ĐARDIN
02.12.2013 u 09:33

Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka

Kupus je od davnina cijenjen kao vrlo ukusna povrtna kultura. Budući da obiluje vitaminima i mineralima, svakako je vrlo je poželjna prehrambena namirnica. Koristi se u svježem stanju, kuhan, ukiseljen… Međutim, u posljednje vrijeme kupusnjače se koriste i u ukrasne svrhe. Selekcijom i križanjem različitih kupusnjača dobiveni su brojni ukrasni kultivari različitih veličina, oblika i boja listova. Nasuprot  cvjetovima (koji se posebno ne ističu), listovi ukrasnog kupusa i kelja su iznimno atraktivni, a mogu biti crvene, ljubičaste, roze, zelene, žute ili bijele boje. Intenzivna boja listova razvija se tek s pojavom nižih temperatura.


komentara  0

Ove zanimljive biljke mogu se koristiti za jelo, međutim nisu posebno ukusne jer su križanjem oplemenjene samo kako bi atraktivno izgledale. Nikako se ne smije zanemariti ni činjenica da su ove biljke, tijekom njihovog uzgoja, vrlo vjerojatno višekratno tretirane brojnim pesticidima, stoga ih nije preporučljivo koristiti u prehrani.
Ako ste ljubitelj boja, možete primjerice posaditi ukrasni kupus ili kelj i potpuno ignorirati činjenicu da tijekom zime u vrtu vladaju prizori uspavane prirode. U kombinaciji s nekim drugim biljkama koje cvjetaju zimi (npr. Iberis), ukrasne kupusnjače mogu čitavu jesen i zimu uljepšavati vaš vrt, balkon ili prozor i svojom živahnom bojom lišća uistinu negirati postojanje zimskog mirovanja vegetacije. Često je ukrasni kupus sastavni dio cvjetnih buketa, a toliko je dekorativan da manje upućeni misle da je riječ o nekom cvijetu.

Kao i svim kupusnjačama, tako i ovim ukrasnim, najviše odgovaraju potpuno osunčani položaji (posebno varijetetima s ljubičastom bojom lista), niske temperature, humusom bogata tla, dosta vode i dobra drenaža (posebno ako se uzgaja u ukrasnim posudama). Slično je i s bolestima i štetnicima, koji na žalost podjednako napadaju sve vrste kupusnjača. Tako najveće probleme u uzgoju mogu stvarati gusjenice leptira, kupusne stjenice, buhači, lisne uši, puževi, trulež korjenova vrata…

Iako mi se sviđaju biljne vrste koje se uzgajaju isključivo zbog cvijeta, uopće ne razumijem zašto povrće ili možda neka druga skupina biljaka ne bi bila vrijedna divljenja. Reći će mnogi „ruža je ipak ruža“, ali čini se kako ova cvjetna kraljica polako dobiva konkurenciju. Buket sastavljen od šarenih kupusića, više je od malog znaka pažnje - jer će on, sigurna sam, izmamiti osmijeh i pridonijeti dobrom raspoloženju osobe kojoj je namijenjen.


Zrinka Kesić Zrinka Kesić, dipl.ing.agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      18|11|13 u 08:30
Ta divna bića - kukci


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube