je pojava naglog rasta pojedinih izbojaka. Takve izbojke je nakon što dosegnu duljinu od 20-tak centimetara potrebno prikratiti kako bi se potaknuo rast bočnih izbojaka, odnosno dobila lijepa i gusta biljka.

S pojavom niskih temperatura biljka prestaje s cvatnjom te počinje razdoblje mirovanja u kojem je zalijevanje potrebno svesti na minimum i prestati s prihranjivanjem.

Ukoliko je biljku potrebno presaditi, svakako to treba učiniti tijekom razdoblja mirovanja vegetacije i to u posudu koja ima otvor za otjecanje viška vode. Dubrovački koralj je idealna biljka za sadnju u viseće cvjetne košare u kojima se vrlo brzo raširi te se prelijeva poput slapova preko njihovih rubova.

Najčešća i najuspješnija metoda razmnožavanja je reznicama. Ukorijenjena biljka se može iznijeti na otvoreno već tijekom travnja, odnosno u trenutku kada prestane opasnost od pojave niskih temperatura. Ipak, možda je najpouzdaniji i najučinkovitiji način da ovu zanimljivu biljku kupite u rasadniku ukrasnog bilja.

Za vrlo malo utrošenog vremena i truda dubrovački koralj će vas nagraditi neumornom i dugotrajnom cvatnjom od ranog proljeća pa sve do kraja jeseni. Odlučite li se staviti na svoj prozor, balkon, taracu ili u vrt ovu biljku učinit ćete nešto lijepo za sebe, ali i za svoj grad i sve prolaznike koji će, sigurna sam, uživati u divnom prozoru.


Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube