KOMENTAR TJEDNA
27.05.2019 u 14:46

EU IZBORI: Neuništiva - preživjela afere, posrnuli predsjednici stranke gledali joj u leđa...

Danas zasigurno nad HDZ-ovom pobjedom s okusom poraza likuju i brojni članovi s tom stranačkom iskaznicom. Potiho i u sebi, naravno. Ispred Andreja Plenkovića je razdoblje u kojemu će morati povući poteze koji će mu vratiti dominaciju stranačkog vođe, jer je posve očito kako lista koju je tvrdoglavo samostalno iskreirao nije polučila željeni rezultat.

Napisala: Lidija Crnčević


komentara  0

Iako europarlamentarni izbori nisu realan odraz raspoloženja birača kakvo bi ono bilo da je riječ o parlamentarnim, a još manje lokalnim izborima, činjenica je da je Plenkovićeva neodmjerenost tijekom predizborne kampanje i "sila" koju je potencirao dižući ruke i kažiprst u zrak, ipak više iziritirala i članove i birače, nego pobrala simpatije. Prešao je granicu, tanku liniju koja dijeli komunikaciju snažnog samouvjerenog lidera koji uljeva povjerenje, od onoga koji je u nastupu bahat i "silan".

Što će donijeti najavljivana analiza izbora koja bi trebala pokazati što je za HDZ pošlo po zlu, te kako će u svemu proći vodstva na terenu od kojih je zatražena maksimalna angažiranost, tek ćemo vidjeti. Svoje greške HDZ neće priznati "preko noći", za to oni uvijek uzmu vrijeme. Plenković će se morati dobro osvrtati i gledati što mu se radi iza leđa, sada kada je njegova vladavina "načeta", i protivnici su dobili dovoljno municije za otpočeti i otvoreniji rat. Iako su afere proteklih mjeseci ukazale na obračune među stranačkim kolegama, ipak ostaje pitanje koliko bi konzervativniji dio HDZ-a bio bolja opcija za hrvatsku svakodnevicu. Tu prvenstveno mislim na svjetonazorski okvir, budući se u toj stranci korupcija, bogaćenje, muljanje i ne drži pretjeranim krimenom niti se zbog toga "kidaju glave". A dok "institucije" naprave svoj posao, obično prođe vlak. U tom segmentu je Plenkovićev HDZ isti i kao oni što su mu prethodili. Nema tu da će pobijediti pošteni i pravični, kako se "generalići" u ovoj zemlji još uvijek i iznova nadaju.

Rezultati SDP-a definitivno su odraz dobrog rada njihovih dosadašnjih europarlamentaraca Biljane Borzan i Tonina Picule, zasluga Davora Bernardića u svemu tome je samo model sklapanja liste i odabir imena koja će se na njoj naći, Ruža Tomašić je svojom političkom karizmom značajno doprinjela i svim Suverenistima, neke od koalicijskih stranaka čak su joj bile i na teret, dok je Mislav Kolakušić priskrbio protestne glasove nezadovoljnika iz svih stranaka, čime je postao lider "trećeg puta" koji u Hrvatskoj baš i nema, povijest pokazuje, uspješnu dugovječnost. Taj treći put uglavnom bude zvijezda kratkog sjaja.

Županijskom i dubrovačkom HDZ-u je u trenutku obznanjivanja rezultata, mogao pasti "kamen sa srca". Oni se pred središnjicom neće trebati opravdavati ni zbog izlaznosti niti zbog "opstrukcije" kandidata, što je zacijelo promatrano kroz mikroskopsku leću obzirom na novu garnituru mladih HDZ-ovaca koje je i ne tako davno Dubravka Šuica nazivala neiskusnom dječicom, a oni su se u nekoliko navrata odricali politike kakvu je vodila na čelu Grada. A čije posljedice danas osjećaju svi građani, a trebali bi ih rješavati njeni stranački nasljednici. No, Dubravka Šuica je političarka s bezbroj života, uspjevala se nametnuti svakoj novoj vladajućoj garnituri HDZ-a u državi, pa je tako bilo nedvojbeno kako će, kao druga na listi i ovoga puta osigurati sebi put u Brisel. Nevjerojatno vješta političarka u svoju je biografiju upisala gotovo sve što je mogla: bila je gradonačelnica Dubrovnika u dva mandata, saborska zastupnica, članica najužeg vodstva stranke, te europarlamentarka. Po broju osvojenih glasova na jučerašnjim izborima čini se da joj građani Dubrovnika niti naše županije ne zamjeraju afere koje su, bez epiloga, potresale njenu turbulentnu vlast na čelu grada, od garaže, preizgrađene kuće, žičare, golfa na Srđu i koncesije za tvrđavu Imperial, GUP-a čije posljedice i preizgrađenost u prostoru nas izluđuju svakodnevno...na lokalnoj razini, a na državnoj razini je u ropotarnici povijesti ostavila Ivića Pašalića, Iva Sanadera, Tomislava Karamarka... koji su joj nakon što bi "pali", mogli samo gledati u leđa. Što se Dubravke Šuice tiče, stranka je svoj zadatak odradila k'o prava vojska. Pa, ako se Andro Vlahušić, bivši gradonačelnik koji ju je smijenio s gradskog trona i izmamio njene suze bijesa na Stradunu nedavno "kao slučajno" sjetio kako je sa Šuicom jako dobro surađivao dok su pred javnošću imali predstavu zvanu - "ljuti neprijatelji" – misleći da će to na ikakav način utjecati na EU izbore, prevario se.

Ako mu je kandidatura za EU parlament, trebala poslužiti za opipavanje pulsa javnosti dvije godine prije lokalnih izbora, rezultat mu ne daje vjetar u leđa. U Gradu mu je povjerenje dalo svega 126 ljudi, što samo svjedoči o tome kako je ljudska privrženost, možda i "zahvalnost", iznimno kratka vijeka. No, lokalni izbori su ipak nešto sasvim drugo, a percepcija javnosti se začas okrene, pa bi uljuljkavanje bilo koje vrste od trenutačno vladajućih, mogla biti i opasna. Kako na državnoj, tako i na gradskoj razini, HNS-a nema nigdje, čime se samo još jedanput potvrdilo kako je u njihovom političkom kodu zapisana vlast isključivo kao parazitiranje na velikim strankama. No, što ih briga! Zajedno s HDZ-om, barem zasad, drmaju Hrvatskom.     
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube