KULTURA
05.04.2013 u 19:32

sve je ostalo glazba
"Mozart kugle“ pred učenicima Umjetničke škole

Premijera scenskoga kolaža Mozat kugle nastalog u izvedbi Udruge Sve ostalo je glazba održala se sinoć u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Riječ je o prvom scenskom kolažu iz novog edukativnog ciklusa Gioachinova kuharica.


komentara  0

Mozart kugle mnogobrojnim okupljenim učenicima, njihovim roditeljima i profesorima omogućile su slušanje Mozartovih, Clementijevih, Bachovih i Beethovenovih djela uz učenje o skladateljima kroz razgovor talijanske kuharice, koja se za maškare oblači u Bacha, s izvođačima.

Na samome početku publici je djelovalo da su došli na klasičan koncert klasične glazbe na kojem su mogli čuti gitarista Damjana Bučića kako svira stavak Allemande Druge suite za violončelo Johana Sebastiana Bacha.

Dolaskom na scenu posebne gošće u ulozi čistačice, Rine Lenert, među učenicima je zavladao prvi smijeh jer nisu znali radi li se o dogovorenoj sceni. Gospođa Lenert i gitarist razgovarali su o problematici stalnoga vježbanja i odsutstvu istoga zaključujući kako je sviranje slično kuhanju jer ako loše sviraš nitko te neće slušati jednako kako i kad skuhaš „splačine“ nitko ih neće jesti.

Kako je spomenuta kuhinja na scenu je pjevajući „Kuhanje, kuhanje, kuhanje!“, na poznatu melodiju iz Seviljskog brijača Gioachina Rossinija uletjela talijanska kuharica, koju  je utjelovila Frana Marija Vranković, mutivši smjesu za Mozat kugle i otkrivajući publici vještinu Rossinijevog komponiranja.

Publiku se smijala humorističnoj izvedbi i oponašanju Rossinija, koji je volio da mu pjevaju Mozarta dok kuha. Tako je učenica Škole, sopranistica Kristina Svalina, koju je pripremila profesorica Dubravka Hilje, uz klavirsku pratnju profesorice Stefani Grbić izvela ariju Zerlinde „Vedrai, carino“ iz opere Don Giovanni te ariju „Un moto di gioia“ iz opere Figarov pir.

Kako je smjesa za kugle bila gotova, čudeći se postojanju Bachovih kocki, kuharica se odlučila preodjenuti u Bacha koji sluša izvedbu stavka Sarabande iz već spomenute Suite. Učenike je kao Bach podučila da su stavci site, osim preludija, stilizirani po uzoru na ples te demonstrirala menuet uključivši i publiku u plesanje osnovnoga plesnoga koraka. Menuet iz malih kompozicija potom je izvela učenica drugoga razreda Petra.

Pijanistica Ivana Jelača u razgovoru s Bachom objasnila mu je kako je današnji klavir brz i glasan kako i današnji način života, na što joj je lažni Bach odgovorio kako se danas sve komplicira i kako je uz talent potrebno puno vježbati i  da ni Mozart ne bi bio Mozart da nije puno vježbao. 

Violonistica Dora Kamber i pijanistica Ivana Jelača potom su odsvirale sonate KV 6 i KV 303 Wolfganga Amadeusa Mozarta, nakon čega je Bach ustvrdio kako je Mozart čist i jasan.

Nakon Mozarta na repertoaru su uslijedila svije sonatine Mucija Clementija, na čijoj je temi iz sonate u B-duru Mozart napravio čitav jedan dio uvertire Čarobne frule. Kako se scenski kolaž bližio kraju kuharica je ustvrdila kako su Mozart kugle gotove.

Uz solo pjesame „Ich liebe dich“ L. van Beethovena i „Warnung“ W. A. Mozarta u izvedbi učenice, sopranistice Laure Hladilo uz pratnju profesorice Stefani Grbić, ostali su izvođači publici podijelili Mozart kugle. Zabavnu i poučnu izvedbu publika je potom nagradila dugotrajnim pljeskom.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube