VIJESTI
22.02.2013 u 13:35

EKSHUMACIJA POSMRTNIH OSTATAKA NA JAKLJANU
VIDEO/FOTO UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA: Ministar Matić: Svaka žrtva zaslužuje grobno mjesto!

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić i njegov pomoćnik-načelnik Uprave za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić i predsjednik Udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić obišli su danas stratište žrtava iz poslijeratnog razdoblja II svjetskog rata na otočiću Jakljan.


komentara  1

Na stratištu u pješčanoj kavi nedaleko jakljanske rive od 19. veljače kada je započela ekshumacija dosad su pronađeni ostaci 33 osobe. Pretpostavlja se da su na tom i još nekim mjestima na nenaseljenom otočiću u drugoj polovici svibnja 1945. godine partizanske vlasti smaknule 102 osobe.

VIŠE O SVEMU U VIDEOPRILOGU OVDJE.


Prema podacima Udruge Hrvatski domobran radi se o zarobljenim pripadnicima njemačke i hrvatske ratne mornarice, zrakoplovcima i vojnicima koji su se nakon 8. svibnja 1945. godine predali partizanima na području Istre i Trsta. Zarobljenici su svoju posljednju plovidbu započeli u Puli, a konačno odredište im je bila Boka kotorska.


Kako i zašto je brodica kojom su prevoženi skrenuta s Korčule za Jakljan za sada nije poznato, dok istragu u vezi s tim egzekucijama vodi DORH.


U dosadašnjem tijeku ekshumacije koja će potrajati do 28. veljače utvrđeno je da se radi o ljudima mlađe životne dobi, dosta visokim i osobama dobro očuvanih čeljusti. Neki od žrtava bili su vezani žicom, prostrijelne rane kroz glavu su izrazito vidljive, a uz žrtve dosad nije pronađen niti jedan njihov osobni predmet.


Svaka žrtva zaslužuje grobno mjesto. Sve posmrtne ostatke ćemo zbrinuti i dostojno pokopati, jer ti ljudi nakon skoro 70 godina zaslužuju svoj mir, kazao je ministar Predrag Matć nakon obilaska stratišta na Jakljanu. Naglasio je kako neće biti moguća pojedinačna identifikacija već će svi biti pokopani u zajedničkoj grobnici na Domobranskom groblju u Gospinu polju.
Jednako pristupamo svim žrtava. Ovdje nema mjesta ideologiji i politici, već je riječ o humanosti, istaknuo je ministar Matić.


Naglasio je kako je ekshumacija na Jakljanu prvi praktični rezultat zakona kojim se određuje istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja žrtava II svjetskog rata i poraća.
 

 

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube