Desktop verzija

02.12.2019 u 16:34
PLENKOVIĆ: Postignuto je kompromisno rješenje, škola počinje sutra
PLENKOVIĆ: Postignuto je kompromisno rješenje, škola počinje sutra

Gotov je finalni sastanak predstavnika sindikata i Vlade. “Okončani su pregovori između Vlade i sindikata, postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro. Učenici sa školom počinju sutra ujutro”, rekao je premijer Plenković, a prenio Telegram.hr.

Kompromisno rješenje je postignuto, poručio je premijer na presici. “Sada smo ponudili, a sindikati prihvatili sljedeće: povećanje koeficijenta za 3 posto od 1. prosinca ove godine, zatim jedan posto koeficijenta od 1. lipnja 2020. i konačno 2 posto od 1. siječnja 2021. godine”, objasnio je.

U četvrtak će se promijeniti Uredba o koficijentima kojom će se regulirati dinamika promjene koeficijenata, a osim učitelja i nastavnika, regulirat će se koeficijenti tajnika, računovođa i ravnatelja.

Premijer je naglasio da će za nenastavno osoblje biti potpisan sporazum kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru. “Važno je da se stvar pod hitno vrati u okvire normalnog funkcioniranja obrazovnog sustava”, zaključio je Plenković.

S premijerom su pred novinare na presici danas izašli i predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec te predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. “Definirali smo dobro kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postavili na početk, a to je nadoknada zaostajanja plaća u obrazovanju za 6,11 posto koeficijenta. Konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti ispunjen 2021. godine. Dogovorili smo izmjene Uredbe o koeficijentima, dodatke za nenastavno osoblje u istim iznosima poput koeficijenata za nastavno osoblje.

Svi zaposlenici će realizacijom ovih odnosa proći jednako. Prihvaćanjem takvog rješenja, sindikati jamče Vladi socijalni mir tijekom trajanja ovih sporazuma. Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učitelji i nastavnici, tete kuharice i spremačice vraćaju na svoja radna mjesta. Imamo povjerenje u premijera da će na sjednici u četvrtak promijeniti Uredbu o koefciijnetima onako kako smo dogovorili”, rekao je Mihalinec i zahvalio svima na podršci.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


dubrovniknet team/Izvor:Telegram.hr