POLITIKA
21.05.2015 u 21:20

Nova saznanja o javnoj garaži
SAVEZNICI: Šuica i Vlahušić zajedno lobirali za kredit Midia grupi - potvrdio Božo Prka

"U Zagrebu smo od predsjednika Uprave PBZ-a, Boža Prke osobno saznali kako je PBZ u dva navrata odbio dati kredit Midia Grupi za dubrovačku garažu, a potom su u trećem zahtjevu popustili uz jamstvo Grada Dubrovnika, a ono što nismo do sada znali jest da su za kredit Midiji lobirali tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica i tada gradski vijećnik Andro Vlahušić", za Dubrovniknet izjavio je Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća, reagirajući na prozivke gradonačelnika.


komentara  10

Nakon jutrošnje konferencije za novinare na kojoj je gradonačelnik Andro Vlahušić opet iznio svoju istinu o javnoj garaži i rješavanju ovog problema, koji visi nad gradskim proračunom, za komentar smo pitali Mata Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća, koji je jučer zajedno s ostalim članovima Povjerenstva za javnu garažu: Olgom Muratti, Marom Kristićem i Perom Vićanom bio na sastanku s predsjednikom uprave PBZ-a,  Božom Prkom.

"Sporazum prema kojem je Grad Dubrovnik trebao uplatiti 40 milijuna kuna za dubrovačku javnu garažu, koji  je dogovarao gradonačelnik Andro Vlahušić, ne bi u potpunosti riješio pitanje kreditnog zaduživanja za javnu garažu. Uz taj sporazum vezano je i pravo građenja Midia grupi, koje produljuje sadašnju koncesiju na garažu sa 20 na 50 godina. Pravno je nemoguće vezati jedno za drugo, jer za pravo građenja treba raspisati javni natječaj.

Gradonačelnik Andro Vlahušić Gradsko vijeće nije upoznao sa svim činjenicama i stavkama ovog sporazuma, pa tako ni s činjenicom kako je PBZ u dva navrata odbila Midia grupi dati kredit za javnu garažu. Od predsjednik uprave PBZ- a Boža Prke osobno jučer smo čuli kako je prilikom posjeta Dubrovniku tada vodio aktivne razgovore na temu ovog kredita s tadašnjom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom i tadašnjim gradskim vijećnikom Androm Vlahušićem, koji je u pregovore bio uključen od samog početka.

Povjerenstvo Gradskog vijeća za javnu garažu, kao ni ja osobno nemamo namjeru nikoga slati u zatvor ni Dubravku Šuicu ni Andra Vlahušića. Mi nismo nikakvo istražno tijelo, naš jedini cilj je konačno pokušati riješiti ovaj problem u suglasju sa svim stranama i imati jasnu situaciju oko javne garaže“, kaže Mato Franković.

"Gradonačelnik Andro Vlahušić pokazuje veliku nervozu kad se počne raspravljati o garaži. Dan prije nego što je Povjerenstvo o vlastitom trošku otputovalo u Zagreb na sastanak s upravom PBZ-a, poslao je priopćenje medijima u kojem omalovažava rad Gradskog vijeća i Povjerenstva, a dan nakon sastanka drži konferenciju za novinare na kojoj opet ponavlja isto. Povjerenstvo će se uskoro sastati s predstavnicima Midia grupe, a potom pozivamo gradonačelnika da nam se pridruži i da svoj doprinos u rješavanju ovog problema. Njegove izjave da je rušenjem proračuna sporazumno rješenje koje je on dogovorio s PBZ-om i Midiom propalo, nije istinit, jer kako nam je rečeno u PBZ-u, prvi rok za potpisivanje tog ugovora bio je 30. listopad 2014. , a drugi 31. 12. 2014. Što znači da je Vlahušić rebalansom proračuna za 2014. mogao osigurati 40 milijuna kuna, platiti i kako on tvrdi riješiti stvar. Taj sporazum nema nikakve veze sa Proračunom za 2015. godinu“, zaključio je Mato Franković.

Andro Vlahušić danas je na konferenciji za novinare izjavio kako je imenovanja Povjerenstva za dodjelu koncesija i Školskih odbora dubrovačkih osnovnih škola ovlast gradonačelnika te da će on imenovati novo Povjerenstvo i školske odbore u skladu sa svojim ovlastima.

Franković na to kaže da je potpuno siguran u zakonitost Odluke o imenovanju povjerenstva za dodjelu koncesija jer se o tome konzultirao sa pravnim stručnjacima, a da je Ministarstvo uprave potvrdilo zakonitost prve konstituirajuće sjednice na kojoj je Povjerenstvo imenovano. 

"Gradonačelnik nema pravo i on manipulira činjenicama. Onog trenutka kad je on doveo u pitanje konstituirajuću sjednicu Vijeća, zatražili smo mišljenje Ministarstva uprave, koje je potvrdilo zakonitost sjednice. Zatražili smo i njihov nadzor nad svim točkama dnevnog reda, koji još nije završen. Kad dobijemo njihov pravorijek to ćemo poštivati.

Treba još naglasiti kako gradonačelnik nema ovlasti ukidati Odluke gradskog vijeća, a što se tiče Školskih odbora nikad do sada u Gradu Dubrovniku, ali ni u iti jednom gradu ili općini u Hrvatskoj gradonačelnik ili načelnik nisu imenovali školske odbore. Prema statutima šklola, ali i prema Zakonu o osnovnom školstvu školske odbore imenuje osnivač, a to nije i ne može biti gradonačelnik, nego isključivo Gradsko vijeće", zaključio je Franković.


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Vezani članci
POLITIKA
6      13|02|20 u 13:51
Vlahušić prijeti novim izborima
Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube