VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
19.11.2016 u 18:15

ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna

Bobica, bijela i crna, je povrće podrijetlom sa Sredozemlja, oblikom pomalo nalik grahu, a bojom grašku. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nedovoljno zastupljena u našim jelovnicima jer su je, nažalost, potisnule "američke biljke": grah, krumpir i kukuruz. Naime, osim što ćete sa 100g bobice zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma za vlaknima,opskrbit ćete tijelo i željezom, magnezijem, manganom, fosforom, tijaminom,lecitinom i vitaminima B skupine. Kada je bobica u pitanju, nema straha od kolesterola ni od zasićenih masnih kiselina - njihove su vrijednosti zanemarive pa kad bismo bobici  trebali dati neku nutricionističku ocjenu, bila bi to čista petica!

Napisao: Božo Lučić, gastro akademik


komentara  0

U povijesti ljudske prehrane grah, grašak, bob, leću i slanutak nalazimo vrlo rano u upotrebi pa možemo reći kako je uzgoj grahorica star koliko i samo poljodjelstvo. Danas su mnoge od ovih kultura nepravedno zanemarene kao "siromašna hrana". Nutritivno se mogu pohvaliti superhranjivošću, a gastronomski velikim bogatstvom okusa. Prve tragove grahorica i mahunarki nalazimo u drevnim azijskim i maloazijskim kulturama od Kine, preko Indije do Mezopotamije, te u starim indijanskim kulturama od Meksika do Perua, odakle su se svaka u svome smjeru proširile svijetom. Na Sredozemlju su ih uživali podjednako Egipćani, Grci i Rimljani, kao i oni s Iberskog poluotoka. Pa ipak, nigdje njihova primjena nije raširena kao u Italiji i Dalmaciji. Maneštre, minestre, minestroni, sa suhim ili svježim mesom... Imena i recepata je bezbroj, a vašoj mašti ostavljamo da ih oblikuje onako kako nepce želi i zaslužuje.

Bobica je lijek za Parkinsonovu bolest.

Bobica se koristi u mediteranskim zemljama zbog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Kao i ostale mahunarke, bogat je izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. Bobica se preporučuje i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi, što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2. Kako ima visoki udio dijetalnih vlakna (čak 25 posto), ljekovito djeluje na zdravlje cijelog organizma. Njenom konzumacijom se smanjuje razina kolesterola u krvi, što znači da se tijelo bolje štiti od krvožilnih bolesti. Vlakna pomažu regulirati probavu, a ujedno nam i daju osjećaj sitosti, što može biti od velike koristi osobama koje imaju problema s pretjeranom težinom. Velika količina dijetalnih vlakana također povoljno djeluje na mikrofloru crijeva, što potiče jačanje imunološkog sustava.  Osim po okusu, bobica je jedinstvena  jer sadrži L-DOPA aminokiselinu, koja se koristi kao lijek kod Parkinsonove bolesti. Ona utječe na razinu neurotransmitera dopamina, koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje ili ponašanje. Bobic a sadrži minerale bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalcij i kalij, te vitamine A, C i B6.

Energetska vrijednost sušene bobice – 100g
Ugljikohidrati    58,3 %
Proteini       26,1 %
Masti 1,5 %
Dijetalna vlakna  25%

Bobice, crna i „bijela“, prije pojave krumpira se kuhala sa repom. Bila je to hranljiva, a ipak dijetalna namirnica, uz malo maslinova ulja i soli. Kamen i krševito tlo, ono malo škrte zemlja koja je davala plodove za zimu, trebalo je obraditi i tako steći zalihu za mnogočlanu obitelj. Nije tu bilo neke filozofije niti nakuhavanja, uvečer bi se namočila bobica(bijela ili crna) da odstoji 12 sati u „duhatoj“ vodi, potom bi se ocijedila voda, jer je toksična, isprala bi se i nalila tekućina, stavila na kockice bijela repa, ljutika na sitno, malo maslinova ulja i eventualno list lovora, objesio bi se kačuo na komostra i pristavio kuhati. Kada bi se bobica skuhala, skinuo bi se kačuo s vatre i pustilo bi se da malo počine. Tko je imao još kap ulja dodao bi, a ako ne nikome ništa.

Tek kasnije dolaskom krumpira i mrkve taj je okus bobice zanačajno popravljen, a netko bi stavio i kap osta da mu ne naudi. Posebice crna bobica se smatrala zdravom za liječenje katara želudca i crijeva. Bobica je između ostaloga „izmakla“ sa naših stolova, a ne bi trebalo da je tome tako!!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?
sipak naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
2      02|10|16 u 09:03
ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Nar je djelotvorniji od crnog vina i zelenog čaja


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube