VIJESTI
02.11.2014 u 20:32

u Moskvi
Umro je ratni zločinac Veljko Kadijević, zapovjednik napada na Dubrovnik i Vukovar

Bivši general koji zapovijedao Jugoslavnskom narodnom armijom (JNA) za vrijeme agresije na Hrvatsku, točnije napada na Vukovar i Dubrovnik umro je danas u Moskvi. U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva. Kadijević je posljednjih desetak godina živio uglavnom u Rusiji. Iz Srbije je pobjegao kada mu je 2001. godine stigao poziv suda u Haagu za svjedočenjem. Hrvatska je od Rusije tražila njegovo izručenje, no ono je odbijeno nakon čega su vlasti u Moskvi Kadijeviću dale državljanstvo.


komentara  2

U Hrvatskoj je protiv Kadijevića raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Podignute su tri optužnice: prva pred Županijskim sudom u Bjelovaru u studenom 1992., druga u Vukovaru 2002. i treća u Osijeku u svibnju 2006. godine.

Veljko Kadijević rođen je u Hrvatskoj, u Glavini Donjoj kod Imotskog 1925. godine, od majke Hrvatice i oca Srbina, a on se izjašnjavao Jugoslavenom. Za Drugog svjetskog rata borio se u partizanima, poslije je pristupio Komunističkoj partiji Jugoslavije.

U JNA prošao je mnoge dužnosti, počevši od pomoćnika brigadnog i divizijskog političkog komesara, a vrhunac njegove karijere bilo je imenovanje za saveznog sekretara za narodnu obranu 15. svibnja 1988., na kojoj je dužnosti ostao do 6. siječnja 1992. godine.

Često je spominjano da ima i američku zaštitu, zbog činjenice da je u SAD-u 1963. završio američku vojnu akademiju. Amerikanci su, međutim, demantirali navode da je posljednjih godina živio na Floridi, kako se nagađalo.

U svojoj knjizi "Moje viđenje raspada - Vojska bez države" Veljko kadijević napisao kako je napad na Dubrovnik bio dio šireg plana slamanja Hrvatske u borbi za stvaranje samostalne države.

U poglavlju u kojemu obrazlaže ideju vojnog manevra kojim je Hrvatsku 1991. godine trebalo potpuno blokirati i ispresijecati na nekoliko strateških pravaca, Kadijević navodi kako je to trebalo učiniti na pravcima Gradiška - Virovitica, Bihać - Karlovac - Zagreb, Knin - Zadar i Mostar - Split.

Ovdje možete pročitati direktivu za napad na jug Hrvatske te pogledati dokumente koji pokazuju da je vojni pohod na Konavle i Dubrovnik bio pomno isplaniran i usuglašen od svih ondašnjih jugoslavenskih saveznih institucija koje su se stavile u službu velikosrpskih osvajačkih ciljeva.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Vezani članci
Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube