U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
07.06.2017 u 09:39

REZULTATI IZBORA 2017.
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

HDZ je uvjerljivo najjača stranka diljem Dubrovačko-neretvanske županije, dok su SDP i HNS doživjeli potop, kako na županijskoj tako i na razini Grada Dubrovnika. Protekli lokalni izbori su još jednom pokazali kako je HDZ uvjerljivo najjača stranka diljem Dubrovačko-neretvanske županije. Od 22 grada i općine hrvatskog juga HDZ je pobijedio u 16 sredina čime je potvrđena politička činjenica da je Dubrovačko-neretvanska županija ostala 'plavom utvrdom' te stranke. 


komentara  3

Svakako, najznačajnije pobjede HDZ je ostvario u Gradu Dubrovniku gdje nakon osam godina s Matom Frankovićem preuzima upravljanje županijskim središtem, te s Daliborom Milanom u Metkoviću, doskorašnjem sjedištu MOSTA. Pridoda li se tome i uvjerljiva pobjeda novog/starog župana Nikole Dobroslavića u drugom izbornom krugu vodstvo HDZ-a, njihovi članovi i simpatizeri imaju mnoštvo razloga za zadovoljstvo ostvarenim rezultatima.

Za razliku od HDZ-a čelnici i stratezi SDP- i HNS-a još nisu priznali, a nekmoli svome članstvu i simpatizerima objasnili kako su i zašto doživjeli posvemašnji potop na proteklim lokalnim izborima. 'Mahanje' s pobjedama SDP-a i partnera u, primjerice, Vela Luci i Pločama je neumjesno u odnosu na sveukupne izborne rezultate, budući da je HDZ (s partnerima, ali ponajviše samostalno) svoje suparnike, sportski rečeno, pobijedio s čistih 16:6. To je, jednostavno rečeno, poslijeizborna politička činjenica o kojoj se može i treba raspravljati, ali se ni u kojem slučaju ne može negirati ili pak demagoški obraz (lagati) ovim ili onim okolnostima.

Tvrdoglave činjenice, naime, pokazuju kako je SDP na županijskoj razini sa svojim čelnikom Davorom Penićem tek treća politička stranka po broju osvojenih glasova i mandata u regionalnom parlamentu, dok je HNS-u s Valentinom Dujmovićem pripala četvrta pozicija. Iza HDZ-a, a ispred SDP-a i HNS-a, u Županijskoj skupštini je na drugom mjestu MOST, što je zapravo uspjeh te grupacije uzmu li se u obzir njihovi rezultati unatrag četiri godine.

Potop SDP-a i HNS-a osobito je vidljiv i politički težak u izborima za Grad Dubrovnik. Uz gubitak gradonačelničke funkcije skromna tri mandata HNS-a i samo dva vijećnićka mjesta SDP-a u novom sazivu dubrovačkog Gradskog vijeća – nakon samostalnih izbornih nastupa - zorno oslikavaju trenutačni rejting tih stranaka na dubrovačkoj političkoj sceni.

S obzirom na aktualna turbulentna zbivanja u nacionalnim središnjicama i vodstvima HNS-a i SDP-a, kao i činjenicu da su se teški porazi tih stranaka na lokalnim i županijskoj razini dosad pokušali nemušto objasniti nizom neuvjerljivih opravdanja, postavlja se logično pitanje: ima li uopće više ljevice u samom Gradu Dubrovniku i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
Bilo bi neodgovorno kazati kako lijevo orijentiranih stranaka, njihovih članova i simpatizera više nema diljem juga Hrvatske. Međutim, dodatno pitanje glasi: hoće li se i u kojemu roku SDP i HNS moći 'resetirati' kako bi u dogledno vrijeme ozbiljnije parirali HDZ-u kao sveukupnom pobjedniku proteklih lokalnih izbora?


Luko BRAILO


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
garaza_naslovna
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
0      08|08|18 u 17:03
GRAD I GARAŽA: znamo za koliko se prodava, ali još uvijek pojma nemamo koliko je garaža na Ilijinoj glavici koštala
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube