LIFESTYLE
25.03.2011 u 09:29

Popularnoznanstvena svetkovina
Zamka za Higgsovog bozona

Dva naša znanstvenika, dr. sc. Vuko Brigljević i prof. dr. sc. Ivica Puljak, održali dubrovačkim srednjoškolcima i brojnoj zainteresiranoj javnosti, sinoć u bivšem samostanu Sv. Klare, zanimljivo predavanje pod naslovom „Potraga za tajnama svemira na LHC akceleratoru na CERN-u: od Higgsovog bozona do tamne tvari", provevši očaranu publiku od Velikog Praska do Velikog hadronskog sudarača, od nepredočivo sićušnih leptona i kvarkova do nezamislivih milijardi svjetlosnih godina međugalaktičkih razdaljina još uvijek širećeg svemira.

komentara  1

Vuko Brigljević, rođeni Dubrovčanin koji je veći dio života proveo u Švicarskoj a sada radi na institutu Ruđer Bošković, i Ivica Puljak, profesor na splitskom FESB-u, dvojica su od dvadeset Hrvata koji rade u CERN-u, Europskom centru za nuklearna istraživanja, tom jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje u znanosti gdje znanstvenici iz cijelog svijeta rade na praćenju tisuća milijardi proton-proton sudara koji se zbivaju u 27-kilometarskom podzemnom prstenu Velikog hadronskog sudarača (LHC), nadajući se da će iz mnoštva čestica koje nastaju sudarom, divovski detektori CMS i ATLAS, koji "jašu" na LHC-u, detektirati Higgsov bozon.


Higgsov bozon, hipotetsku česticu koja je ključ za razumijevanje mase i koja do danas nije eksperimentalno dokazana, teorijski je još 1964. godine predvidio britanski fizičar Peter Higgs.

Predavanje je organizirala klasična gimnazija Ruđer Bošković u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i gradom Dubrovnikom, a povodom obilježavanja tristote obljetnice Ruđera Boškovića.

Sve pohvale i zahvale vrijednim organizatorima i sjajnim predavačima na jučerašnjoj večeri koja nas je podsjetila kako popularnoznanstvena predavanja mogu biti zadivljujuća, snažna, inspirirajuća i poučna kao malo koja predstava, propovijed, koncert ili film.

Čovjek s ovakvih predavanja izlazi duboko dojmljen, gledajući svijet sasvim drugim očima, gledajući na svoju svakodnevicu, sredinu, brige i želje kao na varljive titraje našeg „međusvijeta" između mikro i makro svemira. Ovakvih predavanja nam definitivno treba više!dubrovniknet team/LJ.G.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube