KULTURA
17.08.2012 u 07:38

SENTIMENTALNA ŠETNJA GRADOM
"Dubrovački spomenar" Vedrana Benića : ograđena Onofrijeva česma

Nakon uspješne prezentacije u Kneževu dvoru 7. kolovoza, kada se po promotivnoj cijeni mogla kupiti ograničena količina knjiga Vedrana Benića „Dubrovački spomenar", u potpunosti je dovršeno tiskanje te knjige i ona se sada može kupiti u dubrovačkim knjižarama.
Dubrovniknet.hr podržava i poštuje ovakve ideje koje otkrivaju i čuvaju običaje, tradiciju i ljepotu koje su Gradu učinile posebnim i donijele mu veliko prvo početno slovo, te evo još jednog odlomka iz Vedranove knjige, o zazidanoj velikoj Onofrijevoj česmi.

 


komentara  0

Znatnim dijelom 19. stoljeća, polovica velike Onofrijeve česme bila je zazidana visokim zidom. Vidjelo se samo 8 od ukupno 16 isklesanih glava na česmi kojima kroz usta teče voda. Preostale su bile skrivene iza visokoga zida austrijskoga topničkog arsenala smještenog u Samostanu sv. Klare. Ograđenom Onofrijevom fontanom bio je zgrožen i Ivan Kukuljević Sakcinski prigodom posjeta Dubrovniku 1856. : «Točnik ovaj, uz kojega stajaše negda prastari samostan duvnâ sv.Klare, obružen je sada žalibože ogradom, kojom polovicu točnika sakriše, kad samostan pretvoriše u kasarnu». Razumljivo je da su Dubrovčani s radošću pozdravili rušenje zida koji je fontanu bio grubo okljaštrio: «Počelo se je ove sedmice sa radom o osamljenju 'Onofrijeve česme', te će sada onaj prostor izgledati kô da je progledao, a kog će resiti ona starinska česma, oko koje se do sada nije moglo hoditi radi onog grdećeg zida koji je izgledao prolazniku kô pest u oči» ("Crvena Hrvatska" Dubrovnik, 28.5.1904.)

Na detalju mape Grada iz 1889. vidljivo je koliko je bila zazidana velika Onofrijeva fontana. 

No, nakon što je rušenjem zida postala otvorena očima građana sa svih strana, Onofrijeva česma izazivala je pozornost novinskih kroničara pa su tako već dvije godine kasnije peckavo ukazali na njezino loše održavanje: «Bilo bi dobro nabaviti par ovčica da popasu travu koja je prilično izrasla na Onofrijevoj česmi.» ("Dubrovnik", br.13/1906.).
Osim zida koji je nagrđivao, fotografija velike Onofrijeve česme s kraja 19. stoljeća, otkriva još detalj na česmi kojega danas nema: figuru psa na vrhu zida česme, između dva stupa sa sjeverne strane, iznad glave s vodom. Vjerojatno je riječ o zadnjem od niza dekorativnih kipova različitih životinja, koji su ukrašavali vrh cijeloga zida uokolo česme, a koji se spominju i u ugovorima za izgradnju i definiranje oblika fontane s majstorom Onofrijem di Giordano della Cava iz godine 1438. U svom radu o povijesti velike fontane, objavljenom u časopisu "Kolo" (br.2/2008.), Renata Novak Klemenčić navodi da se taj zadnji, «približno 90 cm visoki pas koji je još koncem 19. stoljeća stajao na fontani, sada se nalazi u lapidariju Društva prijatelja dubrovačke starine.»
Tako se, eto, izgled Grada mijenjao, da bi se potom, ukoliko je zahvat bio koristan i uspješan, vrlo brzo zaboravljalo što je tu nekad bilo. Tko još od mlađih Dubrovčana zna da su tri zazidana lučna otvora nekadašnjeg Orsana (danas terase Gradske kavane prema staroj gradskoj luci) probijena tek 1933.? Ili, bliže današnjem vremenu, tko se još sjeća da su sadašnja ulazna vrata u atrij Samostana svete Klare (restorana «Jadran») probijena 1978.?

 


V.B./dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube