VIJESTI
24.09.2012 u 15:14

NEOBIČAN ULOV NA PARANGALU BRAUTOVIĆEVIH
FOTO: Jedna od najotrovnijih riba na svijetu ulovljena u Cavtatu!

Četverozupka napuhnjača poznatija kao Kuglakož ulovljena je jučer ispod Konavoskih stijena. Jedna od najotrovnijih ribljih vrsta na svijetu, uhitila se na udicu parangala bračnog para Mata i Julijane Brautović s kojima je bio i  prijatelj Ingo Albrecht.

komentara  0

Ova sluzava "ribica" izbuljenih očiju teži 2,5 kilograma, a meso joj je prepuno otrova Tetrodotoxina koje je 1250 puta jače od cijanida i jedan gram može ubit 30 ljudi.

 

"Uhvatili smo je na parangal u subotu navečer ispod Konavoskih stijena. Bacio sam parangal i nakon 2 sata smo sa 40 metara dubine izvukli čudnu ribu koju nikad prije nismo vidjeli" kazao je za naš portal jedan od ribolovaca, Mato Brautović


Ova vrsta ribe zadnji put je viđena 90-ih godina prošlog stoljeća na području srednje Dalmacije.


"Iako je vrlo otrovna, u Japanu je pravi specijalitet, ali se treba znati što se može konzumirati, a što odstraniti" dodaje Brautović.


"Kako nismo znali o kojoj vrsti se radi nazvali smo Institut za more i priobalje te su je oni preuzeli i obavljaju daljnja istraživanja. Kazali su mi da je do Cavtata doplivala najvjerojatnije iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala" kaže Brautović.


Latinski naziv ove čudne sluzave ribe je Sphoeroides pachygaster

 

Iz Instituta za more i priobalje kažu kako se ova neobična riba već susretala u našemu moru, te da nije prvi put da se našla u mrežama naših ribara.


"Živa, nikome ne smeta. Ali njena jetra sadrži toksine koji su opasni po život" kazao nam je Valter Kožulj s dubrovačkog Instituta za more i priobalje.


dubrovniknet team/M.J.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube