KOMENTAR TJEDNA
27.09.2017 u 12:36

KOMENTAR: Nije lako biti gradonačelnik nakon Andra Vlahušića....

... bogme, nije lako....


komentara  15

...jer nije lako uvesti red u potpuni nered i kaos kojega je ostavio iza sebe, zajedno sa svojim najbližim suradnicima koji su vodili komunalna poduzeća u kojima se novac izvlačio i trošio beskrupulozno, a što dokazuju i revizije, završene i u tijeku. Nije lako bit gradonačelnik nakon Andra Vlahušića koji je šakom i kapom dijelio novac za vlastitu promidžbu medijima kojima je na takav način eutanazirao svaku kritičku misao ili postavljanje nekog pitanja, potpitanja oko projekata koje je u samom začetku uvijek predstavljao kao "lani završene". A, od njih, ništa... Nije lako bit gradonačelnik nakon Andra Vlahušića ukoliko želiš neka rješenja donijeti, projekte ocjelovit pa tek onda iznijeti u javnost i na njima raditi, jer je u njega sve, a ustvari NIŠTA bilo uvijek preko noći.....

Zbog pristupa mladog gradonačelnika Mata Frankovića i njegove ekipe najbližih suradnika rješavanju problema koje njegov prethodnik u osam godina nije rješavao nego samo gomilao, građani u ovom Gradu nemaju pravo na toliko nestrpljenje da očekuju kako će čarobnim štapićem:

- riješiti ugovore s golferima, na kojima "jašu" više od petnaest godina sve hrvatske vlade i gradske uprave
- riješiti gruški terminal i dati ga Luci Dubrovnik na upravljanje
- riješiti besprizorni izgled Pašalićeve marine i lava, kao njegovog osobnog identifikacijskog znaka
- riješiti pročistač za vodu
- riješiti kanalizacijski ispust ispod Petke
- riješiti čišćenje povijesne kanalizacije unutar zidina
- riješiti uknjižbu Grada Dubrovnika na cijele dužine cesta prema Hotelu Belvedere, a koju je Vlahušić želio "prepisati" investitoru k'o da je to njegova prćija
- riješiti buku u Gradu, kamione na Stradunu, gužve po prometnicama....
- riješiti silno odlijevanje javnog novca iz javnih tvrtki, u nepoznatim pravcima...

U startnoj poziciji prema rješavanju najvećih problema koji Grad muče već godinama, ali se o njima malo ili ništa nije moglo saznati kroz medije, jer "šutnja je zlato, a zlato nije amor" – gradonačelnika Frankovića i njegove najbliže suradnike treba, barem pustiti još neko vrijeme da na miru rade, te im dati potporu i podršku, jer su pokazali odgovornost, ako ne i hrabrost da se suprotstave nekim pojavama koje su bile zacementirane i prihvaćene "zdravo za gotovo", a nisu bile ni gotove, a još manje zdrave.

Nisam odvjetnik nove gradske garniture, nisam pobornik grafita na ulazu u Mokošicu niti pozdrava Za dom spremni, pa ni kada stoji u logu hrabre braniteljske brigade, nisam pobornik i nemam razumijevanja za zahtjev branitelja da se prolongira Noć kazališta jer je Dan sjećanja na žrtve Vukovara, a šokirana sam što im je tom zahtjevu i udovoljeno, nisam pobornik "šetnje" mrtvog svečevog tijela naokolo, ne volim vidjeti odrasle, a pogotovo djecu u crnim majicama na koncertima, zgrozim se kad čujem netrpeljivost, netoleranciju, mržnju na ono što je drukčije, različito od nas, ne volim nametanje stavova koji nas vraćaju u prošlost, voljela bih da se vjeronauk vrati u okrilje Crkve, voljela bih da mjera domoljublja bude pošten rad, pravda, poštivanje uređenog sustava i da se manjim Hrvatom ne tretira netko tko ukazuje na propuste zbog kojih zemlju pretvaramo u jedan ogromni starački dom.... u kojega će nam djeca slati nešto novca izvanka....a, kao novinar, voljela bih da je pritiskom javnosti, na program vraćena "Hrvatska uživo", kad su je već "mudrijaši" HTV-a skinuli s ekrana. 

Eto, s ovakvim vlastitim profilom, smatram da se novoj gradskoj vlasti treba dozvoliti još neko vrijeme da pokaže je li sposobna i zna li izvesti na pravi put sve ove "krive putove" kojim su se kretali investicijski poduhvati proteklih godina, posuti lažima, korupcijskim skandalima, rupama u zakonima, političkim i inim podilaženjima, gotovo uvijek protivno hrvatskim interesima.

Nije lako biti gradonačelnik poslije Andra Vlahušića koji je, točno je novinarski dijagnosticirano prije nekog vremena, "korumpirao" svoje vlastite građane, nudeći im zabavu, novčane povlastice u putovanjima, kobasicu i kuhano vino, kakvo "priliči", je li, najbogatijem gradu u Hrvatskoj. Pod krinkom pravednog Robin Hooda koji će oduzeti "bogatima" da bi dao "sirotinji", širio je ideju Dubrovnika kao idilične pastorale pune blagostanja, ali su umjesto meda i mlijeka, novu gradsku upravu na ulicama, dočekale fekalije i sve ono što se godinama skupljalo po kantunima. Dočekale su ih javna komunalna društva u kojima revizije polagano otkrivaju brojne nepravilnosti i bahato trošenje javnog novca, plaćanje istih računa više puta, angažiranje tvrtki kojima se masno plaćalo, neopravdane i nepotrebne milijunske investicije koje nisu privedene svrsi, a nisu ni penalizirane... svi bivši direktori i komunalne tvrtke kojima se upitno upravljalo  izravna su odgovornost bivšeg gradonačelnika...

Da bi se počistio toliki nered iz prethodnih godina, potrebno je dati malo realnog vremena gradskoj upravi i zatražiti od građana malo strpljenja za prosudbu.
A, ako ne bude ništa od toga, bit će i prostora i vremena za kritiku. Kad je kritika opravdana, uvijek je dobrodošla.


Lidija CRNČEVIĆ


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube