VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
17.04.2015 u 19:45

Što se sve može spravit od mladoga boba?

Sezona boba je kratka, pa požurite iskoristiti sve blagodati ove biljke prepune minerala! Proljeće je okitilo tržnice zelenim ruhom i vrijeme je da iskoristimo sve što nam kratka sezona određenih namirnica pruža, a bob je jedna od njih. Zaleđeno povrće, koliko god bilo bolje nego nikakvo povrće, ipak nema onu punoću okusa jednaku svježem. Prema tome, isplati se malo potruditi oko pripreme sezonskih namirnica – ne samo zbog raznolikosti okusa već i zbog raznolikosti i bogatstva hranjivih tvari koje se u njima nalaze.

Napisao: Božo Lučić, kulinarski akademik


komentara  0

U prženim zrnima boba uživali su još drevni kineski carevi, Marokanci bob jedu u pikantnom umaku, a u Istri i Dalmaciji bob se najčešće se jede uz blitvu.

Iako je bob bio glavna mahunarka sve do dolaska graha iz Amerike, u međuvremenu je zaboravljen, no zadnjih ga godina kuhari iznova otkrivaju kao izvor vrhunskoga užitka. Okus boba sličan je grašku, ali je puniji i bogatiji.

Pripremati možete mlade mahune, zrna, a i mlade listove na salatu. Imate li sreće i na tržnici pronađete ljubičasti bob, znajte da to nije neka GMO sorta (jer je bob jedina biljka koja se ne može genetički modificirati) nego stara sorta koja se danas teško nabavlja. Napravite li sočniji umak, možete ga poslužiti s tjesteninom. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. U salatama se odlično slaže s rikolom i radičem.

Osnovni podaci

Latinskoga naziva Vicia faba, bob je uspravna čvrsta biljka koja može narasti od 0,5 do 1,7 m visine. Lišće mu je dugo 10 do 25 cm i karakteristične je sivo-zelene boje. Za razliku od mnogih srodnih biljki, bob nema vitice za penjanje. Cvjetovi su mu dugi 1 do 2,5 cm i imaju pet latica bijele boje. Ono što nam je svakako kulinarski najzanimljivije su mahune – duge 5 do 10 cm i promjera po prilici 1 cm – kriju ona zelena zrna koja čekamo čitave godine. U svakoj ih mahuni ima 3 do 8. Tradicija uzgajanja boba vrlo je duga budući da je bob biljka koja poprilično lako uspijeva.

Smatra se da je bob zajedno s lećom, graškom, slanutkom postao dijelom istočne mediteranske prehrane oko 6 000 godina prije nove ere, a naveliko ga se jelo u staroj Grčkoj i Rimu.  Često ga se uzgaja i kao biljku koja će spriječiti eroziju tla jer lako može prezimiti i jer fiksira dušik u tlu. Najbolje uspijeva u području blage klime, ali tolerira i nešto hladnije vrijeme. S druge strane, ne podnosi dobro visoke temperature pa ako imate vrtlarskih ambicija, bob posadite u onom dijelu vrta u kojem će imati zaštitu od izrave sunčeve svjetlosti.

Nutritivna vrijednost i zdravlje

One koji paze na kile u ovo će proljetno doba vjerojatno najprije zanimati kalorijska vrijednost boba. Da Vas ne bismo dugo držali u neizvjesnosti, reći ćemo Vam odmah da se radi o 110 kcal na 100 g, što je nešto više od prosjeka kad je povrće u pitanju. Ipak, nipošto nemojte zanemariti bob jer u sebi ima brojne hranjive sastojke koji blagotvorno djeluju na organizam. Osim što ćete sa 100 g boba zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma za vlaknima, opskrbit ćete tijelo i željezom, magnezijem, manganom, fosforom, tijaminom i željezom.

Kad je bob u pitanju, nema straha od kolesterola ni od zasićenih masnih kiselina, njihove su vrijednosti uistinu zanemarive pa kad bismo bobu trebali dati neku nutricionističku ocjenu, bila i to čista petica! Ipak, treba napomenuti da neki ljudi mediteranskog podrijetla, naročito armenskog i grčkog, loše podnose bob i da mogu dobiti vrlo ozbiljnu bolest pod nazivom favizam. Očituje se kao teška anemija kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za nju. Ovo se odnosi na konzumaciju sirovog boba, ali ako se povremeno jede termički obrađeni bob, mogućnost za favizam gotovo je nikakva.

Cavtatska figureca od sarđela i mladog boba

Sastojci za 8 osoba

2 kg svježih sarđela
1 kg mladog boba u mahuni
limun
6 jaja
1 l mlijeka
brašno 0,20 kg
ulje (maslinovo) 0,10 l
ulje (biljno) 0,10 l
umak od kopra
sol, papar i petrusin

Priprema:

Sarđelama se očiste ljuske, odstrane crijeva i glava a zatim se rastvori i izvadi središnja kost. Meso sarđela se posoli i nakapa sokom od lemuna. Posebno se sastavi i izmiješa kašica (tekuće tijesto) od jaja, mlijeka, brašna i soli. Kašica se pusti pola sata da počine. Očišćene sarđele umaču se u kašicu i rumeno prigaju u vrućoj mješavini maslinovog i biljnog  ulja, a zatim izvade i polože na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće. Očišćeni mladi bob (u mahunama i zrnima) skuha se u kipućoj slanoj vodi i ocijedi.

Rostijera  se namaže maslinovim uljem i u nju slaže: red pohanih sarđela, red kuhanog boba i tako se nastavlja. Trebaju biti tri reda sarđela i dva reda boba. Jelo se stavi u vrelu pećnicu kratko vrijeme, a zatim zalije mješavinom od preostalog mlijeka, jaja i soli. Zapeče se  dok ne dobije lijepu zlatno-rumenu boju. Jelo se izvadi iz pećnice i pusti stajati određeno vrijeme, a zatim siječe na komade prikladne za posluživanje. Dio serviranog  jela prelije se umakom od kopra, kojega će te napraviti na isti način kao što se pravi umak od kapara ili kiselih krastavaca.

Bob na škojarski način

Sastojci za 4 osobe:  

1/2 kg očišćenog boba
pola vezice peršina
2-3 režnja češnjaka
2 žlice krušnih mrvica (prezla)
maslinovo ulje
sol, papar
3-4 dl vode

Priprema: 

U posudu u kojoj ćete kuhati staviti maslinovo ulje (pokriti dno), staviti bob, dodati usitnjeni peršin i češnjak, posuti mrvicama, popapriti i prekriti hladnom vodom. Hladno staviti kuhati dok bob ne omekša i zgusne se. Ukoliko je potrebno dodati još malo vode, posoliti kad je bob na pola kuhan jer će u protivnom otvrdnuti. (ovo je izvanredan prilog uz meso)


Sipa s bobom

Sastojci za 4 osobe

1 kg sipe
50 dag boba
1 luk
2-3 češnja češnjaka
peršin
1 dl bijelog kvalitetnog vina
voda
mažuran
kadulja
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema:

Očistite i narežite sipu na komadiće, odstranite crnilo. Prodinstajte sitno nasjeckan luk na maslinovu ulju, pa dodajte češnjak, peršin i sipu. Zalijte sa malo vina, pa dinstajte na laganoj vatri. Posolite i poparite. Podlijevajte malo po malo sa vinom i vodom ili. Dodajte bob, mažuran, kadulju i zajedno dinstajte dok bob i sipa ne budu mekani. Prema želji dodajte malo crnila od sipe i promiješajte. Pospite nasjeckanim peršinom.
Bob možete skuhati i posebno u posoljenoj vodi i pred kraj dodati sipama, zajedno promiješati i dinstati par minuta da se okusi povežu i sjedine.

 

Piletina s mladim bobom

Sastojci za 4 osobe

700 g pilećih prsa
200 g mladog boba
3 režnja češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
250 ml kokošje juhe
ulje
brašno
sol i papar

Napomena: Pitate li djecu, a i mnoge odrasle, koje im je omiljeno meso, mnogi će Vam odgovoriti: piletina!! Činjenicu da je toliko omiljena iskoristi sam u kombiniranju piletine i boba – obje ove namirnice vrlo blaga okusa pružit će Vam pravi fini proljetni obrok.

Priprema:

Pileća prsa narežemo na komade veličine zalogaja, malo ih posolimo, uvaljamo u brašno i otresemo. U tavi ugrijemo 3-4 žlice ulja, dodamo meso, ispržimo ga sa svih strana i izvadimo na stranu, na toplo. Zatim u tavu na masnoću od prženja protisnemo češnjak, dodamo sjeckani peršin i mladi bob, ulijemo toliko povrtne juhe da pokrije sastojke, te na laganoj vatri kuhamo dok polovica tekućine ne ispari. Potom u tavu vratimo prženo pileće meso, sve zajedno nježno izmiješamo, po potrebi još malo začinimo soli i paprom, a kada su se svi sastojci dobro ugrijali, jelo premjestimo na tanjur za posluživanje i poslužimo.

Mladi bob s janjetinom

Sastojci za 4 osobe

janjetine od buta (oko 2 kg)
žlica masti
krupna sol
grančica ružmarina
1 kg mladog boba
glavica mladog češnjaka
1 limun
1 dl maslinova ulja
sol, papar

Priprema:

Janjetinu natrljajte mašću, krupnom soli i ružmarinom. Pustite neka tako stoji barem sat vremena. Stavite meso u lim za pečenje, pa u zagrijanu pećnicu (200 stupnjeva) pokriveno aluminijskom folijom. Neka se tako peče prvih sat vremena. Nakon toga otklopite, dobro podlijte meso masnoćom od pečenja i vratite u pećnicu nepokriveno. Očistite bob iz mahuna (osim ako je još toliko mlad da se može jesti i mahuna). U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje.

Bacite na njega češnjeve mladog češnjaka, očišćene samo od vanjske ljuske. Pirjajte poklopljeno tri minute, pa dodajte bob i koricu limuna narezanu na dulje trake. Podlijte šalicom vode i šalicom laganog bijelog vina. Pustite da se kuha petnaestak minuta poklopljeno, a onda otklopite i kuhajte dok voda gotovo sasvim ne ispari. Posolite i popaprite pa poslužite uz pečenu janjetinu i svježu salatu.




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?










Kolumne






 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube