DUBROVAČKA TRPEZA
26.12.2015 u 15:58

Tovjerna Sesame – najbolji restoran u Dubrovniku

Naš gastronomad Franklin tijekom dugih godina "lutanja" i kušanja hrane po dubrovačkim restoranima ipak je zaključio kako je Tovjerna Sesame najbolji restoran u Gradu. Zaključio je to nakon što je godinama posjećivao Sesame, ali i druge restorane. Ovdje je uvijek ostao oduševljen izborom jela, uslugom i interijerom, a o kvaliteti spravljenih jela da ne govorimo. Kako je Frenklin došao do ovog zaključka saznajte u nastavku.


komentara  0

Obitelj Ercegović još od 1880. bavi se ugostiteljstvom u Dubrovniku. Njihovo posljednje dostignuće „Tovjernu Sesame“  osnovao je Mihovil (Miško)Ercegović  i njegova supriga Marina Žilbert, šefica kuhinje. Moje prvo sjećanje iz Sesamea seže još u 1980. godinu, kad je tek otvoren kao umjetnička galerija i caffe bar u podrumu, koji je nekada bio gustijerna 200 godina stare zgrade.
Kafić je poslije proširen u skromni restoran, koji je nudio uobičajenu, ali jako dobru hranu i imao bogatu vinsku listu, koja je još uvijek jedna od najboljih u Dubrovniku. Unutrašnjost Sesamea bila je označena kao bomeska, kao i atmosfera. Zidovi su i sada prekriveni  starim posterima glumaca, koji su bili zvijezde u filmovima iz 20. godina prošlog stoljeća.Stare slike Dubrovnika, drveni paneli iz stare sudnice, nađeni na smeću, dio su ukrasa ovog jedinstvenog prostora, kao i stara peć na drva koja je smještena u centralnom dijelu prostorije. Ovo je ugodno i toplo mjesto , pogotovo u hladnim zimskim danima.

Sesame je bio prvo rustikalno i domaće mjesto koje sam posjetio u Dubrovniku u to vrijeme. On je također i odraz Miškovog  i Marininog karaktera  te filozofije da su svi netko i nešto, da su oni koji se smatraju važnima, jednak kao i svi ostali ljudi.  Interesantni ljudi, ne samo iz Grada, nego iz cijele Županije i šire dolaze u Sesame. To je mjesto gdje se sastaju srodne duše na dobroj hrani, piću i druženju.

Sesame se proširio, postao restoran te uredio trpezariju, a poviše bara i lijepu ugodnu taracu, okruženu zelenim zidom od raznih biljaka i cvijeća. Izvrsno je to mjesto za ljetni objed ili večeru.

Prvi obrok koji sam jeo u Sesameu je bio brancin u kori od soli, kojeg  mi je Marina servirala s velikim osmjehom na licu  i batom u ruci. Ne znam je li taj bat htjela upotrijebiti na meni ili je imala nešto drugo na pameti?  Uskoro sam saznao da je taj malj služio kako bi kuharica s nekoliko čvrstih udaraca razbila slani oklop okolo te otkrila ukusnu ribu ispod. Efekt serviranja, ali i rezultat bio je fatnastičan doživljaj mog prvog obroka u Tovjerni Sesame.

Desert je bio još jedno Marinino iznenađenje. Paški sir serviran s  medom i graniranim orasima. Jeo sam već prije i to slani armenski sir s medom, koji mi je bio savršen zbog tih miješanja slano-slatko okusa, no Marinina verzija s paškim sirom koji je drugačijeg okusa, aromatičniji, u i posebnom mednom preljevu,  dao je tom desertu jednu sasvim novu dimenziju okusa.

Od tih, sad već davnih, vremena u Sesamu se mnogo što promijenilo, ali najvažnije od svega je Marinino usavršavanje na kulinarskim tečajevima i prestižnoj Cordon Bleu kulinarskoj akademiji u Parizu. Sesameov jelovnik promijenio se i usavršio. Ona je uspjela od uobičajenog hamburgera napraviti pravu deliciju za gurmane. Njezina pačja prsa servirana u pireu od mrkve i sezonskog povrća mogla bi biti zaštitno jelo Sesamove kuhinje.  Sporo pečena janjeća lopatica s balzamičnim ostom, servirana s pireom od krumpira, odmah je uz bok patki.

Među morskim specijalitetima je filet brancina „Au Pistou“ s povrćem i pečenim pinjima, kao i brancin sa sirom i hrskavim začinskim biljem. Među predjelima preporučujem salatu od jastoga s preljevom od karduma i kozjim sirom, ali i suflle od pršuta. Marina je uistinu majstor u kombiniranju začina i začinskog bilja s mesnim i ribljim spcijalitetima. Uz svako jelo na jelovniku Sesamea preporučena su i vina koja se s njima sljubljuju. Izbor je dosta težak . Gurmanska kvaliteta jela koja priprema Marina Žilbert  čine Sesame  nesumnjivo najboljim restoranom u Dubrovniku.


Franklin


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
pantarul crvik 2
DUBROVAčKA TRPEZA
4      05|03|17 u 21:00
Čim smo počeli proučavati jelovnik u Pantarula zaboravili smo na kalorije i dijetu
DUBROVAčKA TRPEZA
9      10|09|16 u 20:59
Hotel s pet zvjezdica i uslugom od jedne zvjezdice
posat
DUBROVAčKA TRPEZA
3      09|08|16 u 14:54
Restoran Posat dobio je novi izgled, a što je s hranom?
takenoko
DUBROVAčKA TRPEZA
0      19|07|16 u 16:58
Takenoko na Pločama - novi japanski restoran u gradu
revelin club
DUBROVAčKA TRPEZA
0      01|07|16 u 17:38
FRANKLIN OCJENJUJE: Revelin Club je elitni restoran s reputacijom u usponu


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube