VIJESTI
01.10.2011 u 08:13

1 listopada 1991.
Dan kada je počela bitka za slobodu

Na današnji dan, prije 20 godina, negdje oko 5 sati ujutro počeo je napad na Dubrovnik. Neprijateljske snage koje su namjeravale osvojiti hrvatski jug od Prevlake do doline Neretve činilo je između 11.000 i 13.000 vojnika užičkoga, podgoričkoga i mostarskoga korpusa te pripadnici Vojno-pomorskog sektora Boke. Potpora im je bilo Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo te više od 120 teških topova, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

komentara  12

S druge strane moćnoj vojsci suprotstavilo se tek 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojba dubrovačkoga ZNG-a i dubrovačko-neretvanske Policijske uprave te dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.


Postrojbe JNA i TO Crne Gore prešle su granicu na Debelom brijegu i krenule prema prvim pograničnim konavoskim naseljima. Postrojbe teritorijalne obrane Istočne Hercegovine i dijela hercegovačkog korpusa JNA stacioniranog u Trebinju, iz pravca Ivanice su krenule prema Brgatu, te iz pravca sela Hum prema Osojniku.
Istovremeno je jedan dio Hercegovačkog korpusa i dio Titogradskog korpusa krenuo preko bosansko-hercegovačkog sela Ravno u napad na Čepikuće s ciljem izbijanja u Slano i presijecanja cestovne komunikacije.
Isto jutro su zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva raketirali odašiljač na brdu Srđ te Dubrovnik doveli u komunikacijsku blokadu, a istog tog dana u Komolcu je uništeno postrojenje trafostanice i stanice za opskrbu Dubrovnika vodom, pa su stanovnici Dubrovnika već prvog dana napada ostali bez električne energije i vode.

Srbo-crnogorske postrojbe zauzele su 5. listopada Konavle, a na zapadu su ušle u Slano te Dubrovniku presjekle i posljednju kopnenu vezu s ostalim dijelovima Hrvatske. Krajem listopada agresorske postrojbe izbile su na same prilaze gradu u kojem je bez struje, vode i redovite opskrbe hranom ostalo oko 50.000 ljudi. Hrabri dubrovački branitelji uspjeli su spriječiti ulazak srbo-crnogorskih postrojba u grad.dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube