KOMENTAR TJEDNA
26.04.2019 u 22:16

KOMENTAR: je li Franković tvrdoglaviji nego se činilo?

Zadnjim potezima koje je povukao, oko žičare i UTD Raguse prvenstveno, dubrovački gradonačelnik Mato Franković pokazuje kako ne pristaje biti talac politika njegovih prethodnika. Ali, što s najslabijom karikom? 

Napisala: Lidija Crnčević


komentara  0

Na nesreću ili sreću ako se žele „izvlačiti“ na krive Drave, početak mandata ne znači početak od nule, neminovno je on kontinuitet prijašnjih odluka i njihovih posljedica, kao što je primjerice boom aktualnih izgradnja u prostorima Grada koji su dogovarani za stolovima Šuice, Vlahušića i Vićana, te poduprti rukama koalicija po potrebi u Gradskom vijeću. Prije 15 godina novoizglasanim GUP-om je gotovo cijelo uže središte grada postalo građevinskom zonom, Vlahušić je nastavio s istim modelom upravljanja i ponašanja samo s drugom stranačkom iskaznicom. Ono što je u tišini dogovoreno, podijeljeno i kupljeno glasno odjekuje proteklih mjeseci otkad na posve neočekivana mjesta stižu dizalice i teška mehanizacija, te započinje izgradnja nevjerojatnih razmjera. Tek ćemo se uvjeriti što znači prenatrpanost stambenih kvadrata na postojeće i sada nedostatne, uske i posve neadekvatne cestovne koridore zbog čega će u veoma skoroj budućnosti život svima postati za koplje nekvalitetnije i histeričnije. Sve je to Mato Franković nasljedio od svojih prethodnika i to je zasad najveća bitka koju prvenstveno Grad gubi u očuvanju kvalitete života svojih građana, a potom i gradonačelnik koji ili ne iznalazi ili stvarno nema modela zaustaviti izdavanje dozvola za projekte davno dogovorene i započete. To je najslabija karika uskoro dvogodišnjeg mandata Mata Frankovića i njegove ekipe, pitanje što se čeka s ucrtavanjem buffer zone i priželjkivanim ograničenjima u gradnji ostaje pitanjem, baš i kao što ostaje pitanjem na koje oni koji znaju odgovore nikada neće javno progovoriti, postoji li u Hrvatskoj mehanizam da se građevinskom lobiju i profitu koji se tu ostvaruje stane na kraj, kad bi i postojala volja i zdravorazumsko razmišljanje kako se uništava najvrijedniji resurs kojega imamo – prostor. Nije to problem samo Dubrovnika, iako je ovdje on najizraženiji, ovdje su i ulozi i posljedice puno veće nego drugdje.

Počela je posljednja sezona „Igre prijestolja“, razbuktale su se mašte, kladionice, mudroslovlja tko će preživjeti, a tko ne, kako će se okončati serija koja je za ekrane prikovala generacije svih uzrasta. Razbuktala se i mašta bivšeg gradonačelnika. Samoprozvani „gradonačelnik Kraljevog grudobrana“ bi, da je ostao gradonačelnikom Dubrovnika, napravio sve da se Grad još više izreklamira kao jedna od lokacija snimanja popularnog serijala. Sva sreća da nije, jer voditi grad po modelu „kruha i igara“ bilo je dosta. Doveo bi na Stradun likove iz serije Game of thrones, potrošio silnu lovu na velike ekrane gdje bi se prikazivale nove i možda reprizirale stare epizode, potrošio bogatstvo da se i u Americi napravi balun od sapunice, ali mu vjerojatno ne bi palo na pamet, kao što nije za mandata, očistiti staru kanalizaciju iz koje se širio nesnosni smrad ili ograničiti broj  stolova i stolica da se uopće može prolaziti kroz Grad. Neka Vlahušić ostane samoprozvanim King's landing mayorom,  Franković neka bude gradonačelnikom Dubrovnika, jer upravo je to ono što građani od njega traže.

Ustrajnošću da izvede na čistac koncesiju za žičaru, u srazu s moćnom Lukšić grupacijom, Franković je pokazao kako je i čvršći i tvrdoglaviji nego što se stjecao dojam kada je stupio na političku scenu grada, a potom i gradonačelnički položaj. Problem sa žičarom kulminirao je proteklih godina, još za gradonačelnikovanja Andra Vlahušića, koji je prijetio Excelsa nekretninama svim i svačim, nosio je transparente i prosvjedovao, no otvorenim ostaje pitanje je li sve to tada bila samo predstava za široke narodne mase dok se ispod stola dogovaralo drukčije. Malo je tko vjerovao kako će se rad žičare zaustaviti na samom početku turističke sezone, odmahivalo se rukom osobito nakon što je tvrtka Excelsa nekretnine odustala od natjecanja za kupnju UTD Raguse, nakon čega je Grad Dubrovnik ostao jedini zainteresirani kupac, a potom i vlasnik tvrtke s vrijednim nekretninama. Naučeni da ništa nije onako kakvim se čini, prevladavalo je mišljenje da je nekakav kompromis postignut preko – koncesije za žičaru. Zbog toga je zatvaranje žičare dok se ne postigne dogovor i potpiše ugovor o koncesiji bio za mnoge pozitivan šok. Kao da se dogodilo samo čudo, nešto što je bilo gotovo nemoguće da se dogodi.

Franković je UTD Ragusu uspio zadržati u skutima Grada, iako su je prijašnji moćni igrači povezani i političkim i interesnim koalicijama, već bili planirali i raskućiti i preuzeti. Prije ova dva krucijalna „zakucavanja“ spomenimo se i kako je zemljište u Zatonu uspješno darovano građanima za njihove potrebe. Doduše, odigralo je tu svoje svakako i što je favorit nekim neočekivanim obratom, „izbačen iz igre“, ali kad se nešto sretno okonča, zaboravlja se borba, pamti se ishod. Tim svojim potezima Franković ulijeva nadu da se na neke segmente upravljanja Gradom gleda na drukčiji način nego što je to prije bio slučaj. Voljeli bismo da se niz nastavi...
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube