ĐARDIN
16.07.2013 u 08:33

Lagerstremija - grm čudesno lijepih cvjetova

Lagerstremiju (Lagerstroemia indica) je upravo ovih dana zbog svojih čudesno lijepih cvjetova gotovo nemoguće ne primijetiti. Iako je lagerstremija ukrasni grm, ona u rukama vještog vrtlara može postati i maleno stabalce.


komentara  0

U vrijeme cvatnje, vrhovi grana lagerstremije ukrašeni su s bezbroj crvenih, ružičastih ili ljubičastih cvjetova skupljenih u metličastim, do 20 cm dugim cvatovima. Svojom cvatnjom, lagerstremija nas uveseljava od početka ljeta pa sve do kraja jeseni. Premda lagerstemiju zimi ne krase cvjetovi, pa čak ni listovi, ona je i tada prekrasna te poput skulpture dominira u vrtnom prostoru. Lako se prepoznaje zbog svoje glatke sivkaste kore koja se ljušti.

Mogućnosti primjene ove atraktivne biljke su uistinu brojne. Zanimljiva je ukoliko se uzgaja kao samostalan grm ili u skupini od 3-4 grma. Vrlo često se primjenjuje i za sadnju neformalnih živica kojima se osigurava vizualna privatnost ili odjeljuju određeni dijelovi vrta. Može se uzgajati kao pojedinačno stablo ili u drvoredu, ali moguće ju je preoblikovati i u bonsai drvce.

Ovim cvjetajućim drvenastim biljkama pogoduje klima s kratkim i blagim zimama, upravo kakva vlada u našem podneblju. Za svoj optimalan rast i razvoj lagerstremija traži otvorene, osunčane položaje, ali zaklonjene od jakih vjetrova. U nedostatku svjetlosti grmovi se izdužuju te rastu nepravilno, dolazi do izostanka cvatnje ili je cvatnja oskudna. Biljka nije zahtjevna u pogledu vode, ali ukoliko uslijedi duže sušno razdoblje, potrebno ju je povremeno zaliti.

Gnojidba dušikom poželjna je samo prilikom sadnje ovog atraktivnog grma, a proljetnu prihranu treba provoditi s gnojivima koja sadrže veći udio kalija i fosfora.
Orezuje se u rano proljeće prije kretanja vegetacije na način da se prikrate jednogodišnji izboji i po potrebi prorijedi krošnja.

Najčešće se razmnožava sjemenom i reznicama.

Biljka je osjetljiva na napad brojnih bolesti od kojih najveće štete može izazvati gljivica Erysiphe lagerstroemia, koja ukoliko se jednom pojavi, redovito se javlja svake godine. Gljivica uzrokuje bijelu tanku prevlaku s obje strane lišća. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Kao posljedica napada navedenih gljivica dolazi do deformiranja i preranog opadanja lišća, a naposljetku i čitavih biljaka. Za suzbijanje ove gljivice koriste se sredstva na osnovi sumpora i sistemični fungicidi (erisificidi).

Od kukaca najveće štete uzrokuju lisne uši (Sarucallis kahawaluokalani). Posljedice napada lisnih ušiju očituju se u deformacijama lišća, sušenju na mjestu sisanja. Lisne uši luče mednu rosu koja pokriva biljne dijelove i čini ih ljepljivima. Na biljne dijelove onečišćene mednom rosom nastanjuju se gljive čađavice koje uzrokuju tamnjenje tih dijelova, a time i slabiju asimilaciju.

Suzbijanje lisnih ušiju potrebno je provoditi odmah (nekim od sistemičnih aficida), čim uočite njihovu pojavu.
Za razliku od mnogih drugih ukrasnih grmova čija cvatnja traje tek nekoliko tjedana, lagerstremija će vas svojom cvatnjom oduševljavati doslovno mjesecima.


Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube