PUT OKO SVIJETA
21.12.2019 u 12:06

Adventski putopis - Magični prizori u Beču, Pragu i Zagrebu

Doba godine koje je posebno i magično je upravo u vrijeme Adventa. Borovi, ukrasi, svjećice i božićne pjesme odzvanjaju Bečom, Pragom i Zagrebom. Za obići ova tri grada s autom iz Dubrovnika potrebno je prijeći oko 2500 kilometara. Svaki grad priča svoju priču, pokazuje svu raskoš, uveseljava tisuće i tisuće ljudi, ali koji je od njih najljepši? Koji ispunjava sve magične i božićne želje jednog zaljubljenika u ovo doba godine?


komentara  0

Napisala: Elizabeta Jelić

Od Dubrovnika do Beča ima oko 950 kilometara, jednostavno je za voziti jer je najveći dio puta autocesta. Ako se ide autom potrebno je uzeti vinjetu u Sloveniji koja je oko 15€, dok je u Austriji vinjeta 10€. U Beču je smještaj za vrijeme Adventa malo skuplji, jer je potražnja velika. Oni koji vole riskirati i čekati ‘last minute’ ponude mogu dobro uštedjeti, a poznato je, tko ne riskira ne profitira. S obzirom na to kako je u većim gradovima lakše pronaći smještaj neće biti problem niti rezervirati smještaj dan prije samog dolaska, a može se dobiti za 50 eura smještaj u hotelu s četiri zvjezdice s doručkom, u blizini centra.

Životni standard u Beču, ako je suditi prema voznom parku na cestama, je dobar i visok. Visoke su i cijene smještaja, kao i cijene u trgovinama te u restoranima. Grad na Dunavu ima bogatu povijest, među njima su i dva skladatelja kojima nije imao tko doći na sprovod, a danas za njih zna cijeli svijet, Beethoven i Mozart. Upravo zbog ova dva genija, od kojih je jedan prije slova naučio note, grad nosi nadimak  „Glazbeni glavni grad“.

Izreka: “To je bečka škola” koja je sinonim za pristojnost, uglađenost, raskoš i luksuz i danas se razaznaje u gradu, ali u glavni grad Austrije doselilo je i jako puno imigranata, a njegove ulice posjete milijuni turista, no u božićno vrijeme svi su kao jedno, nitko nikome ne smeta, svi su sretni i opušteni i u potrazi za dobrom kapljicom kuhanog vina.

Ispred Gradske vijećnice u vrijeme Adventa vlada božićna čarolija, drvene kućice nižu se jedna za drugom, a ponuda je jako bogata, tu su ručno izrađeni predmeti, božićni ukrasi, vruća čokolada, punč, kuhano vino, kobasice i raznorazne slastice. Kućice s hranom i pićem su svakako najposjećenije. Svaka kućica s pićem ima božićne šalice u kojoj naručite željeno piće, a šalica se može ponijeti kao suvenir.

Povijesno središte Beča moguće je obići u nekad vrlo popularnom prijevoznom sredstvu, kočiji, a ture koštaju od 50 do 80 eura. Svu ljepotu arhitekture prikazuju barokni dvorci s parkovima, a najimpozantnija je svakako crkva sv. Stjepana.

- Unatoč svim suvremenim i modernim prijevoznim sredstvima, kočija je u Beču i dalje omiljena

No nije sve tako bajno i krasno u bajkovitom gradu prepunom kulturno povijesnog naslijeđa koje bi se moglo danima pripovijedati, grad se uspio naći na popisu ugroženih mjesta svjetske baštine. Zbog izgradnje hotela Vienna Ice-Skating Club-a koji svojom visinom znatno škodi univerzalnoj vrijednosti lokaliteta, 2017. godine je povijesno središte Beča upisano na popis ugroženih mjesta svjetske baštine. Prisutna je svekolika gradnja, a kranovi su na svakom koraku, na gradilištima su prisutni najčešće Balkanci, a kvadrat stana u Beču doseže i do 12 tisuća eura.

No ovaj grad vuče i jako pozitivne korake u nekim segmentima, još 2011. Beč je usvojio prvu okvirnu smart city strategiju kako bi stanovnici Beča, kojih je danas gotovo 1,9 milijuna, živjelo bez da pretjerano opterećuju okoliš i resurse. Kako kažu Bečani, cilj njihove gradske uprave je do 2030. godine prepoloviti emisiju stakleničkih plinova za 30 posto, ove i sljedeće godine izdvojit će čak osam milijuna eura za sadnju novih stabala u cijelom gradu.

Vožnja autom od Beča do Praga traje oko tri i pol sata i ima oko 290 kilometara. Iako ta vožnja nije bila u električnom automobilu kao što bi to prakticirala Greta Thunberg, svakako je bilo zanimljivo prelaziti austrijska i češka mjesta i pokušati pronaći po čemu se razlikuju. Itekako se razlikuju, bečka škola je bečka škola, a Prag je boemski grad, povratak u prošlost i upoznavanje s nekim totalno drugačijim načinom života.

Načinom života s ljudima koji su najveće pivopije na svijetu, gdje se uz juhu pije pivo, odnosno pivo je i doručak i ručak, ali i večera. Proizvode jako puno piva, ali ga jako puno i popiju. Zanimljivo je, a ipak i očekivano, u Pragu je limenka Staropramena 5 kuna, a u Dubrovniku 10 kuna, što se ne bi moglo reći za Žuju ili Karlovačko.

Jesti po praškim restoranima također nije skupo, tradicionalna hrana poput svinjskih specijaliteta i jela od patke su jako ukusna, od priloga najčešće budu knedle od kruha, a nikako ne treba propustiti pravo češko jelo - Svičkova na smetane. goveđe meso u sosu koji se sastoji od pavlake, sa ukusnim knedlama. Cijene u srednje skupljim restoranima se kreću od 10 eura pa nadalje. Takva je cijena čak i u najboljem tradicionalnom praškom restoranu prema TripAdvisoru "U Kroku", gdje se obično čeka red, a hrana i usluga je odlična. No svakako treba znati da, ako se naruči obična voda ona će biti skuplja od pola litra piva.

- U Kroka

Nije sve u hrani i piću, ima nešto i u knjiženosti. Jedan od najpoznatijih pisaca rodio se upravo u Pragu, a teško je pronaći nekoga tko nije pročitao njegovo najpoznatije djelo Preobrazba. Muzej posvećen Kafki jako je mračan, buran i intrigantan, baš kao što je bio i sam njegov život, imao je nekoliko žena, posjećivao je bordele, imao je užasan strah i bojaznost prema ocu, što mu je obilježilo cijeli život.

Karlov most je mjesto gdje se svaki turist svaki dan iznova vraća, zato što se vraća u dimenziju smiraja, ljubavi, nekog drugog života i neke druge običaje. Šarmantan, tih i prekrasan na rijeci Vltavi stoji već 662 godine, a krasi ga 30 kipova i statua. Može ga se doživjeti i iz jedne druge dimenzije, iz nekih od turističkih brodova koji nude jednosatne ture za 10 eura u kojoj se doživi i čuvena rijeka Vltava. Osim toga, postoje i razne druge turističke vožnje, poput onih u automobilima oldtimerima.

Prag ima jako dobru očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru, a tome je doprinijelo i to što u Drugome svjetskom ratu nije puno stradao. Ne posjetiti Praški dvorac koji je prema Guinnessovoj knjizi rekorda jedan od najvećih drvenih dvoraca na svijetu, katedralu sv. Vida ili ne vidjeti astronomski sat, je kao da niste ni bili u Pragu. Ovaj grad još ima i muzej torture u kojemu su srednjovjekovne sprave za mučenje, muzej seksualnih pomagala, muzej čokolade, muzej voštanih figura, kao i muzej komunizma.

U kompleksu Praškog dvorca svakako je naimpresivnija gotička katedrala sv. Vida.

Kada se kupi ulaznica za Praški dvorac, koje se kreću od 10 do 16 eura, ovisno o broju objekata koje se žele unutra posjetiti, svakako uz bilo koju od ove dvije dobije se i ulazak u Zlatnu ulicu. Sastoji se od malih razno obojanih kuća, a u njima su mnoge suvenirnice, a tu je i srednjovjekovni muzej oružja u bivšoj utvrdi iz 14. stoljeća. Kućice fenomenalno prikazuju nekadašnji način života.

Česi su jako susretljiv i jednostavan narod, je li do piva ili nečeg drugog, tko bi znao. Obožavaju pivnice, gdje svaki kvart u Pragu ima svoju. Jedna od najpoznatijih je svakako „U Fleku“, a upravo u njoj je nekolicina hrvatskih studenata nakon utakmice Sparta - Slavia 1911. godine donijela odluku osnovati nogometni klub Hajduk u svom rodnom gradu Splitu. Atmosfera u ovoj pivnici u podne je ista kao negdje navečer oko ponoći, svira harmonika stare tradicionalne češke pjesme, pivo se pije u litrama, a svi sjede za jednim stolom. Tu se čovjek zapita je li u 21. stoljeću ili pak u 1499. godini kada je i otvorena ova pivnica. Služi se samo jedno pivo i nema previše biranja.

Grad je okićen kako i spada u adventsko vrijeme, sva događanja se odvijaju na Starogradskom trgu gdje je veliki bor, razni elementi za fotografiranje, kućice i razni koncerti. Na Božićnom sajmu prodaje se hrpa grickalica u obliku pereca i tradicionalnih slastica od kojih je najpoznatiji trdelnik, a to je zašećereneo tijesto i njegova najbolja kombinacija je svakako sa čokoladom,  saldoledom od vanilije i jagodama, no može se jesti i sam trdelnik bez ikakvih dodataka.

Usporediti Beč i Prag, nimalo nije jednostavno, to su dva različita grada, s različitom arhitekturom, poviješću i zanimljivostima. Jedan je za ljubitelje luksuza i raskoša, a drugi pak za zaljubljenike u prošlost, boemski način života i ljubitelje piva.

- I dok ručaju čitaju, Česi su strastveni zaljubljenici u knjige, najviše čitaju od svih drugih Europljana

U sklopu adventske ture svakako je neizostavan i najljepši adventski grad u Europi – Zagreb. Čarolija zimskog ugođaja odiše cijelim gradom, a još ako uspijete rezervirati smještaj na Trgu bana Jelačića u secesijskoj zgradi, onda čarolija postane stvarnost. To je moguće uz onu prvotnu napomenu kako uopće nije loše rezervirati u zadnji tren i dobiti kraljevski smještaj za jako malo novaca.

Jedan od sigurno najljepših kafića blagdanski uređenih je Cafe bar Finjak u Vlaškoj. Vrijedi posjetiti i novotvoreni Muzej čokolade koji je prvi takav u Hrvatskoj. Na slatkom putovanju u Muzeju upoznaje se s poviješću čokolade, od prvih zrnaca kakaovca sve do toga kako se ona danas proizvodi. Muzej je koncipiran kronološki, a obilazak se temelji na doživljaju, na ulazu se dobije konzumacijska kutijica te se u svakoj prostoriji nešto degustira – od zrna kakaa i čokoladnog likera do ruby čokolade. 

Beč, Prag ili Zagreb, nije lako!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube