VIJESTI
06.06.2012 u 14:33

Stražičići tvrde kako se šteta pokušava zataškati
Eko incident: Iz hotela Lukšićeve ALH grupacije u središtu NP Mljet iscurilo lož ulje

U noći sa subote na nedjelju s 2. na 3. lipnja u Pomeni u središtu Nacionalnog parka Mljet dogodio se ekološki incident. Naime iz spremnika  u vlasništvu Hotela Odisej u more je iscurila  pozamašna količina lož ulja a Državni centar za zaštitu i spašavanje danas javlja da je onečišćenje zailježeno i u tri uvale otoka Korčule. Ravnatelj NP Mljet Osvin Pećar za Dubrovniknet izjavio je da je upoznat sa situacijom te kako adekvatna sanacija još nije napravljena. Inspektorica je na terenu, a u ALH grupaciji tvrde kako nema zagađenja.

komentara  8


Uginulo 40 kila ribe i jastoga

Grozdan i Ivo Stražičić, koji u neposrednoj blizini imaju ribnjake, smatraju kako je incident zataškan te da će zbog činjenice da je naftu dijelom upila riva, još mjesecima curiti i zagađivati more u blizini.

 "Uginulo mi je 40 kilograma jastoga i isto toliko škrpina. Šteta je golema i u idućih pet godina neću moći koristiti ribnjak za svoj restoran koji se nalazi tik do hotela. Ovo je katastrofa" kazao je Stražičić za dubrovniknet.hr. 

Stražičići tvrde kako je u more iscurilo 7 do 8 tisuća litara nafte te kako je hotel odisej cijeli incident pokušao zataškati.


Tko tvrdi da je sve sanirano, laže

"Neutvrđena količina lož ulja iscurila je iz glavnog tanka u prostor kotlovnice odakle je putem drenažnog otvora završila u temeljima rive ispred hotela. Radi se o količini od 4 do 8 tona.
Djelatnici Javne ustanove NP Mljet su po dojavi ogradili rivu apsorbirajućom branom te spriječili daljnje širenje jer ulje polako prolazi kroz pukotine i curi u more.

Ujedno su zagađeni i ribnjaci privatnih ugostitelja koji su ugrađeni u rivu. Obaviještene su sve nadležne službe te su u ponedjeljak na terenu bili predstavnici Lučke kapetanije, tvrtke CIAN, državna vodopravna inspektorica te inspektorica zaštite okoliša. Danas je na terenu inspektorica zašite prirode.

Plan sanacije nije donešen (barem mi nismo obaviješteni o njemu), a ako netko tvrdi da je sve sanirano mogu odgovorno potvrditi da laže. Ako izuzmemo ribnjake, flora i fauna u ovom trenutku nije direktno ugrožena, ali postoji velika potencijalna opasnost da bude ukoliko se ovo hitno ne sanira. Za sada nije poznato koliki dio rive (sedimenta) je kontaminiran. Potrebno bi bilo izvrsiti sondiranje i to utvrditi", stoji u odgovoru ravnatelja NP Mljet Osvina Pećara.


Inspektori obavljaju izvide

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Marina Halužan na naš upit  o ovom incidentu odgovorila je kako je Inspekcija zaštite prirode za izlijevanje nafte iz hotela Odisej doznala u ponedjeljak, no s obzirom da je inspektorica bila na službenom putu na Lastovu, kontaktirala je vodopravnu inspektoricu Ministarstva poljoprivrede koja je isti dan otišla na teren te naložila hitno poduzimanje mjera za saniranje područja (postavljene su brane).

"U cijelu aktivnost uključena je i inspekcija zaštite okoliša te djelatnici javne ustanove Nacionalni park Mljet.
Inspektorica zaštite prirode je danas na lokaciji, gdje je došlo do izlijevanja kako bi napisala zapisnik i utvrdila činjenice o događaju. Nakon povratka s terena, inspektorica će podnijeti izvješće", odgovorila nam je Halužan.

"Dana 05. lipnja u 16:17 sati Županijski centar 112 je primio informaciju iz mjesnog odbora Čara-Zavalatica da su prilikom obilaska obale naišli na onečišćenje plaže i obale mazutom na području od Zavalatice prema Lumbardi. Radi se o uvalama Zipna, Čavića i Plavina. Upoznate su nadležne službe, te je započeto čišćenje i tog dijela obale. Tijekom 06. lipnja Inspekcijske službe i predstavnici općine Smokvica obići će teren i utvrditi treba li poduzimati i dodatne mjere." objavio je Državni centar za zaštitu i spašavanje.

 

ALH tvrdi kako zagađenja nema

"Utvrđeno je da je lož ulje isteklo u unutarnje prostorije hotela, točnije u kotlovnicu, dok je manja količina ulja iscurila u okolni teren ispred hotela Odisej, gdje su odmah postavljene brane te napravljeni postupci uklanjanja zagađene vode u šahtovima", stoji u reagiranju iz ALH grupacije.

Specijalizirana tvrtka CIAN je iz mjera predostrožnosti tretirala onečišćeno područje prikladnim kemijskim sredstvima što je evidentirano na fotografijama a zbog kojih se u javnosti stječe dojam da se radi o zagađanju okoliša i mora, što nije slučaj.

U razloge Grozdana i Iva Stražičića koji u pismu medijima iznose informacije da Hotel Odisej želi zataškati događaj te iznose niz netočnih informacija o događaju i senzacionalistički žele prikazati da se u Hotelu Odisej dogodio ekološki incident ne želimo ulaziti", stoji u odgovoru koji potpisuje glasnogovornica ALH Zrinka Marinović. Iz ALH kažu kako Lučka kapetanjia, kao ni vodopravna inspektorica nisu utvrdili veća zagađenja.dubrovniknet team/K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube