KULTURA
05.11.2014 u 08:55

MATICA HRVATSKA
Predstavljen treći ovogodišnji „Dubrovnik“

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u utorak, 4. studenog, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad treći ovogodišnji broj časopisa „Dubrovnik“, posvećen 65. obljetnici Dubrovačkih ljetnih igara. Akademik Luko Paljetak predstavio je na početku uvodni memoarski tekst Davora Mojaša „Dubrovački ljetni o Igrama zapisi“, koji govori o proteklim godinama ovog dubrovačkog festivala. Sam autor teksta Davor Mojaš kazao je kako je tekst 'neka vrsta kompenzacije za sve što svakodnevni kroničarski i rutinski novinarski posao podrazumijeva u ljetnim praćenjima Igara'.


komentara  0

- Sve dubrovačko kulturno, pa i Igre, pratio sam pisanim tragom s različitim povodima i alibijima, a ovo objavljeno je zbir kolumni 'Fjoke i faculeti', objavljivanih u Dubrovačkom listu. Ima i onih neobjavljenih, kao i nekih drugih zapisa koji su nastajali usporedno - istaknuo je Mojaš.

Kako je o glazbi razmišljao Antun Gustav Matoš dubrovačkoj publici objasnila je Ileana Grazio, koja je u zadatak dobila obraditi Matoševe glazbene kritike.

- Matoš je bio satkan od poezije i glazbe, svugdje je čuo Eolovu harfu. Pisao je kritike za tadašnje zagrebačke novine. Upravo je on napravio zaokret u hrvatskoj glazbenoj kritici, dao je naznake moderne glazbene kritike. Da je poživio, sigurno bi bio najbolji hrvatski glazbeni kritičar do Drugog svjetskog rata - rekla je Grazio.
Matoš je rastao u glazbeničkoj obitelji. Otac mu je svirao orgulje u Crkvi svetog Marka, a on sam je pohađao školu violončela. Kad je napustio u Zagreb, svirao je violončelo i praktički se bavio glazbom.

- On je svojim znanjem ušao u bit svih glazbenih stilova. I kad je otišao u Pariz, slao je članke tamošnje glazbene kritike. Želio je da Zagreb dosegne razinu europskih glazbenih centara - dodala je Grazio, istaknuvši kako se Matoš u kritici oslanjao isključivo na osobnu impresiju, a ne dubinsku analizu.

U trećem ovogodišnjem broju „Dubrovnika“ mogu se pročitati i ogledi Antuna Nodila, Nikole Šimića Tonina i Ivana Armande, pjesme Marie de France, Tomislava Skračića, Sabahudina Hadžialića, Erri De Luca i Tvrtka Klarića, proza Dubravka Detonija i Hrista Petreskog, studija Franka Oreba te osvrti Mata Nedića, Iva Babića, Željke Lovrenčić, Luka Paljetka i Božene Jelušić.
 Promociju su svojim nastupom uveličali Sebastijan Vukosavić i Dubravko Detoni.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube