LIFESTYLE
25.02.2014 u 18:01

srednjoškolci i volontiranje
Volontirali bi, ali najčešće se druže, slušaju glazbu i surfaju...

Najveći broj dubrovačkih srednjoškolaca ima dnevno između 2 i 4 sata slobodnog vremena, i to vrijeme provode konzumirajući medijske sadržaje ili u nekoj drugoj 'sjedilačkoj' aktivnosti, a najmanje volontiraju-pokazalo je to istraživanje provedeno u svim dubrovačkim srednjim školama. Istraživanje je proveo Volonterski centar u suradnji s Institutom Ivo Pilar upravo kako bi se populariziralo volontiranje kao način provođenja slobodnog vremena među mladima.


komentara  0

Ali nije sve izgubljeno- točno je da ogroman broj srednjoškolaca ne volontira ili je to zadnji put napravio jako davno, ali potencijal leži u činjenici da, iako to ne rade, srednjoškolci to žele.

Najradije bi volontirali, pokazalo je istraživanje, ako je u pozadini toga neki altruistički motiv, i najradije bi to radili u udrugama mladih, kojih baš i nema toliko. No s Instituta Ivo Pilar došli su, između ostaloga do zaključka da srednjoškolci u Dubrovniku volontiraju uvjetno, odnosno ako će im to donijeti dodatne bobode pri daljnjem školovanju ili pri zaposlenju, a vrlo rijetko iz vlastitog poriva.

Uvođenje građanskog odgoja nametnulo se kao jedno od rješenja, i to stoga jer se upitnicima koja su popunjavali srednjoškolci uvidjelo da nemaju ili ne znaju osnove funkcioniranja društva. Ne dobivaju informacije ni kod kuće, ni u društvu oko sebe, ni u školama, da je volontiranje normalno, poželjno, uobičajeno, da postoji solidarnost koju bi morali osjećati i vidjeti oko sebe, pa su ispitanici tako odgovorili da bi češće bili spremni volontirati da im se takve opcije češće i ponude.

Zanimljiv je i podatak da bi se dubrovački srednjoškolci u slobodno vrijeme, kad bi imali dovoljno vremena i mogućnosti, najradije bavili sportom i rekreacijom, piše u istraživanju. Učestala pojava ovog odgovora na pitanje otvorenog tipa govori da je srednjoškolska populacija usmjerena na fizički izgled, ali bez one popratne intelektualno-duhovne i društvene afirmacije pojedinca.

Isto tako djevojke su sklonije volontiranju nego mladići, i češće volontiraju bez dodatnih bodova ili motiva.
Porazan je podatak i da mladi nemaju pojma, u čak 53 posto, kako sezove neka volonterska udruga u Dubrovniku. Jednako tako, vidljivo je da srednjoškolci najčešće znaju za volontiranje u okviru vjerske organizacije. Prednjači Caritas i po broju onih koji znaju nekoga tko je volontirao u Caritasu, i po broju onih koji su se volonterstvom bavili upravo tamo.

Ipak u najvećem postotku je volontiranje kod srednjoškolaca prisutno, bilo u volontiranju njih samih bilo da to žele, u neformalnoj pomoći, i tu se krije najveći adut za pojačanje volonerstva na ovom području. Altruizam je glavni pogon većine dubrovačkih srednjoškolaca gledajući ukupno ispitanike koji su najveću želju izrazili volontirati kao pomoć nemoćnima.

No najveća prepreka leži upravo u njihovom okruženju koje volonterstvo još ne vidi kao uobičajeni način života. Kad možeš-pomozi, ako imaš podijeli, bilo vrijeme, bilo nešto drugo. Puno toga govori i činjenica da je istraživanje bilo nedovoljno promovirano, kao i da se rezultati nisu forsirali po medijima, pa se prisutne na ovom predstavljanju moglo izbrojiti na prste jedne ruke.

Očito, PR danas ima strahovitu ulogu, na čemu volonterske udruge sve više rade u posljednje vrijeme. Ako već srednjoškolci toliko 'konzumiraju' medijske sadržaje, čini se da je to jedini i najbolji način da im se svrati pozornost na volontiranje.


L.VierdaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube