KOMENTAR TJEDNA
02.02.2018 u 23:21

A da netko, konačno, javnosti kaže što je grijeh Roka Tolića?

Tek sat vremena dijelio je jutros dva događaja koja bi u razvijenim demokratskim i pravnim, a nadasve transparentnim državama, bila gotovo pa nespojiva. Jedan se odvijao u Kazalištu Marina Držića na svečanoj sjednici, s glavnim likom, ministrom prometa, Olegom Butkovićem. Drugi se događao u Čilipima, na sastanku Skupštine Zračne luke Dubrovnik koja se "bavila" Rokom Tolićem. Toliću nadređeni resorni ministar Butković je u svom govoru, između ostaloga, blagoglagoljio kako je dubrovačka zračna luka primjer privlačenja europskih novaca, ali i provedbe projekta, kao da u Čilipima, nedugo prije toga, i njegov pomoćnik Jure Šarić nije digao ruku za razrješenje direktora Roka Tolića. A da konačno netko javnosti kaže koji je Tolićev krimen? 

Napisala: Lidija Crnčević 


komentara  3

Skupština Zračne luke Dubrovnik koja se, za razliku od dosadašnjih, održala u Čilipima, a ne u Zagrebu, na dnevnom je redu imala dvije točke: Tolićevo razrješenje i izbor nove uprave. Sastanku su nazočili pomoćnik ministra Jure Šarić, zamjenik župana Joško Cebalo, predstavnica Grada Dubrovnika Marija Šimunović i načelnik općine Konavle, Božo Lasić. Glasovanje za razrješenje: 3 za, 1 suzdržan. 

Božo Lasić, očito je, jedini nije želio "skočiti sam sebi u usta", iskazujući dosljednost svojim dosadašnjim izjavama o iznimnoj suradnji između Općine i Zračne luke u Čilipima, te poštivanju rada direkora Roka Tolića u čijim se mandatima naočigled svih aerodrom razvijao velikom brzinom.  

Jer, svih prethodnih godina, na redovitim Skupštinama i sastancima Nadzornog odbora Zračne luke, sjednicama Gradskog vijeća prilikom podnošenja godišnjih izvješća o radu, nije se mogla čuti kritika niti primjedba na rad direktora. Niti na poslovanje vodeće gospodarske tvrtke na jugu Hrvatske koja je iz godine u godinu ostvarivala dvoznamenkasta povećanja u putničkom prometu koja su se pretakala i u financijske uspjehe. Nisu izostajale  pohvale, a ni potpore iz nadležnog Ministarstva, pa niti iz Vlade. Široki osmjesi mogli su se viđati na licima državnih dužnosnika dok su prethodnih godina s Tolićem obilazili gradilište u Čilipima gdje je lani dovršena izgradnja novog putničkog terminala, s nastavkom radova do okončanja kompletne rekonstrukcije najvažnijeg aktualnog infrastrukturnog projekta na jugu Hrvatske, turističke recepcije za gotovo 80% posjetitelja koji nam stižu zračnim putom. Tolić je bio izabran i za najboljeg mladog menadžera godine u kategoriji javnih poduzeća itd.itd.itd.

I sve to tako, "u valceru", dok se, po isteku Tolićeva mandata, sredinom pošle godine, nije raspisao natječaj za novog direktora. Od tri kandidata, zbog ovih i onih razloga, jedan nije zadovoljavao uvjete, drugi je odustao - Tolić je ostao jedinim kandidatom. Ali, tada je "pukla" i priča kako ga ne žele ponovno za direktora. Zašto, nije se moglo saznati iz službenih izvora. A, kad izostaje konkretni razlog, izrečen od odgovornih, s imenom i prezimenom iz nadležnih tijela koja odlučuju, tada počinje sumnja - što je to što "oni" znaju, a javnost ne zna? U tom vakumu počelo je i udaljavanje vodećih lokalnih HDZ-ovaca od Tolića, više ih nije bilo za vidjeti na događanjima u zračnoj luci...

Postajalo je sve jasnije da Roka Tolića ne žele za direktora zračne luke, ali je razlog zašto, ostajao skriven poput "zmijskih nogu". Tko ga ne želi? Loptica se prebacivala do samoga predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. 

E, sad. Roko Tolić se, istina, nije vjenčao za direktorsku funkciju niti je na nju preplaćen. Kao ni nijedan drugi.

Ali.

Ako je Roko Tolić smuljao, drpnuo, oštetio zračnu luku svojim postupcima, učinio nešto nezakonito i kažnjivo, čemu šutjeti o tome? To treba komunicirati jasno i glasno. I dati mu "nogu" bez ikakve grižnje savjesti. 

Ali.

Ako ga se smjenjuje bez ikakvog obrazloženja, prema nalogu pojedinca i nepoznatim razlozima, a evidentni su i vidljivi rezultati koje je tvrtka postigla dok joj je bio na čelu, što je kriterij i mjerilo uspješnosti nekog menadžera na čelu javnih poduzeća? Čime se mjeri uspješnost nečijega rada, postoji li i što je jamstvo o(p)stanka na čelu javnog poduzeća? 

Što je motivacija ijednom direktoru da ostvaruje pozitivne rezultate, ako ga, bez obrazloženja, mogu maknuti? Ovo je jedna loša, obeshrabrujuća hrvatska priča.

Do raspisivanja novog natječaja koji se treba obaviti unutar šest mjeseci, za v.d. direktora je jednoglasno izabran Frano Luetić, dugogodišnji član Uprave Zračne luke Dubrovnik. Njegov izbor uopće nije sporan niti može biti iznenađujući obzirom na iskustvo koje ima iza sebe. Od ponedjeljka, Roko Tolić prelazi na novo radno mjesto na zračnoj luci, počinje raditi kao direktor trgovine.

Mjeseci koji su pred nama, a osobito po okončanju novog natječaja, razjasnit će mnoge stvari. Pa, ako je Tolićevo razrješenje prošlo bez obrazloženja i uz nevjerojatni medijski muk, čini se da on ima nešto za reći.

U ponedjeljak, 5. veljače, novinari su pozvani na press konferenciju koju će održati zajedno bivši i novi direktor dubrovačke zračne luke, Roko Tolić i Frano Luetić. Valjda će na njoj novinari štogod i pitati.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube