KOMENTAR TJEDNA
03.01.2019 u 15:14

IZA NOVE, O POLITICI U STAROJ: je li u 2018. ugašena vatra u HDZ-u?

Protekla godina je razjasnila, ali i učvrstila odnose i snage na političkoj sceni Grada Dubrovnika. Što bi se u 2019. moglo realno očekivati kao posljedica ili nastavak najeksponiranijeg slučaja od početka vlasti HDZ-a na lokalnoj razini, a koji se odnosi na pokušaj pogodovanja privatnom investitoru oko kupnje dijela gradskog zemljišta u blizini Crkve sv. Mihajla? Hoće li biti promjena u HDZ-u, hoće li oporba, pod teretom različitih "prijetnji" prema pojedincima, ostati ujedinjena i aktivna, tko bi mogao bez politike početi mirnije živjeti, a tko bi morao budno pratiti događanja oko sebe da mu se ne bi politika obila o glavu?

Napisala: Lidija CRNČEVIĆ  


komentara  0

Kraj 2018. godine je na političkoj sceni grada u najjednostavnijim crtama izgledao ovako: HDZ i DUSTRA Željka Raguža godinu su završili u čvrstom zagrljaju; HDZ se s Vićanovim DDS-om, nakon javnog raskida koalicije ne drži za obje, nego samo za jednu ruku; HNS-ovo, odnosno povremeno "pribokavanje" Miha Obradovića na vlast u Gradu ukazuje na slabašni pokušaj trzanja tzv. oporbene stranke na lokalnoj razini, a u sjeni miroljubive koegzistencije dviju stranaka na državnoj razini; SDP je sveden na pojedinca, Jadrana Barača koji se, zbog pomanjkanja političkog iskustva, ali i nepostojeće stranačke infrastrukture koja bi ga osnaživala, često nalazi na brisanom prostoru političke arene; HSS se ograničio na povremene oporbene bljeskove njihova vijećnika Vida Bogdanovića; MOST-ovci Maro Kristić i Dolores Lujić ne pokazuju čisto isprofiliran status kojim bi se mogli svrstati u oporbu; predstavnik liste "Srđ je Grad", iako, kao samo jedan i samim time iznimno lagano preglasan, ukazuje na postojanost i žilavost skupine građana okupljenih oko istih ideja i sličnih svjetonazora. 

Za srđevce i HDZ-ovce bio je kraj godine turbulentan i izazovan u "zbijanju" svojih redova. Olako, uvredljivo i nepromišljeno napisan status na fb profilu Igora Miošića u kojemu je sve birače HDZ-a nazvao ološem,  nedvojbeno je naštetio ugledu i političkoj različitosti koju godinama ustrajno srđevci grade u javnom životu Grada, tim više što se nisu ogradili od njegovih riječi, već su kroz dodatna priopćenja nabrajali sve grijehe korupcijske HDZ-ove vladavine. O tome se danima pisalo, Miošić je dao sjajan šlagvort kako bi se priča podgrijavala i kako bi se pažnja prebacila sa slučaja koji je uzburkao duhove nakon što su javno obznanjeni dokumenti kojima se dogradonačelnica, arhitektica Orlanda Tokić dovela u očitu poslovnu vezu s investitorom koji je želio kupiti komad gradskog zemljišta u blizini groblja Na Mihajlu. Umiješanost dogradonačelnice Tokić u planiranu stanogradnju na Mihajlu, ukazala je na posvemašnju i čini se, u hrvatskim okvirima, neizbježnu spregu privatnih investitora i obnašatelja vlasti. "Slučaj Okrajak" otvorio je niz pitanja, ne samo u javnosti, nego i u samom HDZ-u, odgovori na neka od njih mogla bi dovesti pojedince u neugodni položaj.      

Ako bismo se na proteklu, 2018. osvrnuli prateći kronološku liniju događanja, onda bismo se mogli prisjetiti kako se neposredno po isteku poslijeblagdanskog siječanjskog mira prošle godine, počelo šuškati o krizi koalicije između HDZ-a i njihovog partnera DDS-a, a povod je bio "pokazivanje mišića" prilikom biranja prvog čovjeka Lokruma, budući je Pero Vićan smatrao da je to njegov dio kolača vlasti u Gradu. Dogovori koalicijskih partnera nisu uspjeli, Franković je u ožujku s govornice Gradskog vijeća javno obznanio službeni razvod braka s DDS-om, čime je ojačala veza s DUSTROM i Željkom Ragužem, koji već tada pokazuje jasne aspiracije i ambicije prema čelnoj poziciji u Luci Dubrovnik. No, raskid HDZ-a i DDS-a bio je daleko bučniji od "razdvojenog" života "udvoje" koji je uslijedio - što zbog koalicije dviju stranaka na županijskoj razini, a i više zbog planirane Vićanove gradnje hotela i vila u Orašcu, što bi mu gradske službe, da žele, mogle komplicirati i otezati. Vićan je, štoviše, poslao u prosincu jasnu poruku o svom odnosu s vladajućima - njegova vijećnica Mage je s govornice rekla kako je DDS-ova podrška proračunu za 2019. isključivo podrška radu gradonačelnika Mata Frankovića, ne njegovoj zamjenici Tokić niti dijelu novoizabranih pročelnika. Ali, uostalom, Vićan nikada svoje interese nije zamotavao u ideološke celefone niti je palamudio o ideologijama, on je oduvijek bio uz politiku kao poslovni čovjek i praktični direktor.

Vićanovu praktičnost, a nakon što mu je, kao i Andru Vlahušiću, zakonom onemogućeno sudjelovanje na proteklim lokalnim izborima, naslijedio je u javnom prostoru, dubrovačkoj politici DUSTRIN čelnik Željko Raguž. "018. je za njega bila odlična godina. Nakon objavljenih rezultata izbora i osvojena tri mandata koja su se pokazala poželjnima za uspostavu većine u Gradskom vijeću, bivši dogradonačelnik i vjerni sljedbenik Andra Vlahušića postao je najodaniji koalicijski partner HDZ-a i Mata Frankovića. Zbog Željka Raguža, nije tajna, frcale su iskrice i unutar samoga HDZ-a, prije njegova imenovanja na čelnu poziciju u Luci, kao i poslije izbora za gradske kotareve kada je njegovom članu omogućeno predsjedavanje kotarom Montovjerna. Strasti su se, barem naizgled, smirile,  Željku Ragužu je na upravljanje povjerena dobrostojeća tvrtka s milijunima na računu, otvoren mu je prostor da zbrine svoje članove i simpatizere, za vlastitu je promidžbu odabrao nišu sporta za kojega se zalaže najviše u prozivkama upućenima sektoru kulture. Takvim kritikama, ali i činjenici da je na čelu tvrtke kojoj novac nije problem, vjerojatno može zahvaliti predsjedavanje popularnim Squar - om, malonogometnim klubom koji redovito puni gledalište Sportske dvorane. Zbog svega toga, HDZ u Željku Ragužu i DUSTRI ima iznimno lojalnog partnera koji je tu svoju karakteristiku i dodatno usavršio od vremena kada je bio uz bok bivšemu gradonačelniku. Ako je istina da je Grad Dubrovnik odustao od natjecanja za kupnju 7% dionica kojima bi postali vlasnici većinskog paketa Luke Dubrovnik, jer bi tada Raguž morao birati između direktorskog i vijećničkog mjesta, moglo bi se postaviti pitanje ne drži li Raguž HDZ u prečvrstom stisku.  

U političkim zbivanjima u Gradu bitnu je ulogu 2018., reklo bi se, imalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. U srpnju je potvrdilo sukob interesa Željka Raguža po nekoliko stavki, ali se ništa nije dogodilo. K'o da ga nije ni bilo. Nekoliko mjeseci potom, u studenom, čelništvo Grada mu se obraća kao najmjerodavnijoj instituciji koja će reći što i kako dalje s Orlandom Tokić nakon "afere Okrajak". Zaključak kako nije bilo sukoba interesa, te neprecizna preporuka da se zamjenica ubuduće "izuzme od donošenja odluka kojima bi mogla utjecati na trgovačka društva s kojima je poslovala" donesen je tako brzo da se moglo pomisliti i kako je politički "popeglan". Je li HDZ pogasio požar u cijelosti, ili će se još raspravljati i odlučivati o "volonterskom" statusu dogradonačelnice koja i dalje aktivno radi kao arhitektica i čiji je potpis na brojnim projektnim zadacima, vidjet ćemo. Ostaje neodgovorenim i pitanje bi li dogradonačelnica Tokić bila spremna i voljna na profesionalizaciju pozicije jedne od najbližih suradnika dubrovačkog gradonačelnika, ukoliko bi se to od nje zatražilo.      

Početkom godine svjedočili smo i korektnom i politički odgovornom ponašanju Mladena Gojuna koji je svoj vijećnički mandat prepustio šefu SDP-a, Jadranu Baraču, koji je, kako je godina odmicala, usprkos njegovim aktivnim pristupom, pokazivao sve veću političku nezrelost i neiskustvo, što je eskaliralo potkraj 2018. Svi koji ulaze u političku "arenu" postaju meta političkih neistomišljenika i Barača je trebalo bolje pripremiti na to, tim više što njegovu oporbenost nije pratila stranačka infrastruktura. Tek nakon što je dobio posve jasnu prijetnju da bi mogao ostati bez posla u Vodovodu jer je protuzakonito bio zaposlen i u vlastitoj tvrtki, javio se dubrovački SDP koji mu je dao potporu i koji je njegove istupe obložio zajedničkim stavom. No, SDP ni u Gradu, kao ni u cijeloj zemlji, nije politička snaga koja bi mogla ozbiljno ugroziti komoditet djelovanja HDZ-a, pa se ponekad Baračevi istupi doimlju kao čisti mazohizam. 

Proteklu je godinu obilježilo i HDZ-ovo kadroviranje po tvrtkama i ustanovama u vlasništvu Grada Dubrovnika, sa "starim kadrovima" kojima se prebiralo po papirima koji su, prikazivalo se, bili prepuni nepravilnosti i korupcije u poslovanju, dogodilo se - ništa. Od nekih se odustajalo zbog pritiska iz Zagreba i HNS-ove zaštite svojih zaslužnih članova, a direktoru "Sanitata", Kunici se, naposlijetku i platilo 70 tisuća kuna da se ne vrati u tvrtku. Iako zvuči krajnje nevjerojatno, dogodilo se.

U srpnju je stiglo na "naplatu" i nezakonito imenovanje ravnatelja Marina Ivanovića ravnateljem Umjetničke galerije. Upravni sud je osporio odluku Gradskog vijeća u prijašnjem sazivu, jer Ivanović nije ispunjavao uvjete natječaja, ali ga je novi saziv sa istim glavnim akterima, ostavio na čelu Galerije kao vršitelja dužnosti, uz protivljenje oporbenih vijećnika. Natječaj za novog ravnatelj/icu je u tijeku.

Kako se godina primicala kraju, rasle su tenzije između političkih oponenata, sa zabrinutošću je popraćena gradonačelnikova, prvo najava da hoće, a potom da se nema novaca za kupnju zemljišta u rubnom pojasu Petke, čime bi se sačuvala od potencijalne gradnje za koju vlasnici već otvoreno pokazuju ambicije. Obzirom na sve agresivnije i nezaustavljivije ugrize u zelene površine grada, slaba je utjeha kako je Petka zaštićena zakonom, jer se to brzo u interesima građevinskog lobija promijeni i uvijek se pronađe neka rupa da se ipak ono što se tvrdilo da ne može, može. 

U listopadu je dužnosti člana Uprave Vodovoda razriješen Zoran Ćosić, glavni operativac zadužen za pročistač. Elegantan uzmak napravio je ponudivši ostavku na to mjesto, nakon što je postalo jasno da će ga gradonačelnik Franković kao predsjednik Skupštine društva smijeniti, iako se do danas samo nagađa koji su razlozi utjecali na to. U svakom slučaju, Zoran Ćosić ima tvrtku, na ženino ime, koja se bavi istom djelatnošću kao i Vodovod. U studenom je obznanjeno i kako je Atlantska plovidba dobila lokacijsku dozvolu za gradnju preko stotinu stanova na mjestu stare upravne zgrade na Batali, a kao najbolja ponuda za kupnju "Maestrala"  procijenjena je ona Danka Ćorića, kralja kladionica. Ugovor još uvijek nije potpisan, pojavljuje se sumnja da se iza brda nešto valja.

Početak studenoga i povlačenje točke dnevnog reda pri samom kraju sjednice Gradskog vijeća na kojoj se trebala izglasati prodaja gradskih 700 kvadrata zemljišta u blizini Mihajla, Mariju Konjuhu za gradnju stambenih zgrada koje je isprojektirala Orlanda Tokić, odjeknula je i u širem hrvatskom medijskom prostoru. To je bila prva afera mlade HDZ-ove ekipe, kronologija ishođenja dokumentacije ukazivala je na pogodovanje, te otvorila pitanje je li gradonačelnik Franković znao o projektu cijelu istinu ili mu je selektivno predočen. 

U svakom slučaju, ujedinjeno djelovanje oporbenjaka i presudna rečenica kako je investitor već prodao stanove, ponašajući se kao da je sve već gotovo iako nije svoj krajnji sud dalo Gradsko vijeće, utjecala je na to da gradonačelnik Franković povuče točku s dnevnog reda. Njegov je potez popraćen pljeskom oporbe, te debelim iznenađenjem Frankovićevih stranačkih kolega. Sljedeći Frankovićev potez bio je suspendiranje zamjenice Tokić dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne donese svoje mišljenje. Tokić se povukla iz javnog prostora Grada, nije davala nikakve izjave za medije. Suspenzija se dogodila 21. studenog, u rekordnom roku, već 6. prosinca stiže mišljenje Povjerenstva koje se protumačilo na način da Tokić nije bila u sukobu interesa, te se vraća na posao. No, sve upućuje na to da priča nije završena, jer je oporba na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u prosincu zatražila od nadležnog gradskog upravnog odjela da javno objavi svu projektno-tehničku dokumentaciju s ovjerenim pečatom dogradonačelnice Tokić. 

Pred sam kraj godine Miho Obradović se povlači s mjesta predsjednika dubrovačkog HNS-a, čelnu poziciju preuzima Nataša Gabričević, bivša direktorica "Čistoće" kojoj se, zbog budućih izbora, otvara prostor pred biračima i u dubrovačkoj javnosti. Obradović ostaje članom Gradskog vijeća, zajedno sa svojom kolegicom Marinom Vučković Matić koja je u Vijeću zamijenila pok. Nenada Vekarića. U 2018. je došlo do još jedne izmjene u sastavu Gradskog vijeća - nakon što je prešao na radno mjesto u dubrovačku zračnu luku, Ivan Maslać stječe pravo konzumiranja svog vijećničkog mandata kojega mu prepušta Nikolina Soko. 

U protekloj smo godini, kroz način komunikacije kakvu smo vidjeli i čuli u Gradskoj vijećnici, ali i mogli pročitati u "ratu priopćenjima", već shvatili kako će se bespoštedna "borba" voditi tijekom kampanje za nove lokalne izbore. 

Ova će godina biti izazovna i za uspostavljanje ravnoteže unutar lokalnog dubrovačkog HDZ-a, pogotovo ako je istina da u njemu već postoje dvije frakcije i ako se zna da je sljedeća, 2020.-ta, godina unutarstranačkih izbora.

 
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube