ĐARDIN
25.02.2014 u 16:02

Zimzelen - cvjetni pokrivač u plavoj boji

Plava boja koja se u biljnom carstvu rijetko susreće u vrt unosi notu romantičnosti i doprinosi posebnom ugođaju. U manjim vrtovima poželjno je saditi biljke plavih cvjetova jer one pridonose dojmu veće prostranosti. Jedna od biljaka s plavim cvjetovima je i zimzelen zimozelenka, plavenka, pavenika… (Vinca minor, V.major).


komentara  0

Zimzelen je već odavno iz prirodnih staništa prenesen u vrtove u kojima se uzgaja uglavnom kao ukrasna biljka. Brojne biljne vrste su iz raznih razloga nestale s lica Zemlje, a neke su poput malog zimzelena (Vinca minor) dobile status „ugrožene vrste“. Upravo zato ovu biljku nikako ne smijemo presađivati iz prirode, trebamo je presaditi „od susjeda“ ili kupiti u rasadniku ukrasnog bilja.

Zimzelen je vazdazelena biljka koja vrlo brzo može ozeleniti golo tlo. Spada u skupinu takozvanih „pokrivača tla“ koji su jako cijenjeni u oblikovanju vrta jer uvelike pridonose prirodnom izgledu vrta, sprječavaju gubitak vlage iz tla i onemogućavaju rast korovima. Ovo je omiljena biljka svim nestrpljivim vrtlarima, jer u vrlo kratkom vremenu ispuni željenu površinu. Ako se njeguje pravilno, može stvoriti vrlo gust sklop listova i cvjetova i može biti još ljepši od onoga koji raste samoniklo u prirodi.

Ovoj biljci pogoduju sjenoviti položaji i upravo suprotno uvriježenom mišljenju - kako ispod stabala ništa ne raste, a pogotovo ne rastu cvjetne vrste - zimzelen se razvija najbolje. Pogoduje mu sjena koju stvaraju krošnje stabala, a ne smeta mu previše niti otpalo lišće kao ni iglice s bora. U pogledu tla također nije zahtjevan i dobro uspijeva i na tlima koja su siromašnija hranjivima.

Ova biljka je samo naizgled krhka, ona je zapravo jedna vrlo žilava trajnica koja nas već krajem zime razveseli prekrasnim cvjetovima plave boje. Iako nije poznat kao vjesnik proljeća, zimzelen s cvatnjom započinje ranije od većine drugih biljaka. Krase ga vrlo lijepi kožasti listovi, a od kraja zime pa sve do ljetnih vrućina i prekrasni plavi ili plavo-ljubičasti cvjetovi.

Biljka se prirodno ukorjenjuje na mjestima gdje stabljika dotiče tlo. Najlakše se razmnožava dijeljenjem u proljeće ili na jesen, na način da se ukorijenjeni dio biljke odvoji od matične biljke i presadi na stalno mjesto.

Zimzelen se od davnina upotrebljava u narodnoj medicini za ublažavanje brojnih tegoba, a u nekim predjelima naše zemlje neizostavan je u svadbenim običajima.

Ako ste sanjarski tip, vrlo vjerojatno je plava vaša omiljena boja. Obojite svoj vrt plavom bojom pomoću „plavih biljaka“ kao što su lavanda, ružmarin, kadulja, mrča, lemprika, plumbago, muskari, teukrium, agapantus, ljubičica, šafran, perunika, gličina, ortencija, zumbul, lobelija,  zimzelen… i učinite svoj vrt mjestom koje doprinosi ugodnoj opuštenosti, maštovitoj kreativnosti, a i nadam se vašem unutarnjem zadovoljstvu.


Zrinka Kesić, dipl.ing. agr.


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
ĐARDIN
0      04|02|14 u 18:10
Zašto fikus benjamin gubi lišće?
ĐARDIN
0      13|01|14 u 09:50
Svako stablo je bitno
ĐARDIN
0      23|12|13 u 13:17
Božićno stabalce - umjetno ili prirodno?
ĐARDIN
0      02|12|13 u 09:33
Kupus – povrće, ali i neobična ukrasna biljka
ĐARDIN
0      18|11|13 u 08:30
Ta divna bića - kukci


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube