KOMENTAR TJEDNA
21.08.2018 u 16:12

KOMENTAR: da Ivanović nije posudio slike Trebinju, nikome ne bi bilo ništa.... Dubrovnik mora i može bolje

Da je Marin Ivanović umjetničke slike posudio nekoj, primjerice, mostarskoj galeriji, a ne trebinjskoj, nikome ne bi bilo ništa. Gradonačelnik Mato Franković ne bi bio ljut, ne bi se "prijetio" trenutačnim raspisivanjem natječaja za novog ravnatelja Umjetničke galerije (koji se i tako i tako mora raspisati) i ne bi izjavljivao kako Ivanović, nakon trebinjskog "slučaja" više ne uživa njegovo povjerenje. Ivanović je davno trebao izgubiti gradonačelnikovo povjerenje, a svojim zadnjim istupom gradonačelnik iznova jeftinim politikanstvom podilazi i priskrbljuje biračke glasove. Kao mladi političar trebao bi, ne okrenuti, nego već biti na novoj stranici odnosa sa susjednom državom i gradom koji neće nestati iz blizine Dubrovnika i sa zemljopisne karte jer ga mi ignoriramo. Dubrovnik ne treba zaboraviti, ali svoju slobodu mora znati sačuvati mudrošću i diplomacijom. Osim toga, umjetnost je jedina koja ne bi trebala poznavati granice...   

Napisala: Lidija CRNČEVIĆ     


komentara  2

Marin Ivanović o posudbi fundusa iz Umjetničke galerije nije izvjestio nikoga, ni Upravno vijeće niti Grad. Je li trebao? Jest. Ali, je li trebao iste te izvjestiti i kada je potpisivao otkaz Vesni Delić Gozze? Jest. Ali nije. Ni u jednom niti u drugom slučaju. Sve je to u domeni njegovih ovlasti, tvrdilo se dok se u svemu nije pojavila trebinjska izložba.

Da, riječ je o onom istom Marinu Ivanoviću o čijemu su se radu ne tako davno na Gradskom vijeću mogli čuti samo hvalospjevi, o istom onom Ivanoviću kojemu su velikom većinom, dakle uz blagoslov HDZ-ovih većinskih ruku stavili ispred funkcije ravnatelja dva slova - v.d., dva slova uz pomoć kojih su ga ostavili na istoj vodećoj poziciji u Umjetničkoj galeriji, a nakon što je u Grad stigla pravomoćna presuda da mladi povjesničar umjetnosti zakonski nije imao pretpostavke postati prvim čovjekom ove kulturne ustanove. No, sve se to znalo i o tome se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća kada je sadašnji gradonačelnik Mato Franković bio predsjednik Gradskog vijeća koja je njegovo imenovanje izglasalo. Dakle, da se skrati, sve se o Marinu Ivanoviću znalo i ništa od toga nije bilo sporno da gradonačelnik Mato Franković javno istupi i kaže kako Marin Ivanović više ne uživa njegovo povjerenje. Marin Ivanović je uživao povjerenje gradonačelnika Frankovića i nakon što je potpisao otkaz bivšoj ravnateljici Vesni Delić Gozze, a potom ga povukao, jer se iz iskustva već zna kako takvi potezi završavaju - gubitničkim presudama po Grad koji onda takve greške masno plaća zajedničkim novcem svih poreznih obveznika.

Sve te odluke Marin Ivanović je donosio samostalno, bez da je informirao svoje Upravno vijeće ili izravno nadređene u Gradu. Onda su govorili kako Marin Ivanović kao ravnatelj ima takve ovlasti, kako ne postoji neka zakonska obveza da o takvim potezima traži suglasnost svog Upravnog vijeća, te je to bilo u domeni njegove slobode odlučivanja i dragovoljno uspostavljenih komunikacijskih kanala s članovima Upravnog vijeća kao njemu prvonadređenih.

No sve je to moglo proći i prolazilo je dok se, eto, Ivanović nije usudio posuditi fundus Umjetničke galerije trebinjskog slikara Popovića galeriji u njegovom rodnom gradu. Ivanović je nazočio i otvaranju izložbe slikara Atanasije Popovića koji je većinu svog života radio u Dubrovniku gdje je i sahranjen 1948. Kad je već pošao, onda je na otvaranju i izrekao nekoliko rečenica. Očito neprikladnih, jer je spomenuo suradnju na kulturno umjetničkom planu dvaju gradova, što je razljutilo Frankovića.

Franković se, prisjetimo se, na početku svog gradonačelničkog mandata, a prilikom otvaranja graničnog prijelaza na Ivanici, odbio rukovati i fotografirati s trebinjskim dogradonačelnikom dok se oni ne ispričaju za sva zlodjela i napade na Dubrovnik, počinjene prije 27 godina.

To je Ivanović vjerojatno zaboravio, da nije, pitanje je bi li sve izveo ovako kako je izveo.

No, kao mladi političar Mato Franković trebao bi, ne okrenuti, nego već biti na novoj stranici odnosa sa susjednom državom i gradom koji neće nestati iz blizine Dubrovnika i sa zemljopisne karte jer ga mi ignoriramo. Dubrovnik ne treba zaboraviti, ali svoju slobodu mora znati sačuvati mudrošću i diplomacijom.

Ako se i želi ignorirati činjenica da puk ovoga kraja masovno ide u Trebinje - jesti, kupovati lijekove i krpice, popravljati zube i aute, zabavljati se u aqua parku, onda ne bi trebalo ni ignorirati niti zaboraviti kako smo upućeni, da ne napišem, ovisni jedni o drugima oko problema otpada, vodenih tokova, otpadnih voda, te sličnih stvari koji mogu i te kako ugroziti život ispod ove bosanoskohercegovačke granice.

Mato Franković više nije Mato Franković, on je gradonačelnik Dubrovnika, on je prvi čovjek jednoga grada Republike Hrvatske. Mato Franković kao Mato Franković ne treba ići u Trebinje jesti, piti, kupovati, zabavljati se, ali Mato Franković je kao gradonačelnik Dubrovnika dužan prihvatiti norme civilizacijskog ophođenja koje se očekuju i u ratnom, a kamoli u mirnodopskom vremenu.




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne










Kolumne






 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube