ĐARDIN
09.10.2013 u 08:12

Počela je sezona šipaka

Za razliku od pomadora, tikvica, jabuka ili banana (kao i drugog voća i povrća koje se može kupiti tijekom cijele godine) svježi plodovi šipka naš jelovnik obogaćuju samo u jesen i zimu. Nekako se čini kako ponuđeno voće i povrće na policama trgovačkih lanaca baš i nije u skladu s godišnjim dobima, odnosno nije uopće. Trebamo li baš tijekom cijele godine i konzumirati sve te namirnice samo zato što su nam dostupne? Jedno je sigurno točno - šipak dozrijeva upravo ovih dana, a njegov svježi sok trebamo piti po mogućnosti što češće!


komentara  0

Ova je biljka poznata u narodu kao šipak, nar ili mogranj, međutim plod divlje ruže također nazivamo šipkom, a oni ni po čemu nisu srodni. Stoga je uvijek važno istaknuti znanstveni naziv koji je u ovom slučaju Punica granatum.

Šipak (Punica granatum) jedna je od najstarijih korisnih biljaka. Spominje se u različitim kulturama i religijama (Biblija i Kuran), a svoje mjesto našao je i u različitim umjetničkim djelima.  Plod šipka je boba ispunjena stotinama slatko - kiselih, sočnih sjemenki koje su prema mnogima prava poslastica, ali one su ujedno i riznica visoko vrijednih sastojaka-barem tako tvrde nutricionisti i preporučuju ga u prehrani.

Manje je poznato da se iz sjemenki šipka proizvodi ulje koje se koristi u različite svrhe, a najčešće u najluksuznijoj kozmetici. U narodnoj medicini razni dijelovi ove biljke se često koriste u liječenju različitih oboljenja. Sočne sjemenke šipka jedu se svježe, odnosno mogu biti dodatak ili glavni sastojak različitih napitaka, kolača, džemova, sirupa, likera, octa…

Svakako je plod šipka, odnosno njegov sok zbog visokog udjela vitamina C, u ovim hladnijim danima itekako poželjna namirnica na našem jelovniku.

Osim u kulinarstvu i farmaciji šipak svoju primjenu može naći i kao ukrasna biljka. U proljeće se na grmovima počinju otvarati intenzivno crveni, zvonoliki cvjetovi iz kojih se na jesen razviju žuto-crveni krupni plodovi. Botanički gledano šipak je grm, međutim vrlo lako se rezidbom može oblikovati u maleno stabalce koje je prikladno i za manje vrtove.

Osobito je zanimljiva patuljasta forma šipka (Punica granatum ′Nana′) koja je pogodna za oblikovanje niskih živica, za sadnju u kamenjaru ili kao ukrasna lončanica na taraci.

Razmnožava se najčešće sjemenom, reznicama i cijepljenjem. Najveće poteškoće u uzgoju stvaraju lisne uši, koje mogu značajnije umanjiti prinos plodova. U borbi protiv lisnih ušiju postoje različite ekološki prihvatljive metode čiji je učinak nažalost puno slabiji od učinka koji se postiže upotrebom insekticida. Usprkos tome, nije li sreća kada svome djetetu možete ponuditi čašu zdravog i osvježavajućeg napitka za koji ste potpuno sigurni da ne sadrži ostatke pesticida.

Neprocjenjivo! Vaše stablo šipka tada će posjetiti i brojne bubamare za koje se ne kaže uzalud da donose sreću. Ukoliko ste ipak pristaša insekticida, tada svakako izaberite neki od selektivnih insekticida koji pošteđuje prirodne neprijatelje lisnih ušiju, koristite ih u optimalnim rokovima i primjenjujte ih lokalizirano.

Budući da je upravo sada pravi trenutak za sadnju drveća i grmlja, razmislite o sadnji šipka, biljke koja ima zanimljiv izgled, a uz to i pridonosi zdravlju.


Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube