POLITIKA
03.05.2013 u 13:43

Predstavljena kandidacijska lista grupe birača "Srđ je grad"
"Građane treba vratiti u Vijećnicu, Vijećnicu treba vratiti građanima!"

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je grad, čiji je nositelj Igor Miošić, predstavljena je danas na konferenciji za medije u parku Gradac.

 

komentara  0

Na samom početku konferencije za medije istaknuto je da građanska lista "Srđ je grad" baštini dugogodišnje iskustvo borbe za javno dobro, javne prostore i resurse, građanska prava i slobode: "Godinama smo svjedoci političkog djelovanja lokalnih predstavnika vlasti u korist pojedinačnih interesa, a na štetu građana, sustavnoga izigravanja volje građana i smišljenog sprječavanja uključivanja građana u procese. Od Omble do Konavala, od Zatona do Srđa, od Mokošice do Pila, od otoka do Gornjih sela, kao građani pojedinci i članovi udruga nastojali smo, zajedno sa sugrađanima, primorati predstavnike vlasti na ponašanje sukladno zakonom propisanim ulogama. U posljednjih deset godina apelirali smo na gradske vijećnike i gradske institucije da poslušaju zahtjeve građana i glas struke. Na sve su se naše zahtjeve, ne samo oglušili, već su aktivno radili na izigravanju volje građana i netransparentnosti rada gradske uprave." - rekao je nositelj liste, Igor Miošić.

 
Predstavljen je i način na koji će ukoliko postigne uspjeh na izborima lista "Srđ je grad" rješavati gradske probleme: "Želimo se odgovorno ponašati prema sugrađanima i Dubrovniku. Stoga ne nudimo gotova rješenja. Takvih rješenja, za kompleksni, iznimno osjetljivi organizam kakav je Dubrovnik, jednostavno nema. Ako želimo kvalitetna rješenja, ona trebaju biti rezultat procesa u koje su uključeni najšira stručna i civilna javnost. Za mnoge goruće probleme Dubrovnika nastojali smo otvoriti kvalitetnu raspravu i u nju uključiti neovisne stručnjake iz različitih područja te građanstvo koje je najdirektnije zainteresirano za njihovo kvalitetno i dugoročno rješavanje. Politika je sva ta nastojanja ignorirala. Preostaje nam, stoga, kroz rad u Gradskom vijeću otvoriti prostor odlučivanja struci i životno zainteresiranom građanstvu. U njemu želimo uspostaviti nove standarde političkog djelovanja, ispod kojih se u budućnosti više neće moći ići. " - kazala je druga s liste, Mariela Marković.
 
"Ova građanska lista sastavljena je od ljudi različitih svjetonazora, ali povezanih potrebom promišljanja kvalitetnog života i održivog razvitka suvremenoga grada. Oni su svoju stručnost, radno iskustvo, životnu energiju i vrijeme već ugradili u boljitak zajednice, u inovativnost i stvaralaštvo, u poštivanje različitosti i zagovaranje osobne odgovornosti. Nitko s ove građanske liste svoju karijeru nije gradio kroz političke stranke koje su se, u potpuno izvitoperenom i korumpiranom političkom sustavu, pretvorile u biroe za zapošljavanje nestručnih i nesposobnih prijatelja i rođaka. Stoga nijedan predstavnik s ove liste neće, ni prije ni poslije izbora, ulaziti u koalicije s bilo kojom drugom političkom opcijom u Dubrovniku. O svakom ćemo prijedlogu, zamisli ili projektu odlučivati vođeni kriterijima općeg dobra i održivog razvoja Dubrovnika koji ne ugrožava njegovu osobitost i životne resurse." -  poručio je peti na listi, Roberto Machiedo.
 
Lista "Srđ je grad" neće podržati niti jednog kandidata za gradonačelnika, a kako ističu to nije slučajno: "Koncentriranje prevelikih ovlasti u rukama jednoga čovjeka u suprotnosti je s ustrojem ove liste i direktno je poticanje korupcije. To su stari Dubrovčani dobro znali. Vremena u kojima je jedan čovjek bio mjera svega trebaju ostati iza nas. Naš je grad, upravo zbog ostataka ovakvog načina razmišljanja, prestao biti sinonimom za mjeru i sklad i prepušten je na milost i nemilost različitim pojedinačnim interesima nad kojima nema učinkovitih mehanizama kontrole."  - istaknula je Mariela Marković
 
"Grad je prostor susreta i uvažavanja različitosti, prostor u kojemu se različitosti svojevoljno stavljaju pod zajednički definirana pravila. Svako namjerno ili spontano isključivanje građana iz procesa definiranja tih pravila, znak je ozbiljne krize grada kao cjeline. Svojim uključivanjem u rad Gradskoga vijeća, želimo prostor odlučivanja vratiti nama - građanima, kako bismo život u Dubrovniku zajedno promišljali prema potrebama nas, građana." - zaključio je Igor Miošić
 
Na kraju konferencije za medije predstavljen je i slogan liste s kojim kreću na izbore: "Građane treba vratiti u Vijećnicu, Vijećnicu treba vratiti građanima!" 

dubrovniknet team / FOTO: Vedran JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube