LIFESTYLE
11.05.2012 u 21:54

učiteljica, spisateljica i zaljubljenica u dubrovačku baštinu
Preminula Tereza Buconić Gović

Nakon duge i teške bolesti u dubrovačkoj bolnici danas je preminula dubrovačka spisateljica Tereza Buconić Gović. Svojim djelom gospođa Tereza sačuvala je djeliće povijesti dubrovačkog kraja, a posebno svoje Rijeke dubrovačke.

komentara  5

Tereza Buconić Gović rođena je 17. svibnja 1947. Svoja prva učiteljska iskustva stekla je u konavoskim brdima, a najveći dio svog radnog vijeka provela u Osnovnoj školi Lapad, podučavajući mnoge generacije hrvatskom jeziku i književnosti. Njezini učenici imali su priliku saznati i brojne priče iz prošlosti dubrovačkog kraja, čime je u njima budila ljubav prema baštini.

Svoju ljubav prema književnosti i strast prema baštini sjedinila je u svojim knjigama. Prve četri knjige posvetila je svojoj rodnoj Rijeci dubrovačkoj.

Njezina prva knjiga "Šetnja kroz dubrovačke vrtove", sačuvala je jedinstvena sjećanja na povijesne đardine Rijeke koji su krasili ljetnikovce. Potom su uslijedile: "Slike i legende Rijeke dubrovačke" te "Priče oko popreta" u dva dijela u kojima su opisani uporabni predmeti i običaji njenog rodnog kraja.

Njezina četvrta knjiga "Dubrovački krajolici" je putopisna proza u kojoj je su opisane ljepote Konavala, Rijeke, Osojnika i Lopuda.

Potom slijede "Zavičajne priče" te "Dubrovačke povijesne minijature" u dva sveska.

Za knjigu "Dubrovačke povijesne crkvice" u kojoj je opisala male, zaboravljene crkvice u povijesnoj jezgri te na Pilama i na Pločama, dobila je 2003 nagradu Grada Dubrovnika.

Posljednje izdano djelo Tereze Buconić Gović je "Primorski kalendar" u kojem se suprotstavila ljudskoj bešćutnosti u uništavanju prirode. Knjigu je promovirala neposredno nakon što je zadesila bolest prošle godine.

Terezu Buconić Gović pamtit ćemo po njezinoj ljubavi prema dubrovačkoj baštini, po velikom doprinosu u očuvanju našeg naslijeđa, po jednom toplom ženskom rukopisu i po čovječnosti koju je svakodnevno pružala svojim učenicima.

 

 


dubrovniknet team/K.F. IZVOR: Primorski kalendar, bilješka o piscuFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube