ĐARDIN
23.12.2013 u 13:17

Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?

Uz Božić su vezani brojni običaji, a većinu najviše veseli upravo običaj kićenja „bora“. Čarobnom ugođaju Božića uvelike pridonosi snažan, a opet nenametljiv miris smole koji se u blagdanske dane širi s okićenog stabla.


komentara  0

Božićnim stablima najčešće se smatraju bor i jela, ali ove vrste stabala se vrlo rijetko koriste - uglavnom se kite smreke. Razlika između bora i jele je očita, ali rijetki razlikuju jelu i smreku. Iako su ove dvije vrste četinjača na prvi pogled jako slične, ipak ih se vrlo lako može razlikovati.

Jela za razliku od smreke ima savitljive iglice, oblih vrhova, koje ne bodu. Na naličju iglica jele vidljive su dvije bijele pruge, koje kod smreke ne nalazimo. Također, iglice jele dugo ostaju na odsječenim stablima, a kada naposljetku i otpadnu, grančice jele ostaju glatke. Za razliku od jele, odsječena stabla smreke vrlo brzo gube iglice i tada grančice smreke ostaju hrapave. Ovo su samo neke od razlika između ove dvije vrste stabala, a po kojima ih je vrlo lako raspoznati.

Osim za kićenje rezanih ili posađenih stabala, ljudi se sve češće odlučuju i za kupnju umjetnih, odnosno plastičnih stabala. Takvim stablima ne otpadaju iglice, najčešće su savršenog oblika i veličine, pa čak i u nekoj vama omiljenoj boji (bijeloj, zlatnoj, ljubičastoj, crnoj…), ali takva stabla su ipak samo još jedna u nizu besmislenih kopija prirode - poput kućnog ljubimca kojeg možete hraniti desnim klikom miša.

Često se čuje kako su umjetni borovi ekološki–jer se njihovom proizvodnjom ne uništavaju šume, a i ekonomski prihvatljiviji od prirodnih–jer traju dokle god nam se sviđaju. S rečenim se nipošto ne slažem jer i takav bor će kad-tad završiti na smeću, a važno je napomenuti da se plastični borovi proizvode od materijala koji se ne mogu reciklirati i čijom razgradnjom nažalost nastaju opasni spojevi kojima nije mjesto u prirodi.

 

Nasuprot ovakvim, izgledom savršenim božićnim drvcima, u nekim hrvatskim rasadnicima šumskog bilja za ovu prigodu proizvode se „pravi“ borovi, jelke i smreke. Ta stabla su vrijedni vrtlari godinama mukotrpno uzgajali s namjerom da ih kada dosegnu određenu visinu odrežu i prodaju. Ovakav uzgoj se može usporediti s uzgojem pomadora, ruža ili limuna i nema nikakve veze s krčenjem šuma.

Takva stabla, kako bi uspjela doseći dovoljnu visinu za rez, godinama su rasla u rasadnicima, pritom su proizvodila za nas jako važan kisik i vezivala ugljikov dioksid. Na mjesto jednog odrezanog stabla, vrtlari će opet posaditi novo i tako će se krug nastaviti, a stabla će nama za uzvrat pokloniti kisik i puno veselja u ove blagdanske dane. Važno je napomenuti kako proizvodnja božićnih stabala možda nije jedini, ali je svakako značajan izvor prihoda brojnim hrvatskim obiteljima te sam mišljenja da je svakako treba podržati.

Bilo kako bilo, odlučili se vi na kupnju umjetnog ili „pravog bora“ , od srca svim čitateljima želim da nadolazeće blagdane provedu u veselju!


Zrinka kesić dipl. ing. agronomije


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      25|02|14 u 16:02
Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka
ĐARDIN
0      18|11|13 u 08:30
Ta divna bića - kukci


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube