PUŽURENJE
07.01.2014 u 08:16

Postanite gastro detektivi

Sigurno vam se tijekom izleta i putovanja dogodilo da se zaustavite jesti u nekom malom, od mahnitog svijeta zaboravljenom mjestu. U tim prilikama gastro rado-znalci uvijek koriste isti, isprobani trik: od lokalnih ljudi nastoje saznati gdje i što pojesti, koji je tipičan proizvod ili jelo tog kraja. Tada u razgovoru, obično sa starijim ljudima, možete sasvim slučajno saznati za postojanje jela, pasmina, sireva, peciva, slastica za koje nikada ranije niste čuli.

Napisao: Ivo Kara-Pešić


komentara  0

Ono što je posebno zanimljivo načini su pripreme i proizvodnje koji zahtijevaju specifična znanja, vještine i oruđa. Ta su znanja, koja se stoljećima usmeno prenose s naraštaja na naraštaj, izraz duboke suživljenosti čovjeka s određenim područjem.

„Tradicijske metode prerade djelo su zanatlija i naučiti te procedure znači raditi po njima godinama. Morate ovladati vještinama i zadobiti onu nedefiniranu, ali nužnu senzibilnost kako biste bili u stanju zadržati stalnu kvalitetu proizvoda, čak i kada se uvjeti u kojima se prozvodnja odvija (...) mijenjaju. Samo linijski proizveden, industrijski proizvod ne dozvoljava mogućnost individualne interpretacije, već, naprotiv, u većini faza proizvodnje zahtijeva pojednostavljene procese prilagođene kompjutorskoj tehnologiji.“

Ako ste kadri postaviti prava pitanja, pažljivo i strpljivo slušati, sudbina vas može učiniti jednim od posljednjih svjedoka postojanja ovih proizvoda i vještina koji su važni tragovi lokalne kulture. Njihovim nestankom ne gubimo samo dragocjeno znanje, nego cijeli jedan univerzum. Nevjerojatno je kako samo jedna osoba može biti nepresušna riznica znanja o lokalnim običajima, dijalektu, pričama, pjesmama, svetkovinama, ričetama, prirodnim ljekovima, tajnama krajolika. Krasan primjer pružili su nam Ivana i Antonio Bratoš, pokretači benda OPG: svu svoju inspiraciju crpe od Ivanine devedeset i tri godine stare babe Mare.

Očuvanje tradicijskih proizvoda i znanja jedan je od glavnih ciljeva Slow Food pokreta i projekta koji nosi znakovit naziv: Arka okusa. Projekt su 1999. godine pokrenuli Slow Food Fondacija za bioraznolikost i Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu. Što je konkretno Arka okusa? Riječ je o on line katalogu hrane kojoj prijeti nestanak. No vrlo je važno naglasiti da „opći cilj nije stvaranje banke sjemena, prikupljanje genetskog materijala ili stvaranje muzeja u kojemu bi bilo izloženo tradicionalno znanje, već ponovno otkrivanje i valoriziranje ovih resursa kako bi se poduprle lokalne ekonomije.“

Arka okusa pokazala se vrlo učinkovitim instrumentom za poticanje lokalne ekonomije i očuvanja bioraznolikosti. Do sada se na Arku ukrcalo 1455 proizvoda iz cijelog svijeta. Svi ste pozvani uključiti se u ovaj pothvat, jer je u pitanju gastro i kulturna baština koja pripada cijelom čovječanstvu.

Kako biste postali pravi gastro detektivi, Kinookus je u okviru projekta ESSEDRA na hrvatski preveo brošuru u kojoj imate sve potrebne upute za prepoznavanje i kandidiranje proizvoda za Arku okusa.

Naravno, ne može se sve ukrcati na Arku okusa, jer mnogim proizvodima koji su danas na zelenim tržnicama i u dućanima nije mjesto na Arki. Vrlo važan kriterij je povezanost s područjem: „Područje je ključni element za bioraznolikost. Nije dovoljno da proizvod bude lokalan. Pridjev 'lokalni' govori malo o povijesti i tradiciji nekog područja. Moguće je lokalno uzgajati nedavno uvedene izumljene sorte, hibride ili proizvode koji nisu povezani s lokalnom kulturom. Proizvodi koji nas zanimaju snažno su povezani sa svojim područjem, ne samo u smislu podneblja i okoliša, nego i u smislu kulturnog, povijesnog i fizičkog konteksta. Područje je tlo, zrak, voda i klima, ali i jezik, dijalekt, religija, obrtništvo, arhitektura i krajobraz. Daleko od svog izvornog područja sjeme, povrće, voćka ili pasmina postaju običan genetski materijal.“

Imajte na umu da je prihvaćanje i uvrštenje vašeg prijedloga u katalog Arke okusa prvi korak k utemeljenju onoga što se u Slow Food terminologiji naziva prezidij (presidium). „Pokretanje Prezidija znači posjetu proizvođačima, upoznavanje s njihovim radom i teškoćama s kojima se suočavaju, shvaćanje društvenog i kulturnog konteksta i njihovog tržišta s ciljem uspješnog pokretanja promotivnih djelatnosti. Slow Food Prezidiji direktno interveniraju kako bi očuvali tradicijski proizvod kojemu prijeti nestanak.“

Stoga brošure u ruke Šparoga Holmesi! Biti gastro detektiv jako je uzbudljivo i poučno. A o općoj koristi da i ne govorim.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
PUŽURENJE
1      11|02|14 u 08:13
Gastro-sveučilište iz snova
PUŽURENJE
2      21|01|14 u 09:25
Eataly – „supermarket“ koji osvješćuje
PUŽURENJE
1      23|12|13 u 21:13
Ivo Kara-Pešić: Krajoljublje
PUŽURENJE
1      10|12|13 u 07:30
Slow Food: Pravo na užitak u slavu Majke zemlje
PUŽURENJE
2      26|11|13 u 08:06
"Jedenje je poljoprivredni čin!"


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube