PUŽURENJE
11.02.2014 u 08:13

Gastro-sveučilište iz snova

Dragi prijatelj Nicola Ferrero, koji godinama radi za Slow Food Editore, izdavačku kuću pokreta, 2010. godine gostovao je na prvom Kinookus FFF-u. Tada me je pozvao da nakon Festivala dođem na Salone del gusto i Terra Madre susrete u Torino te da iskoristim priliku za posjet Sveučilištu gastronomskih znanosti u Pollenzu (Università degli Studi di Scienze Gastronomiche – UNISG). Prepun dojmova s najvećeg sajma tradicijske poljoprivrede na svijetu, krenuo sam na izlet u Pollenzo, ni ne sanjajući što me očekuje u malom mjestu na jugu Pijemonta.

Napisao: Ivo Kara-Pešić


komentara  1

U potpuno obnovljenom, nekadašnjem posjedu kraljevske obitelji Savoia, obišao sam podrume u kojima se nalazi Banka vina, a zatim i krilo posjeda u kojem se nalazi hotel. Nažalost, kako je bila nedjelja, nismo bili u mogućnosti posjetiti i samo Sveučilište. Stoga sam za Pužurenje odlučio popričati s gospođom Alessandrom Abbona, koja je od 2005. na čelu UNISG-ovog ureda za komunikacije i odnose s javnošću.

Možete li nam reći kako se rodila ideja osnivanja Sveučilišta gastronomskih znanosti u Pollenzu?

Ideja je potekla od Carla Petrinija, predsjednika i osnivača Slow Fooda. Nakon godina iskustva na području prehrambene edukacije, u Slow Foodu se javila  potreba novog promišljanja gastronomije kao složene znanosti koja zavrjeđuje akademski dignitet.

U Agenciji, koja je izgrađena 1833. godine po želji Carla Alberta od Savoie, danas se osim Sveučilišta, nalaze hotel s četiri zvijezdice, didaktička menza „Akademske trpeze“ i Banka vina.

No prije pokretanja Sveučilišta posjed je bio potpuno napušten i ruiniran. Ideja obnove pojavila se krajem devedesetih godina prošlog stoljeća upravo u vrijeme teorijskog promišljanja Slow Fooda o odnosu znanja i okusa (saperi e sapori).

Sveučilište je krenulo s radom 2004. godine (ove godine slavimo desetogodišnjicu), i to s trogodišnjim programom (dodiplomski studij).

Nakon toga aktiviran je jednogodišnji master program na engleskom jeziku, i dvogodišnji diplomski program (laurea magistrale). Sada imamo i visokostručne programe posvećene tradicijskim prehrambenim proizvodima sa statusom izvrsnosti, a uskoro pokrećemo i dva kuharska programa posvećena talijanskoj kuhinji (na engleskom i talijanskom). Za 2015. pripremamo Master in Italian Wine Culture.

Sveučilište u Pollenzu jedino je na svijetu koje se bavi isključivo gastronomskim znanostima koristeći pristup inspiriran Slow Food filozofijom. Ovdje se hrana promatra kao kultura povezana sa svim aspektima ljudskog života.

Na koji način programi zrcale ideju nove gastronomije?

Sveučilište gastronomskih znanosti rodilo se s originalnom didaktičkom formulom: naš obrazovni projekt spaja studije i praksu, knjige i životna svjedočanstva, znanost i menadžersku kulturu, zanatske i poljoprivredne vještine.

Programe Sveučilišta odlikuje interdisciplinarni pristup, odnosno ravnoteža između humanističkih i prirodnih znanosti kojima je poveznica gastronomija. Kod nas se studira povijest prehrane, ali i ekonomija (primijenjena na tvrtke koje proizvode hranu), etnobotanika, estetika i filozofija (ukusa), kao i pravo (povezano s prehrambenim i poljoprivrednim zakonima i pravilima), molekularne znanosti, ali i kulturalna antropologija. Svi predmeti i profesori u međusobnom su dijalogu.

Naši dodiplomski trogodišnji programi uključuju 15 didaktičkih putovanja po Italiji i svijetu kako bi se potaknuli susreti s ljudima koji proizvode hranu, s prehrambenim tvrtkama, s različitim podnebljima, s povijestima i tradicijskim kulturama.

Tko su vaši studenti? Gdje se najčešće zapošljavaju nakon studija?

Od 2004. do danas imali smo studente iz više od 60 zemalja svijeta. Uglavnom je riječ o mladim ljudima kojima je hrana strast: od toga kako se proizvodi i prerađuje, do toga kako se konzumira. Puno je dakako Talijana, ali i Nijemaca, mladih iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, zatim Afrikanaca i Azijata.

Naši diplomirani studenti imaju titulu gastronoma: riječ je o novoj profesionalnoj figuri koja ima znanja i kompetencije iz poljoprivredno-prehrambenog područja te ispravnim odlukama usmjerava proizvodnju, distribuciju i potrošnju hrane prema održivoj budućnosti planeta.

Nakon trogodišnjeg i petogodišnjeg programa oni uglavnom rade u sektoru industrijske i zanatske proizvodnje hrane, maloj i srednjoj ditribuciji, u turizmu, u tvrtkama koje se bave cateringom, u sektoru prehrambene edukacije, kao i u nevladinim udrugama. Mnogi su postali poduzetnici i vode svoje projekte i tvrtke.  

Možete li nam predstaviti neki projekt Sveučilišta?

Jedan od značajnih projekata nosi naziv “Žitnice memorije” (Granai della Memoria) i nastao je s ciljem prikupljanja i prenošenja (u formi videa) memorija  svijeta preko složenog multimedijalnog arhiva. Intervjui prikupljeni u Italiji i inozemstvu donose svjedočanstva zemljoradnika, radnika, zanatlija, poduzetnika, partizana.

Studenti tijekom svojih didaktičkih putovanja intervjuiraju poljoprivrednike, ribare, proizvođače i zanatlije, ali i starije osobe koje su baštinici dragocjenih znanja i vještina. Svi ovi videozapisi pohranjuju se u bazu podataka Žitnica memorije i postaju baština koju možete konzultirati prema različitim područjima istraživanja.


Ivo Kara - Pešić


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
PUŽURENJE
2      21|01|14 u 09:25
Eataly – „supermarket“ koji osvješćuje
PUŽURENJE
0      07|01|14 u 08:16
Postanite gastro detektivi
PUŽURENJE
1      23|12|13 u 21:13
Ivo Kara-Pešić: Krajoljublje
PUŽURENJE
1      10|12|13 u 07:30
Slow Food: Pravo na užitak u slavu Majke zemlje
PUŽURENJE
2      26|11|13 u 08:06
"Jedenje je poljoprivredni čin!"


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube