LIFESTYLE
06.05.2015 u 20:01

Kate Konavoka:ne volim kad mi turisti 'sole pamet' da je konavoski vez izradila mašina!

Kad Lopujka ubode iglicu u platno, obično se ne dogodi ništa spektakularno. Osim ako ta Lopujka nije Kate Stojanović, u Gradu već odavna poznata kao 'Kate Konavoka' koja konavoski vez, priča nam, uči i radi od malih nogu, a zadnjih petnaest godina na skalinima od Rozarija. Kad se počne navlačiti sotokotula i crna nošnja zimi, i lagana bijela ljeti, dok se stave verežice i puce, sigurecom uhiti pojas - eto već i prvih znatiželjnih kupaca s pitanjem:"Sve ovo, ručni rad? Ma nemoguće…." Svašta je pitaju, svašta joj 'pametuju', ali srećom, ima i gostiju koji znaju gdje su došli, pa čak i nešto o našoj povijesti i autohtonim proizvodima. Poput Katinog konavoskog veza.


komentara  0

"Kad sam ja bila mala, u školi smo na Lopudu imali domaćinstvo i učenje konavoskoga veza bilo je obavezno. I kako sam tad počela vesti, nastavila sam i kroz odraslu dob, ali pomalo. čini mi zadovoljstvo, izgubim malo vremena, zabavim se, ima tu posla", priča nam Kate dok slaže svoje prelijepe proizvode na rub skala od Rozarija, gdje ima već dugo koncesiju i svojim umijećem zadivljuje prolaznike i potencijalne kupce. A 'prave' Konavoke, zavide li joj ili je kritikaju, ili samo prođu kao nezainteresirano...?

"Ma ne, ja vazda promoviram te Konavle kao prelijepe, prepune svega i svačega, i vez je nešto prekrasno, naše, svima ga je drago viđet". Priča nam Kate priča, i već pomalo vadi kvadratno platno koje malo po malo postaje prelijepa podloga za bilo što. Od markera za knjige, preko kušinića s lavandom s konavoskim vezom za u ormar, pa do velikih napica prelijepih boja i tog čudesnoga uzorka, lutaka odjevenih u nošnju, ...svega ima u Kate, koja je baš danas obukla ljetnu, bijelu konavosku nošnju. A zašto Konavle, zašto vez?

"Kako zašto?! Pa da Lopud ima nošnju i vez, to bi i radila! Kako nema izabrala sam iduće najljepše obilježje. Ali napiši svakako da je Lopud u mom srcu!", smije se Kate koja se intenzivnije izradom i prodajom konavoskoga veza počela baviti kad je, kao i mnoge Dubrovkinje, izgubila posao u Dubrovačkoj banci.

"Znaš kako je to bilo, bome, sve se raspalo, ostala sam bez posla. Dotad sam samo đe i đe vikendom malo prodavala, doma vezla i tako. A kad ostaneš bez posla, prvu stvar o kojoj razmišljaš je kako podebljat kućni budžet. Vesti znam, to ću i činit"-tako je tad odlučila i na tome i ostala. I od toga se, priča nam, zajedno sa suprugom, može živjeti, ali samo zato jer su im djeca već odrasla i imaju svoje prihode.

Od gužve i sparine koja se ovih dana nekako srušila na Grad, najmrže joj je kad je turisti pitaju je li to sve učinjeno rukom. Ona im odgovori da jest, a oni joj 'sole pamet' da su i njezini proizvodi ali i nošnja i nakit, izrađeni mašinski.  Na to se čovjek, priča, malo razočara. Jer u masi turista, nekad se dogodi da veze namju gdje su ni što to ona prodava, a nekad, kad je Grad pust, naleti grupa koja točno zna što je Kate naslagala na kraj skalina. I, kao i mi domaći, oduševljeni su vezom, nošnjom, trudom koji je uložen u sve to.

"Koliko mi treba? Pa za nešto manje recimo par sati, a velike stvari izvezem za dan. Ali zimi najviše pripremim, dani kratki, brzo dođe mrak, da mi prođe vrijeme..." Baš kao što domaćima ne prođe dana da Katu ne vide na skalama, vazda na istome mjestu, vazda s iglicom u rukama.

 


L.VierdaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube