VIJESTI
30.12.2013 u 19:13

Politička 2013.

DUBROVAČKI DOGOVOR - politički događaj godine obilježio je 2013. na jugu Hrvatske. Što se događalo prije njega, a što poslije? Kako su dubrovačke stranke "namagarčile" svoje birače, kako su međusobno popušile lulu mira, te podijelile tortu vlasti? Tko je unutra, a tko vani? 

Napisala: Lidija Crnčević


komentara  7

Politički turbulentna godina na dubrovačkoj stranačkoj sceni. Budući su 2013. održani lokalni izbori, bilo bi za očekivati da im pripadne prvo mjesto na ljestvici političkih događaja koji su obilježili godinu, no oni su tek bili pokretač koji je posve ogolio i skinuo maske s lica dubrovačkih političara. Definitivno, bez premca na prvom je mjestu sklopljeni Dubrovački dogovor – koalicija desno-lijeva u ime donošenja UPU Srđa, apartmanizacije pod krinkom golfa. Dubrovački dogovor je, koliko se god neki trudili objasniti ga željom i voljom birača koji na lokalnim izborima nikome nisu dali većinu u Gradskom vijeću, poslao jasnu poruku da među strankama nema nikakve ideološke razlike, te da su stranke samo skupine pojedinaca ujedinjenih njihovim vlastitim interesima. Dubrovački dogovor je pobrisao sve ono što su stranački kandidati govorili jedni o drugima dok su bili rivali u predizbornoj kampanji te su je, svojom kasnijom pomirbom, sveli na obični folklor i cirkus za građane.

No, Dubrovački dogovor bio je prijelomna točka i za događaje koji su slijedili unutar političkih stranaka.
Prilikom glasovanja o Dubrovačkom dogovoru, SDP-ova saborska zastupnica i vijećnica Tatjana Šimac Bonačić ostala je suzdržana, što je ukazalo na produbljenje raskola unutar stranke, a što se savršeno jasno vidjelo već u predizbornoj kampanji. Nešto kasniji unutarstranački izbori su ukazali na način funkcioniranja SDP-a od vrha prema dnu – Olga Muratti je, pod pritiscima iz središnjice, te nakon raspuštanja gradske organizacije, odustala od kandidature za još jedan mandat na čelu stranke, a sve je "začinila" napuštanjem socijaldemokrata. U Gradskom vijeću je ostala djelovati kao nezavisna vijećnica i dopredsjednica, prva slijeva predsjedniku HDZ-ovcu Niku Buliću. Dubrovački SDP-ovci su, između Milanovićeva favorita Olega Valjala i Mladena Gojuna, izabrali Gojuna. A, njemu je, pak, jedan od prvih poteza bio – odluka o izlasku iz Dubrovačkog dogovora. No, SDP je, u Gradskom vijeću ostao na oslabljenoj poziciji, s jednim "čvrstim" stranačkim članom, Tatjanom Šimac Bonačić, budući ostali s liste slove kao sljednici bivše predsjednice, Olge Muratti.

Višegodišnja prva dama dubrovačkog HDZ-a, Dubravka Šuica, stranačka prvakinja koja je Dubrovačkim dogovorom i aktivizmom oko donošenja UPU-a Srđ samo dovršila ono što je započela i na čemu je radila kroz svoja dva gradonačelnička mandata, pokazala je zapravo realno i posve nedosljedno lice hrvatske politike. Pokušaj svrgavanja Nikole Dobroslavića kao kandidata za župana i izbor Tea Andrića kao HDZ-ova kandidata za gradonačelnika pokazali su se političkim promašajima Karamarkove dopredsjednice. Dobroslavić je pobijedio u prvom krugu, Andrić je u drugom krugu uvjerljivo izgubio. Najveća oponentica i kritizerka gradonačelnika Vlahušića u njegovom prvom mandatu, postala je najvećom zagovornicom pomirbe i lijevih i desnih s idejama gradonačelnika Vlahušića. Andersenove bajke za Šuicu su postale posve realna, životna priča zbog koje je predizbornu koaliciju s HDZ-om i HSP AS-om, napustio HSLS-ovac Ivo Gjaja. Zbog najlošijih izbornih rezultata ikad, HDZ je, naime, bez koalicijskih partnera osvojio tek četiri mandata, predsjedništvo stranke je odlučilo raspustiti "gubitnike". Šuica je više puta, s pozicije potpredsjednice stranke, odolijevala pritiscima za smjenom, no i to se dogodilo. Gradska organizacija je raspuštena, no imenovanje "uskrslog" Antuna Kisića, bliskog Šuičinog suradnika i stranačkog kolege, povjerenikom, doživjelo se još jednom njenom "pobjedom" i iskazivanjem aktualnog utjecaja u stranci. Šuica ostaje vijećnicom u Gradskom vijeću, aktivna je HDZ-ova europarlamentarka s nakanom da to ostane i na sljedećim izborima za Europski parlament. Poznavajući iznimnu političku tvrdokornost i kameleonstvo Dubravke Šuice, teško je povjerovati da se unutarstranački izbori za HDZ-ova prvaka u Dubrovniku, najavljeni za početak 2014., neće održati pod sjenom njenog utjecaja. No isto tako ne bi bilo ništa neobično pa niti neočekivano, da podrži raskidanje koalicije s Dubrovačkim dogovorom, ukoliko to bude stav novog stranačkog vodstva, budući je Šuici HDZ odskočna daska prema Europi i ne bi si dozvolila da ostane bez nje. Jedini koji bi se u tom trenutku mogao naći pred teškom odlukom mogao bi biti aktualni predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić, budući ga je ova pozicija, nakon diskreditiranja koje je doživio na svom poslu u Hrvatskoj turističkoj zajednici, posve revitalizirala u društvenom životu i ne samo kroz materijalne naknade. Posve je upitno i što bi se dogodilo unutar HDZ-a, ukoliko će odmak od Dubrovačkog dogovora, za članove značiti i odmak od plaćenih mjesta u nadzornim odborima i upravnim vijećima, kao što je od svojih zatražio dubrovački SDP.  

Vješto vođena predizborna kampanja s neograničenim sredstvima iz gradskog proračuna, te nedorastao mu protukandidat u drugom krugu, osigurala je Andru Vlahušiću još jedan mandat na čelu Grada koji ga je u sljedećem polugodišnjem razdoblju vodio prema zenitu njegove političke moći. S Vlahušićem je profitirao i HNS kao stranka koja je dobila značajan utjecaj, velikim dijelom zahvaljujući nemuštom SDP-u i omraženom HDZ-u. Spretnim pregovaranjem i "kupovinom" vijećnika   Vlahušić je najviše "profitirao" Dubrovačkim dogovorom, a broj ruka u Gradskom vijeću ga ne brine, jer će se uvijek naći dovoljan broj onih koji će ga održati na životu. Za minorni HSS koalicija s HNS-om se pokazala dobitnom kombinacijom. Na političku scenu je ušao kao kandidat za gradonačelnika, a postao je Vlahušićevim zamjenikom, potom i šef gradskih seljaka – Željko Raguž mogao bi se s punim pravom nazvati najuspješnijim političkim debitantom u Dubrovniku. S akcentom na mladim i novim ljudima, te poprilično utiho "očišćenim" HSS-om od nepoželjnih prijašnjih istaknutih članova, dubrovački ogranak seljaka pokazuje želju za ponovnim uzletom, ali da HSS ne teži nikakvim korjenitim promjenama dokazao je ponovnim ustoličenjem Stipe Gabrića Jamba na čelo županijskog HSS-a. Pa i usprkos tome što je u Metkoviću na lokalnim izborima potučen do nogu.


Lokalni izbori, a potom Dubrovački dogovor nisu išli na ruku ni "bratu" Peru Vićanu kojemu je Vlahušićeva "dosjetka" s Dubrovačkim dogovorom značajno umanjila pregovaračke mogućnosti kakve je imao u prijašnjem mandatu vladanja u Dubrovniku. Vićan je ostao s manjim, ali ne beznačajnim utjecajem u krojenju politike grada, osobito u nekim segmentima života. Osim ponešto iznevjerenih očekivanja koje je polagao u lokalne izbore, Vićan će 2013. puno intenzivnije zapamtiti po pravomoćnoj presudi za aferu "Vrtovi sunca" te nalogu da državi treba vratiti nešto više od 60 milijuna kuna. Pravomoćnost presude ga je "izbacila" iz aktivnih dužnosničkih političkih funkcija na neko vrijeme, no već je poznata njegova priroda "feniksa", kao i utjecaj i moć koju ima i kada se nigdje "ne vidi".

Lokalni izbori 2013. iznjedrili su, ipak, novu opozicijsku snagu koja ni približno nema većinu u Gradskom vijeću, ali pokazuje način promišljanja politike kao skrbi za javno, ne isključivo i jedino osobno dobro. Laburisti, stranka rada i lista Srđ je Grad dosad nisu iznevjerili svoje birače i glasačko tijelo koje je iz svojih, određenih razloga biralo njih kao svoje predstavnike u Gradskom vijeću. Za nadati se je, da će se njihova dosljednost zarolati u veću snagu na nekima od sljedećih prilika građana da biraju. Iako se u trenutnoj situaciji nitko baš i ne bi mogao okladiti na to, obzirom na postotak glasova koje su dobili neki politički prvaci, mada su iza sebe vukli repove, tada nepravomoćnih presuda. Beskrupuloznost i erozija morala koja je dobro nagrizla hrvatsko političko tijelo nije mimoišla ni Dubrovnik. 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube