KULTURA
18.03.2014 u 09:47

Šum mora u Prirodoslovnom muzeju

Izložba Zbirke mekušaca pod nazivom „Šum mora“ otvorena je u ponedjeljak, 17. ožujka u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Autorica izložbe je Ana Kuzman, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Ana Kuzman i akademska slikarica Maja Kovačević.


komentara  0

Zbirka mekušaca jedna je od najstarijih zbirki Muzeja. Nastala je u devetnaestom stoljeću, a najveće zasluge za njezino utemeljenje i prikupljanje pripadaju osnivaču Muzeja Antunu Dropcu.

Kao predsjedniku Trgovačko-obrtničke komore mnogobrojni Dubrovčani diljem svijeta obraćali su se s idejom o osnivanju tehničke škole u Dubrovniku. Uvjet za takvu školu bili su tehnički i prirodoslovni kabineti bogato opremljeni zbirkama. Iz tog razloga Drobac pokreće inicijativu prikupljanja raznoraznih povijesno-kulturnih, etnografskih i drugih vrijednih predmeta, a prvenstveno prirodnina.

Međutim, njegova prvobitna zamisao o osnivanju tehničke škole zbog neodobravanja bečke vlade prerast će u novu ideju o osnivanju muzeja. Osnovu Muzeja činit će njegove zbirke, među kojima i Zbirka mekušaca. Osim Antuna Dropca za prikupljanje zbirke zaslužan je i njegov suvremenik fra. Ivan Evanđelist Kuzmić, koji je intenzivno proučavao školjkaše i puževe južne Dalmacije. Nadalje, zbirku upotpunjuje i prof. Baldo Kosić primjercima mekušaca dubrovačkog područja, uglavnom morskih puževa, školjkaša i glavonožaca. Također i veliki hrvatski prirodoslovac Spiridion Brusina koji je tijekom svojega dugogodišnjeg rada otkrio stotinjak novih vrsta i podvrsta recentnih puževa i školjkaša, svojim donacijama obogaćuje zbirku.

"Mekušci su nakon člankonožaca druga najbrojnija skupina životinja podijeljena u 7 razreda: bezljušturaši, jednoljušturaši, mnogoljušturaši, koponošci, puževi, školjkaši i glavonošci. Izložbom je prikazano ukupno 237 vrsta mekušaca od čega je 185 egzotičnih i 52 vrste iz Jadranskog mora", istaknula je na otvorenju autorica izložbe Ana Kuzman.


Ravnateljica Muzeja Jadranka Sulić Šprem naglasila je da se ovom izložbom obilježava peta godišnjica od ponovnog otvorenja Muzeja. Uslijed potresa 1979. godine koji je oštetio zgradu benediktinskog samostana na Lokrumu gdje se Muzej tada nalazio isti je zatvoren za javnost, a 17. ožujka 2009. godine je ponovno otvoren u Androvićevoj palači.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture, a bit će otvorena do 17. ožujka 2015. godine. Izložbu prati dvojezični katalog.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube