U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
19.05.2017 u 11:41

Neizvjesnost uoči izbora za novu gradsku vlast
IZBORNA NEDJELJA: koliko "znoja" za biračke glasove?

Poslije dugo godina napokon će se točno znati koliko biračkog povjerenja ima deset sudionika izborne utrke za novi saziv Gradskog vijeća, te koliko pojedinačno 'piza' svaki od sedam kandidata za gradonačenika/gradonačelnicu Dubrovnika.

Napisao: Luko BRAILO


komentara  0

Unatoč mnoštvu provedenih anketa i istraživanja rezultati predstojećih nedjeljnih izbora za novi saziv Gradskog vijeća kao i za gradonačelnika/gradonačelnicu posve su neizvjesni.

Razlog tome jest činjenica što su ovog puta, za razliku od prijašnjih izbornih ciklusa u nadmetanju za budući saziv Gradskog vijeća izostale velike koalicijske grupacije na lijevoj i desnoj strani političkog spektra.

Tome je svakako pridonijela i provedba odredaba zakona o nemogućnosti kandidiranja pravomoćno osuđenim osobama za zloporabu položaja i ovlasti, što je u konačnici rezultiralo samostalnim istupima deset političkih stranaka i lista za 25 vijećnićkih mjesta novog lokalnog parlamenta.

Uvažavajući različita razmišljanja o tim novonastalim okolnostima, držimo kako je ipak dobro što će se poslije puno godina i 'veliki' i 'mali' izborni takmaci s dubrovačke političke scene moći 'izmjeriti' pred svojim biračima i simpatizerima. Tako će se nakon nedjeljnih izbora točno znati koliko u biračkom puku 'pizaju'  vijećnićki kandidati i kandidatkinje DUSTRE, Dubrovačkog demokratskog sabora, HDZ-a, HNS-a i HSLS-a, HSS-a, HSU-a, Mosta, Kandidacijske liste 'Srđ je Grad', SDP-a i Živog zida. Izborna nedjelja kao „dan svete Vlage“ svakoj od navedenih političkih opcija pridodat će postotak osvojenog biračkog povjerenja i broj mandata u, najvjerojatnije, šarolikom sazivu budućeg Gradskog vijeća.   

Uzmu li se u obzir nepobitne brojke (činjenice) iz proteklih izbornih ciklusa izgledno je kako će se nedjeljnom nadmetanju odazvati oko 50 posto dubrovačkih birača, odnosno oko 19000 građana s pravom glasa. Uz tu uobičajenu izlaznost, a uvažavajući i glasovitu D'Hondtovu formulu koja u konačnom obračunu osvojenih glasova favorizira naj(uspješnije) izborne sudionike, prognoze kažu kako će za svako vijećnićko mjesto i ovog puta trebati (puno?) više od 600 glasova biračke potpore.

Potvrđuju to i rezultati s prošlih lokalnih izbora održanih 2015. godine.

Tada je, podsjećamo, koalicija HNS-SDP-HSU osvojila 6095 glasova ili 32,92 posto biračke podrške što joj je u konačnici donijelo 10 vijećnićkih mandata.

Drugi koalicijski blok (HDZ-HSS-HSP/AS, HSLS, BUZ i HDS) zaslužio je 4997 glasova i 26,99 posto biračke potpore, te 8 vijećnićkih mandata.

Dubrovački demokratski sabor je prije dvije godine osvojio 4 mandata s 2878 glasova i 15,54 posto biračke podrške, dok je 'Srđ je Grad' dobio 12,40 posto biračke potpore i s 2296 glasova zaslužio tri vijećnićka mandata.

Svih ostalih tadašnjih šest sudionika utrke ostalo je daleko ispod izbornog praga od pet posto. Stoga će biti zanimljivo iščekivati nedjeljne rezultate s obzirom na samostalne istupe svih deset sudionika predstojeće izborne utrke.

Kad je riječ o izboru budućeg gradonačelnika/gradonačelnice sedam je kandidata što upućuje na to da će se konačna odluka donijeti tek u drugom izbornom krugu, 4. lipnja.

Pretendenti za gradonačelničku fotelju su HSS-ov Vido Bogdanović , kandidat HNS-a i HSLS-a je Valentin Dujmović, HDZ-ove boje zastupa Mato Franković, u ime Mosta u trci je Maro Kristić, DDS je kandidirao Terezinu Orlić, DUSTR-u predstavlja Željko Raguž a SDP Tatjana Šimac Bonačić.

Tko će u drugi krug znat će se u nedjelju navečer, ali dosadašnja iskustva i biračka potpora pokazuju kako se konačnom izboru ne mogu nadati kandidati/kandidatkinje koji u prvom srazu ne dobiju više tisuća glasova.

Na prošlim izborima, podsjećamo, koalicijski kandidat HNS-a, SDP-a i HSU-a Andro Vlahušić u prvom krugu dobio 7354 glasova ili 38,90 posto biračke potpore.

Njegov, također koalicijski protukandidat Mato Franković (HDZ-HSS-HSP/AS, HSLS, BUZ i HDS) osvojio 28,85 posto biračke potpore s 5454 glasa.

S obzirom na sedam kandidata/kandidatkinja na predstojećim izborima te izostanak koalicijskih potpora utrka za drugi gradonačelnički izborni krug je tim neizvjesnija.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će i koliko dubrovačkih birača u nedjelju 'izmjeriti specifičnu težinu' kako političkih opcija za novi saziv Gradskog vijeća, tako i za gradonačelnički mandat.

Od ostajanja doma, anonimnog komentiranja po ovdašnjim i inim portalima, uobičajenog njorganja kako su „svi isti“… pa se tobože nema koga odabrati, nema nikakve koristi. Jer, oni koji budu izabrani u vijećnićke klupe kao i novi gradonačelnik/gradonačelnica imat će legitimitet upravljanja Gradom Dubrovnikom u idućem, nadajmo se, četverogodištu.

I to u ime svih upisanih birača, kako onih koji će glasati, tako i onih kojima će iz inih razloga u nedjelju biti teško otići do biračkog mjesta…


foto/arhiv


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube