DUBROVAČKA TRPEZA
09.08.2016 u 14:54

Restoran Posat dobio je novi izgled, a što je s hranom?

Naš gastronomad Franklin ovog je tjedna ponovno posjetio restoran Posat na Pilama, koji je ove godine potpuno renoviran. Franklin je znatiželjno zavirio u svaki kutak restorana, a potom oduševljen onim što je vidio naručio svoju omiljenu janjetinu. Odgovara li novi izgled Posata kvaliteti hrane koja se nudi? Saznajte u nastavku.


komentara  3

Restoran Posat
Tel: 020 421 194 ili +385 (0)91 515 8444
Otvoreno cijelu godinu
Radno vrijeme: od 8 do 24 sata
Primaju rezervacije
Primaju kreditne kartice
Vlasnik: Ivica Udženija
Cijene: od 45 do 700 kuna

Posat se otvorio još 2004. godine na svojoj sadašnjoj lokaciji i radio je samo tijekom ljetnih mjeseci i to na vanjskim taracama, koje su bile jedini prostor za objedovanje. Sve to promijenilo se s kompletnom renovacijom prostora, koja se dogodila tijekom prošle godine.

Novi Posat otvorio je vrata u ožujku 2016.  Nestao je stari neugledni drveni pod na ulazu, travom obrasla taraca i mala vanjska kuhinja. Iako je stari restoran imao svoj seoski šarm, tome nikako nije mjesto točno na Pilama,na ulazu u povijesnu jezgru. Ono što je ljude privlačilo u Posat nije bio ambijent, nego hrana.

Prije je Ivica bio glavni kuhar koji je nadgledao sve u kuhinji, a kako ima iskustvo i naobrazbu u svom zanimanju, često je mijenjao jelovnik bez straha, ubacivao inovativna jela i hrabre kombinacije, a jelovnik je ovisio i danas ovisi o dnevnoj dostupnosti svježih namirnica. Ivica je tvrdio i tada i danas da ukoliko ima namirnice može pripremiti bilo koje jelo koje naručite.

No kako se dubrovačka restoranska scena stalno mijenja i obogaćuje tako je i Posat trebao preuređenje, kako bi mogao odgovoriti zahtjevima gostiju koji su sve viši i osim dobre hrane i preporuka privlače ih ugodno uređeni unutrašnji i vanjski prostori u kojem se hrana priprema i konzumira.

Posat je u svojem izgledu znatno drugačiji. Sav vanjski i unutrašnji prostor je obložen novim kamenim pločama. Ponegdje je ostavljen u dijelovima, originalni kamen, koji podsjeća na rustikalnu prošlost prostora. Ulaz je impresivan s velikim elegantnim svijećnjakom i led svjetlima koja prate obrise skalina sa strana i vode do trpezarije. Preko cijelog stropa u liniji raspoređena su svjetla (sijalice) koja odudaraju od jednostavnosti i elegancije cijelog prostora. Podsjećaju pomalo na cirkuski šator.

Uz jednu stranu glavne prostorije smješten je dugi, udobni i luksuzni kauč koji sugerira da ste došli na mjesto na kojem se možete opustiti. Gotovo svi prostori u kojima se jede imaju pogled na vrata od Pila i dio na more. Cijela taraca restorana pokrivena je krovom za sva godišnja doba, što Posatu omogućava da radi i van ljetne i sunčane sezone. Sa strana se taraca može zatvoriti staklenim stijenama. Sva ova nadopuna i dizajn mogli bi se protumačiti kao zamjena, nadoknada za hranu koja nije tako dobra. No u Posatu to nije tako.

Predjelo od zaleđenog sirovog mesnog odreska izrezanog na trake debljine papira položene na salsu od maslinovog ulja, topilo mi se u ustima ostavljajući okus koji neću lako zaboraviti.

Savršen uvod u glavno jelo, janjeće kostolete (230kn) savšeno srednje pečene i servirane s pečenim krumpirom, šeri rajčicama i u dubokom ulju pečenim kolutima luka, koji su bili hrskavi, ali ne prepečeni. Janjetina je bila savršeno mekana i ukusna za svaku pohvalu chefu. S janjetinom sam naručio hladnu pivu, što je bila velika greška. Trebao sam poslušati savjet konobara i odabrati Pošip ili Savignon Blanc.

Za desert sam izabrao karamelizirane smokve s mekim sirom i interesantnim trakama konfleksa od peperminta. Bio je to zasitan desert, ali dekadentno savršen.

Logična stvar je nakon večere u Posatu otići ravno u neki ugodan i lijep bar, kao što je onaj u Prijeko Palaceu i naručiti neko od brojnih biranih alkoholnih pića ili koktela. To je najbolji način kako dovršiti gurmansku večeru s vašom partnericom, partnerom ili prijateljima.


Franklin


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
pantarul crvik 2
DUBROVAčKA TRPEZA
4      05|03|17 u 21:00
Čim smo počeli proučavati jelovnik u Pantarula zaboravili smo na kalorije i dijetu
DUBROVAčKA TRPEZA
9      10|09|16 u 20:59
Hotel s pet zvjezdica i uslugom od jedne zvjezdice
takenoko
DUBROVAčKA TRPEZA
0      19|07|16 u 16:58
Takenoko na Pločama - novi japanski restoran u gradu
revelin club
DUBROVAčKA TRPEZA
0      01|07|16 u 17:38
FRANKLIN OCJENJUJE: Revelin Club je elitni restoran s reputacijom u usponu
hrana
DUBROVAčKA TRPEZA
3      03|01|16 u 08:49
Franklin ocjenjuje najbolje i najinovativnije dubrovačke restorane u 2015.


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube