KULTURA
19.04.2013 u 09:41

tražila se karta više
Publika oduševljena izvedbom Ljubavnog trokuta

U prepunoj improviziranoj koncertnoj dvorani tvrđave Revelin održan je sinoć scenski kolaž "Ljubavni trokut" u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Udruge "Sve ostalo je glazba". Orkestrom je ravnao maestro Mladen Tarbuk, a solistički su nastupile pijanistica Ivana Jelača i glumica Frana Marija Vranković.


komentara  0

Koncert je bio podijeljen na dva dijela, a  prije ulaska maestra i solistice publici se obratila Inge, služavka gospođe Clare Schumann, koju je utjelovila Frana Marija Vranković, pozdravljajući publiku na njemačkom jeziku i najavljujući koncert.

Uz negodovanje orkestra zbog govora na njemačkom jeziku, preko kajkavskog narječja, Inge je postupno prešla na dubrovački organski idiom kojeg je često kombinirala i s engleskim jezikom kako bi sadržaj koncerta bio razumljiv i stranoj publici.

Posebnost ovoga koncerta je što su maestro Mladen Tarbuk i pijanistica Ivana Jelača nastupali kao Clara Schumann i Johannes Brahms. Kroz Inginu priču pred publiku je stavljen pseudopovijesni svijet u kojemu je publika nazočila koncertu na kojemu je gospođa Schumann trebala svirati  Klavirski koncert u a molu, op. 54 svoga muža Roberta Schumanna pod njegovim ravnanjem, ali je on skočio u rijeku i dao se zatvoriti u sanatorij pa je njegovo mjesto zauzeo obiteljski prijatelj maestro Brahms.

Također je na veseo i zanimljiv način ispričana priča o životu Clare i Roberta Schumanna te njihovom odnosu s Johannesom Brahmsom zbog čega je i samo slušanje glazbe dobilo jednu drugačiju dimenziju. Pod sigurnom dirigentskom rukom maestra Mladena Tarbuka orkestar je odsvirao poprilično težak Schumannov koncert. S lakoćom i potpunom uživljenosti na tome je koncertu solistički na klaviru nastupila mlada dubrovačka pijanistica Ivana Jelača.

Nakon što je prvi dio koncerta završio odlaskom Inge i gospođe Clare u posjet gospodinu Robertu Schumannu u sanatorij, prije čega je pročitano pismo koje je Brahms uputio Clari, a koje bi se moglo svakojako tumačiti, u drugome dijelu koncerta izvedena je Brahmsova Serenada u D duru, op. 11.

Interes za ovaj koncert bio je velik te je publika izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom.  Prava je šteta što Dubrovnik u ovom periodu godine nema adekvatnu dvoranu u kojoj bi se ovakvi koncerti, zbog velikog interesa publike, mogli reprizirati. Valja napomenuti kako je publika na generalnoj probi, koju su činili učenici osnovnih i srednjih škola, također iznimno pozitivno primila ovakav oblik izvođenja koncerta uz scensku priču te da bi zasigurno ovaj koncert još najmanje jednom mogao popuniti koncertnu dvoranu.
 


dubrovniknet team/FOTO: ŽTFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube