PUT OKO SVIJETA
02.02.2019 u 09:51

PUTOPIS: TEL AVIV – stasiti mladić na obali Sredozemnog mora

Zvuči kao klišej, ali obožavam putovati. Jedna od novogodišnjih želja upravo je bila što više putovanja. Nisam dugo čekala i kad sam razmišljala koju destinaciju odabrati u ovom prvom mjesecu, sasvim slučajno sam naišla na veoma povoljne karte iz  Venecije za Tel Aviv. Rekla sam zašto ne! Drugi po veličini izraelski grad opravdao je epitet 'grada koji živi 24 sata dnevno'. Godinama mu već tepaju da je 'Miami Bliskog istoka.'

Napisala: Marija Njavro


komentara  0

Zračna luka Ben Gurion koja je dobila ime po izraelskom političaru i prvom premijeru države, inače je jedna od najsigurnijih u svijetu. Kontrole na ulazu, a posebno prilikom izlaska iz zemlje su rigorozne. Ako dobijete pečat države Izrael u putovnicu, slobodno možete zaboraviti na ulazak u zemlje poput Ujedinjenih arapskih emirata, Alžira, Indonezije, Malezije, Libanona te mnogih drugih. Umjesto pečata tu je posebna granična propusnica koja vrijedi tri mjeseca.
Šest dana u Tel Avivu bilo je sasvim dovoljno da se zaljubim u grad koji je istodobno tradicionalan i moderan, romantičan i urban, grad koji će oboriti s nogu ma čak i one najzahtjevnije.

Tel Aviv ne privlači isključivo ljepotom. Kao i kod većine stvari u životu, bitan je sadržaj, a njega na obali Sredozemnog mora ima napretek.

FAMOZNA BAUHAUS DŽUNGLA

Ako ste ljubitelj dobre zabave i kako je popularno reći 'volite sve što vole mladi', Tel Aviv je zasigurno jedno od boljih i traženijih mjesta za provod i šoping. Ako pak volite zapažati detalje i uživati u bogatoj arhitekturi, umjetnosti i kulturi te bogatoj baštini, ali i gastronomskoj ponudi – opet se nameće Tel Aviv. Gospodarsko središte Izraela mjesto je brojnih kompanija, trgovačkih i razvojnih centara. Muzej je moderne arhitekture. Može se pohvaliti impozantnom brojkom građevina izgrađenih u tzv. Bauhaus stilu te je ujedno jedan od izvrsnih primjera i pokazatelja kvalitetnog urbanističkog planiranja. U toj famoznoj Bauhaus džungli koja se vodi onom poznatom 'manje je više' i koja je osigurala Tel Avivu mjesto na UNESCO-ovom popisu, ipak ima odstupanja.  Lutajući ulicama zapazila sam dvije, slobodno mogu reći nekonvencionalne ljepotice.  The Crazy House projektirao je rođeni Sirijac Leon Gaignebet, a sveučilišni profesor, Tzvi Harel zaslužan je za pomalo zastrašujuću, a istodobno zaigranu Ugly house in front of the sea.


ŽIVOT NA OBALI – OD PJEŠČANIH PLAŽA DO LUKSUZNIH HOTELA I BAROVA

Upravo preko puta 'ružne kuće' prostiru se kilometarske pješčane plaže, kafići i restorani. Najpoznatiji svjetski hotelski lanci pozicionirali su se upravo na obali grada. Inače, zima u Tel Avivu je kao proljeće u Dubrovniku, stoga ne čudi kako su upravo  pješčane plaže mediteranskog štiha domaćima bijeg od radne svakodnevice, a turistima mjesto relaksacije. Piti prvu jutarnju kavu na plaži s nogama u pijesku – bolji početak dana ne može se poželjeti! Večeri su pak rezervirane za vrhunske rooftop barove. Mene osobno oduševio je Lighthouse by Brown Hotels.  Neki od najboljih klubova smješteni su u jednoj od najljepših, a ipak najskupljih ulica - bulevaru Rotschild.


POVIJESNA JEZGRA

Samo pola sata ugodne šetnje kilometarskim pješčanim plažama dovoljno je da stignete do starog dijela grada Jaffe ili kako Izraelci kažu Yafo. Za ovu antičku luku vjeruje se kako je jedna od najstarijih na svijetu. Zapravo Tel Aviv je izgrađen kao njeno predgrađe. Subjektivna sam, ali upravo iz Jaffe puca najljepši pogled na moderni Tel Aviv.

PLACA CARMEL

Place na otvorenom i u blizini centra grada oduvijek su me fascinirale. Taj spoj druženja uz kupnju doista je nešto posebno stoga me i oduševila Carmel. Za razliku od Grand Bazara u Istanbulu gdje vas svi povlače za rukav i gdje je cjenkanje obavezno, ovdje su stvari dosta odmjerene, a Carmel je nezaobilazna točka jer nudi fantastičan izbor izraelske ulične hrane s utjecajima drugih kultura.


GLAZBENA POSLASTICA ZA KRAJ

Tel Aviv nudi puno toga. Jedno predivno iskustvo i doživljaj teško je prenijeti na papir. Uz Pariz jedini je grad kojem nisam našla manu. Savršen je za sve dobne skupine. Otvoren prema svima. Živi punim plućima. Ukratko grad budućnosti. Za tri mjeseca oči ljudi diljem svijeta bit će usmjerene upravo na Tel Aviv koji će biti domaćin Eurosongu. Ukoliko planirate putovanje na proljeće, a još niste odabrali destinaciju – svakako izaberite ovog stasitog mladića na obali Sredozemnog mora. Požaliti nećete, a vratit ćete se bogatiji za jedno predivno iskustvo. A upravo je to čar putovanja!
 
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube