ĐARDIN
21.09.2013 u 08:34

Motar – biljka s okusom mora

Iako se na prvi pogled čini da su morske hridi o koje redovito tuku valovi, grije sunce i mete bura prilično negostoljubiva mjesta za život, ipak postoje organizmi kojima upravo takvi uvjeti savršeno odgovaraju. Jedan takav je i malena, zeljasta biljka Critmum maritimum, narodnog naziva motar, matar, petrovac ili šćulac. To je biljka, koju mi sretnici koji živimo uz more, susrećemo svakodnevno, međutim rijetko je primjećujemo, a još rjeđe koristimo u prehrani.


komentara  0

Posljednjih se godina sve više cijeni različito jestivo samoniklo bilje poput šparoge i žućenice, što je svakako opravdano zbog njihovih nutritivnih svojstava, ali i zbog činjenice da su te biljke potpuno neopterećene s pesticidima. Motar je također samonikla biljka jedinstvenog okusa koja je dostupna svima, ali se na žalost o njoj i ne priča previše.

Ova pomalo zaboravljena biljka najljepša je dok cvjeta (srpanj – listopad), tada sa svojim žućkasto-zelenkastim cvjetovima ukrašava morsku obalu. Gotovo ju je nemoguće ne prepoznati ili zamijeniti s nekom drugom biljkom. Iako se može jesti u bilo koje doba godine, kažu da je najukusnija kad se bere u proljeće, prije cvatnje i to na način da se odlomi na mjestu na kojem se sama prelomi (na sličan način kao što se beru šparoge).

Ako se bere kasnije tada je okusom nešto aromatičnija pa se zato tada upotrebljavaju samo listovi. Svježi listovi jedu se na salatu, mogu se kiseliti, koristiti kao začin u umacima i sl. Zbilja su brojne mogućnosti za pripremu ove prave poslastice koja može biti i suvenir te na taj način postati dijelom nečije lijepe uspomene na naš kraj.

I dok je motar u nekim drugim zemljama vrlo cijenjena biljka koju je moguće kupiti samo u specijaliziranim rasadnicima, mi koji ga imamo u izobilju nažalost ga najčešće niti ne primjećujemo i preko njega prelazimo kao preko nekog neželjenog korova. Nadam se da će ova neobična, jestiva i u našim uvjetima samonikla biljka uskoro i kod nas doći „u modu“ i postati prava delicija.


Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube