U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10.02.2017 u 10:43

OSVRT: Što je Vrdoljak "zaboravio" dok je moralizirao u Saboru?

Ako prvi čovjek ministarstva znanosti nosi teret plagijatora, kakva će nam biti djeca, zapitao se predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak tijekom saborske rasprave o izglasavanju (ne)povjerenja ministru znanosti Pavu Barišiću pozivajući ga na bezuvjetnu ostavku. Pritom je dodatno govorio o očuvanju demokratskih institucija te držanju i podizanju standarda u politici da bi potom svekolikoj hrvatskoj javnosti poručio:“Nipošto ne smijemo pokazivati da je nekim političarima dozvoljeno ono što običnim građanima nije“, ustvrdio je čelnik HNS-a. Što je pri tome, "zaboravio"?

Napisao: Luko BRAILO


komentara  3

Njegovim stajalištima se, zapravo, ne bi imalo što prigovarati, ali je naprosto teško ne zamijetiti nepodnošljivu lakoću kojom poruke te vrste  'običnim građanima' šalje dotični političar, hineći pritom čudesnu zabrinutost. Vrdoljakov istup je, naime, nedosljedan, suspektan i predstavlja novi primjer dvostrukih kriterija u političkom djelovanju HNS-a.

Da ne bi bilo zabune, valja reći kako bi u demokratski uređenim zemljama ministar Barišić već odavno bio bivši dužnosnik. No, u konkretnom slučaju HNS je, s obzirom na dugogodišnji image klijentelističko-šlep stranke zaogrnute tobožnjom liberalnom demokracijom, među posljednjim adresama s kojih se mogu upućivati pitanja o tome kakva će nam biti djeca, ili pak populistički poručivati 'običnim građanima' da njima, eto, nije dopušteno ono što nekim političarima jest.

Jer, kada istovrsne kriterije o držanju i podizanju standarda u politici, očuvanju digniteta demokratskih institucija, političkoj i moralnoj odgovornosti, ostavkama… HNS treba decidirano izreći, primjerice, u slučaju njihova pravomoćno osuđenog člana Andra Vlahušića koji se, uz svesrdnu pomoć navodnih liberalnih demokrata, priprema za novi mandat na čelu Dubrovnika, onda Vrdoljak i njemu slični izvrću ploču.

Umjesto lako potrošivih riječi o elementarnim načelima funkcioniranja demokratskih društava čelnici HNS-a, od Vesne Pusić do Ivana Vrdoljaka, u Vlahušićevu se slučaju (pravomoćna sudska odluka za aferu Šipan, istrage za Revelin i Lazarete…) ponašaju totalno neprincipijelno i navijački. Pritom se služe floskulama o tome kako Andro „nije ostvario nikakvu osobnu korist“ do toga da njihova kandidata politički oponenti ne mogu pobijediti pa mu onda smještaju „lex Vlahušić“ o čemu očekuju skoro očitovanje Ustavnog suda RH.

Takvim HNS-ovim postupanjima popraćenim uhu-ugodnim rečenicama i postavkama o očuvanju digniteta demokratskih institucija, držanja i podizanja standarda u politici… koja sa svakodnevnom praksom te stranke nema nikakvog moralnog uporišta, naprosto se vrijeđa zdrav ljudski razum. Upravo zato i Vrdoljakova  poruka o tome kako - nipošto ne smijemo pokazivati da je nekim političarima dozvoljeno ono što običnim građanima nije – zvuči šuplje, isprazno i suspektno.

Osobito ako se doista ozbiljno želi potražiti odgovori na pitanje – kakva će nam biti djeca – koja istodobno odrastaju, žive i obrazuju se u takvom licemjernom  okruženju? 
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube