PUT OKO SVIJETA
25.11.2018 u 17:10

PUTOPIS: Varšava je Dubrovniku "bliža i jeftinija" od Zagreba

Kad se turisti prorijede i jesenja melankolija obuzme Grad mi postajemo turisti u potrazi za novim spoznajama i odmorom. Prošle smo godine uživali u Pragu, koji ćemo sigurno još koji put posjetiti, a ove godine odlučili smo se za Varšavu. Prvo zato što je direktni let iz Dubrovnika i nazad bio jeftiniji nego onaj do Zagreba, a zatim jer tamo nikada nismo bili. I da, kad smo mi poletjeli za Varšavu, let za Zagreb bio je odgođen, zbog vjetra. Iako smo se dobro informirali, kad smo došli iznenadio nas je neofašistički skup, pretvoren u nacionalnu paradu proslave 100 godina poljske državnosti, zbog kojeg su mnogi muzeji, koje smo planirali posjetiti bili zatvoreni čak tri dana.

Putovala: Srđana Jukas Preljević


komentara  0

Legenda kaže da su dvije sestre sirene iz Baltičkog mora krenule prema kopnu, kako bi pomogle ribarima koji su im poštedjeli život da zaštite svoje gradove. Jedna je završila u Kopenhagenu, a druga je kroz rijeku Vislu doplivala u Varšavu. Stoga i u glavnom gradu Poljske ponosno stoje kipovi sirene s mačem i oklopom, koja štiti grad.

Kao što sam već rekla Varšava nema jedan centar u kojem su svi sadržaji. I muzeji i sve drugo je razbacano po cijelome gradu. Činjenica da je ravna i da su svugdje uređene biciklističke staze, kao i da imate posvuda električne romobile, koje možete unajmiti preko aplikacije, olakšala nam je kretanje s jedne na drugu, na treću stranu grada. Treba napomenuti kako im je taksi za dubrovačke prilike nevjerojatno jeftin.

Obišli smo stari dio grada, koji se desetljećima iza rata obnavljao, pa se može reći da je ustvari to novi- stari grad. Šetali smo velikim parkovima, koji je ovdje obilje. Imali smo plan obilaska muzeja, ali previdjeli smo taj veliki marš fašista, koji je njihova Vlada pretvorila u veliku proslavu i vojnu paradu, pa se na ulicama vidjelo dosta tih desnih ekstremista, a među njima masa normalnih građana, obitelji s djecom...Nije nam bilo jasno je li to proslava 100 godina Poljske ili marš ekstremista. Držali smo se dalje od te gužve, no zbog proslave, muzeji su bili zatvoreni i u nedjelju i u ponedjeljak i u utorak, a bez prethodne obavijesti.

Posjetili smo Muzej poljskog ustanka protiv Nijemaca 1944. godine. Jako je zanimljivo postavljen i interaktivan. Zadržali smo se u njemu 2, 5 sata, a mogli smo slobodno i pola dana razgledati eksponate.

Muzej Varšava koji govori o povijesti i životu u glavnom gradu Poljske, arhitekturi, obnovi... jako je zanimljiv, prepun pričica iz povijesti.

Muzej poljskih Židova nismo stigli vidjeti, ali smo zato posjetili Royal Łazienki u Varšavi, ljetnu kraljevsku rezidenciju iz 17. i 18.stoljeća s prekrasnim parkovima i zgradama za čiju je izgradnju bilo potrebno čak 30 godina. Najljepša od tih zgrada je Palača na vodi.

Dane zatvorenih muzeja provodili smo u šetnji gradom, u restoranima i kafićima, a bili smo i u Escape roomu, jedinom mjestu gdje je djelatnica razumjela i dobro govorila engleski.

Poljaci su katolički narod i vjera im je jako bitna,a uz nju i neki običaji do kojih drže. Na primjer igranje s kruhom doživljavaju kao osobnu uvredu. Jako slabo govore engleski, a iako nisu neljubazni, ne da im se previše  "peglat" sa strancima. 

Zanimljivo mi je bilo to što u Varšavi radno vrijeme počinje u 11 sati, a Poljaci očito imaju običaj doručkovati vani, pa je oko 9 sve puno ljudi koji jedu doručak i piju kavu. Mislim da je to i razlog što je noću grad jako živahan. Svi restorani, kafići, ulice su puni.

Palaču kulture i znanosti, koju im je nakon rata poklonila Rusija, Poljaci su je više puta htjeli rušiti, ali ostala je kao najveći suvenir takozvanog poljsko-sovjetskog prijateljstva. Dugo je bila najveća zgrada u Varšavi.

Obišli smo dosta restorana, probali poljska nacionalna jela, koja su dosta slična onim češkima, ali ne toliko ukusna. Možda je samo riječ o našim prevelikim očekivanjima, nakon Praga, ali hranom nismo bili oduševljeni. Poljaci prave i dobru pivu, a imaju i kafić s najvećim šankom kojeg smo ikada vidjeli.

U svakom slučaju drago nam je da smo vidjeli i osjetili Varšavu. Bilo nam je lijepo i dobro smo se zabavili i odmorili, ali nekako nemam želju vratiti se opet.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube