KULTURA
19.04.2015 u 09:19

Predstavljena knjiga "Armenija – domovina sv. Vlaha"

U dvorani samostana sv Klare predstavljena je knjiga „Armenija – domovina sv. Vlaha“ čiji su autor ruski jezikoslovac, slavist i kroatist Artur R. Bagdasarov i povjesničar i voditelj Područnog centra 'Ivo Pilar' u Dubrovniku Vinicije B. Lupis. Radi se o prvoj znanstveno popularnoj knjizi o armenskim prepoznatljivostima na hrvatskom jeziku, kazao je Bagdasarov. Dodao je kako je zajedno s kolegom Lupisom nastojao hrvatskom čitateljstvu pružiti opće informacije o armenskom narodu, njegovoj kulturi, baštini i duhovnosti u povijesnom kontekstu, od vremena prvih godina kršćanstva do početka 20. stoljeća.


komentara  0


Ističući zajedničke brojne poveznice između armenskog i hrvatskog naroda Vinicije Lupis je posebno istaknuo vezu Dubrovnika i Armenije, odnosno kult gradskog zaštitnika sv Vlaha iz armenske Sebaste koja u predstavljenoj knjizi svjedoči o neprekinutoj duhovnoj vezi između dvaju naroda. Među ostalim, Lupis je podsjetio na 1902. godinu kada je nadbiskup Sebaste posjetio Dubrovnik kako bi upoznao Grad koji je za svog nebeskog zaštitnika odabrao Armenca, sv Vlaha. 
Dubrovnik je kao važno trgovačko središte između Istoka i Zapada bio stjecištem različitih naroda i kultura, a među brojnim strancima u Dubrovniku su boravili i Armenci, kazao je Lupis.

Od dubrovačkih Armenaca, većinom trgovaca, u povijesti je kao najpoznatija ostala zabilježena osobnost Gjuro (Armen) Baglivi, glasoviti profesor medicine i liječnik papa Inocenta XII i Klementa XI, rekao je Lupis, ističući i kako je Dubrovčanin, nadbiskup Rajmund Kunić početkom 18. stoljeća bio vjerskim poglavarom katoličkih Armenaca u Maloj Aziji. Najvažnija poveznica Armenaca i Hrvata je isusovac Josip Marinović iz Perasta koji je napisao prvu povijest Armenaca na Zapadu, položivši tako temelj suvremenom istraživanju armenske povijesti u Europi, napomenuo je Vinicije B. Lupis.

Podupiranje izdavaštva o dubrovačkim baštinskim temama kao i promicanje kulta sv Vlaha, zaštitnika Dubrovačke Republike i više je nego dovoljan razlog što smo pomogli izdavanje ove vrijedne knjige, kazao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Denis Orlić.

Predsjednica Armensko-hrvatskog društva prijateljstva iz Dubrovnika pijanistica Naira Asatrian naglasila je važnost približavanja armenskog naroda i njegove kulture i baštine hrvatskoj javnosti. Ona je kazala kako se nada da će i predstavljena knjiga pomoći u spoznavanju niza dosad nepoznatih činjenica o Armeniji, osobito tragičnih događaja poput turskog pogroma nad Armencima od prije sto godina koji je nedavno i papa Franjo nazvao „prvim genocidom u XX stoljeću“.


Izdavač „Armenije – domovine sv Vlaha“ je Ogranak Matice Hrvatske iz Stona, a ovitak knjige s likom dubrovačkog nebeskog zaštitnika izradio je akademski slikar Eugen Varzić.   


L.B./dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube