KOMENTAR TJEDNA
13.03.2018 u 14:55

KOMENTAR: Je li puklo ili će se izgladiti?

Bilo je samo pitanje vremena - znaju svi koji prate dubrovačku političku scenu i rad Pera Vićana, još dok nije imao svoju stranku nego samo nezavisnu listu. Bilo je pitanje vremena kad će puknut. Koalicija s vladajućom većinskom strankom. Ili kad će puknuti koalicijski partner. Kao što je "puknuo" na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Mato Franković i javno, kažu na iznenađenje DDS-a, razvrgnuo koaliciju i poželio vijećnicima Pera Vićana sretan rad u oporbi sljedeće četiri godine.

Napisala: Lidija CRNČEVIĆ


komentara  1

I kao i svaki put dosad kad je pucala koalicija koju bi Pero Vićan potpisivao s političkom opcijom koja bi odnijela najveći broj mandata na lokalnim izborima, a to je bila i Dubravka Šuica i Andro Vlahušić, pa sad Mato Franković, javnost ne bi saznala prave razloge zbog kojih je do toga došlo. E, sad pitanje je koliko širu javnost više uopće ozbiljno interesiraju takve stvari koje se ponavljaju, ako nisu izravno upleteni u kakvu kadrovsku mrežu ili drukčiji interes kojega mogu riješiti preko utjecajnih prijatelja u politici, ali je činjenica da je jedan pojedinac uvijek konstanta. Širu javnost, zacijelo to sve manje interesira, osobito mlade ljude koji žele ostvariti sebe bez nužne pripadnosti nekoj stranačkoj grupaciji, pa se stoga sve češće i odlučuju "skupiti tunju i napustiti rodno ognjište". No ima i onih koji ostaju, odlučni, preko stranačke iskaznice ostvariti briljantnu i unosnu karijeru o kojoj bi na slobodnom tržištu mogli tek sanjati. Takvi se ne natječu, već postavljaju.

Dakle, stvar razvrgnuća partnerskog odnosa između Vićana i Frankovića, ipak ne bi trebalo uzeti posve  "zdravo za gotovo", a kojim smjerom, putom ili stranputicom idu koalicijski čelnici HDZ-a i DDS-a, moći će se naslutiti čim budemo upoznati s prijedlogom Upravnog vijeća o kandidatu za ravnatelja Lokruma, na čije imoenovanje pravo polažu obje stranke. No, teško je ipak povjerovati u to da je kadroviranje osnovni razlog zbog kojega je Franković u maniri "dosta mi je svega" onako rezolutno ispred kamera uputio DDS u oporbene klupe. Prije bi to mogla biti tek kap koja je prelila čašu u koju je Vićan stalno dolijevao svoje zahtjeve i želje. No, o tome sve znaju jedino Franković i Vićan. Svi ostali mogu samo nagađati. Pa i u sferi ispunjenja obećanja koja se davaju prije nego se potpisi kojima se osigurava većina stavljaju na papir.  A koja, neki kažu, traju dok se tinta ne osuši. Netko uvijek može reći da ga je onaj drugi slagao, izvarao, "preveslao"...

Vićan je, ovoga puta, u nepovoljnijoj situaciji jer njegovi mandati u Gradskom vijeću mogu posve neopaženo postati dijelom oporbene skupine a da se ništa bitno ne dogodi za većinu koja će osiguravati HDZ-u "leđa". No, to bi Frankovića i HDZ moglo i te kako koštati. Tada i nakon Vićana, dolazi Vićan. Novinari su otvoreno nakon proteklih lokanih izbora i izjednačenog broja mandata DDS-a i DUSTRE postavili retoričko pitanje - zauzima li Željko Raguž mjesto Pera Vićana u dubrovačkoj politici. Tim više što jednome, ipak, bez obzira na njegovu vitalnost, biološki sat otkucava, a drugi je tek krenuo sa startne linije. Modeli njihova političkog djelovanja su veoma slični - zapošljavanje što većeg broja svog biračkog korpusa i korištenje svih raspoloživih sredstava za stalno prisjećanje partnera o važnosti hranjenja koalicijskog odnosa.

Iako su politički pragmatično HDZ-ovci potpisali koalicijski sporazum sa DUSTROM i Željkom Ragužem, u njihovoj memoriji još obitavaju sve uloge na koje je Željko Raguž pristajao dok je bivšem HNS-ovom gradonačelniku Andru Vlahušiću bio zamjenikom. Željko Raguž je prototip političkog kameleona i to niti skriva niti se toga srami. Tko je na vlasti i njemu može osigurati dobru sinekuru, on mu je lojalni sljedbenik. Pod teretom takvih razmišljanja dijela članstva HDZ-a koje je svjesno da bi Raguž okrenuo leđa HDZ-u čim bi mu to otvorilo neka veća vrata, gradonačelniku Matu Frankoviću nije lako donositi odluke, a valja nahraniti ega koalicijskih partnera i ujedno zadovoljiti i podilaziti njihovim osjećajima moći i utjecaja koji proizlaze iz njihovih mandata. Ne treba zanemariti ni veoma komotnu Raguževu poziciju u kojoj nije odgovoran ni za što, a ima prostora za populizam na kojega, ponekad i neshvatljivo, "pada" popriličan broj birača.

S druge strane, Franković i HDZ su se pobjedom na lokalnim izborima našli pod žestokim reflektorom i mikroskopom javnosti koja prati, komentira i procjenjuje njihove poteze, odluke i postignuća.

Odgovor na pitanje - je li puklo ili će se izgladiti, ostaju li trojica ili samo dvojica, stoga se jedva čeka. A neki zbog njega zasigurno i ne spavaju baš posve mirno.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube