Desktop verzija

13.01.2020 u 10:19
STOG SIJENA: U Dubrovniku 1996., u Rijeci 2020. - što se promijenilo
STOG SIJENA: U Dubrovniku 1996., u Rijeci 2020. - što se promijenilo

"Stog sijena", instalacija Ivana Kožarića zapaljena je u Rijeci gdje je bila postavljena kao dio programskog pravca "Doba moći" projekta Europske prijestolnice kulture, a bilo je predviđeno da do veljače simbolički označava "početak žetve" kulturnih događanja u godini EPK. Slaven Tolj, ravnatelj tamošnjeg Muzeja moderne i suvremene umjetnosti najavio je njegovo ponovno postavljanje. Po prvi put Kožarićev stog sijena je postavljen u Dubrovniku 1996. godine ispred Kneževa dvora te je izazvao brojne rasprave a posebno se uvrijeđenom tada našla Tereza Kesovija koja je u tom prostoru imala svoj koncert. I tada je stog sijena velikom brzinom "razmontiran". U 24 godine očito se ništa nije promijenilo. O svemu se očitovao Antun Maračić priloživši svoj tekst o instalaciji napisan povodom njegove dubrovačke "premijere".

 

Zapaljen Kožin Stog u Rijeci. Ništa čudno. Ni u prvom svom izdanju, u Dubrovniku 1996., nije prošao bez burnih reakcija. No, dosad se palilo samo Kožino 'Prizemljeno sunce' u Zagrebu 1971. Evo teksta koji sam napisao povodom prve dubrovačke postave Stoga.

Stog sijena
Tekst objavljen u katalogu izložbe “Otok”, Art radionica Lazareti, Dubrovnik, 1996.

Kožarićev dubrovački Stog sijena još je jedna u nizu kiparevih javnih skulptura-intervencija o kojima se ne može razgovarati bez da se uključi reakcija publike na njihovu pojavu. Štoviše, upravo preko javne recepcije tih skulptura moguće je naslutiti njihov autentični značaj.
Stog je ponovno omogućio spoznaju Kožarićevih djela kao stvarnih, vidljivih predmeta. U stvaranju umjetnosti to nije tako česta pojava kako se rutinski podrazumijeva. Naime, mnoge tone bronce, kamena i sličnih fizičkih drastičnosti uobličenih na ovaj ili onaj način, ne uspijevaju u svojoj težnji da pobijede vlastitu prozirnost. Naprotiv, postav Kožarićeve skulpture u javnom prostoru čin je otkrivanja, odnosno uspostavljanja središta, markiranja i aktiviranja akupunkturne točke prostora, uzburkavanja njegovih energetskih silnica. Neovisno o stilskoj oznaci, materijalu ili dimenziji, bilo da se radi o klasičnoj figuraciji aluminijskog Matoša na klupi, o apsolutnoj geometriji pozlaćenog fiberglasa Prizemljenog sunca ili ready-madeu dubrovačkog stoga sijena - u svakom pojedinom slučaju prisutan je zajednički nazivnik prigodno uobličene i kontekstualizirane, iste vitalističke supstance koja određuje njegov magnetizam.
Postoji tako bogata dokumentacija najrazličitijih vidova komunikacije s gornjogradskim Matošem. Ljudi sjede uz njega, razgovaraju s njim, grle ga, oblače mu čarape i stavljaju šalove zimi, ali i šaraju po njemu i ruže ga sprejevima. (Dotle, gradski kipovi ostalih pisaca, djela drugih autora, unatoč sličnom prizemnom postavu, mirno i neometano traju u svojoj neprimjećenosti. Ne predstavljaju izazov ni za najmahnitije grafitiste.)
Nadalje, dobro su poznate strastvene reakcije građana na Prizemljeno sunce na zagrebačkom kazališnom trgu 1971: lupali su ga nogom, kitili ga grančicama, plesali oko njega, polijevali ga bojom i na kraju zapalili.
Dubrovački stog kao ni navedene skulpture nema u sebi nikakve opscenosti, kao ni politički iritantne primisli koja unaprijed računa na reakciju. Također, ne radi se niti o fizičkom nadmetanju ili ataku na prostor. Naprotiv, tvrdom kamenu kontrapunktiran je mekani materijal sijena, stoljetnoj trajnosti Grada nešto efemerno i propadivo, skromna rustika zapravo je pojačala urbanu gizdavost. Miris sijena, pak, unio je ideju prostora, širine, razrahlio tvrdu, klaustrofobnu opasanost moćnim zidovima.
No, opća mobilizacija duhova ponovno se dogodila. Čuvena estradna pjevačica doživjela je sijeno kao napad na svoj nastup u Kneževu dvoru i, možda, na svoje seosko porijeklo, gradonačelnik ga je shvatio kao nagrdu "svog dvorišta", ali djeca su uživala, a turisti pronašli novo mjesto za foto-ovjekovječenje svog posjeta Dubrovniku.
Još jedanput, svojim nastupom čistih misli i djetinjom nagošću kao ulogom (Ja uvijek idem gol...) Kožarić je pokrenuo globalni striptiz konteksta u kojem se pojavio.


dubrovniknet team