LIFESTYLE
18.02.2015 u 22:15

javno predavanje u sklopu 8. tjedna psihologije u Dubrovniku
Ljubica Uvodić Vranić: "Mnogi ne razumiju da nije dovoljna samo ljubav"

Brak, ljubav i partnerski odnosi nešto su s čime se svaki čovjek svakodnevno susreće u obitelji, na radnom mjestu... To je bila tema danas održanog javnog predavanja psihologinje Ljubice Uvodić Vranić na sveučilišnom kamupusu u Dubrovniku. "Mi se rodimo sami i umiremo sami. Cijeli život žudimo i pokušavamo popuniti tu samoću, dijeliti život s nekim, a često tu osobu ne želimo niti dobro upoznati", rečeno je na predavanju. 


komentara  0

Ljubica Uvodić Vranić dva desetljeća radi s ljudima u Domu zdravlja u Velikoj gorici, svoje radno iskustvo kao i 1000 knjiga stručne literature sažela je u sedam knjiga koje tematiziraju ljubav, brak i partnerske odnose, kao i sve ono što ih prati: svađu, upoznavanje, pomirbu, promjene, odgoj djece...

Na predavanju je utvrdila nekoliko faza ljubavi, koje su, kako kaže bez obzira na različitost slučajeva uvijek iste. To su faza ljubavi na prvi pogled, ljubav na  drugi pogled i zrela ljubav.

Mnogi ljudi žele živjeti u zanosu prve ljubavi i ne trude se baciti drugi pogled, a možda bi onda uvidjeli i bolje upoznali osobu s kojomsu bili. Neki samo traže taj zanos pa lete s cvijet na cvijet, a drugi taj zanos zamijene za pravu ljubav", objasnila je Ljubice Uvodić Vranić.

Dodala je kako je krozsvoju praksu upoznala puno parova, koji dijele postelju, stol i novčanik, a jedno o drugome ne znaju ništa. "Kako se neka veza može nazvati intimnom, ako ne znate što vaš partner želi, što sanja, što su njegove ambicije?" , zapitala se. 

"Nikad nije kasno mijenjati sebe, svoje ponašanje, izmijeniti odnos s partnerom ili partnericom, uskladiti se", istaknula je psihologinja s bogatim iskustvom ističući kako je zajednički smijeh i humor u odnosu iznimno važna karika za uspjeh veze.

"Danas ne vlada matrijarhat, ni patrijarhat nego filijarhat. Na vlasti su djeca kojoj su roditelji dali sve i ta djeca očekuju sve i od partnera. Ali i taj partner je isto dobio sve i ima ista ta očekivanja koja u partnerskom odnosu neće zadovoljiti. Mnogi ne razumiju da za zajednički odnos nije dovoljna samo ljubav, treba znati organizirati život, biti tolerantan sa svojom i obitelji partnera, s prijateljima i imati respekta prema poslu partnera i uskladiti odgojne principe prema djeci. Ključno je, da bismo bili zdravi, njegovati samopouzdanje, emocionalno se puniti, psihički i fizički aktivno živjeti i čuvati granice prema sebi i drugima", zaključila je Ljubica Uvodić Vranić.

Predavanje se održalo u sklopu programa 8. dana psihologije u Dubrovniku koji traju od 16. do 21. veljače.


K. Fiorović / FOTO: V.JerinićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube