LIFESTYLE
04.01.2016 u 08:27

TUŽNA STATISTIKA - tko nas je sve napustio u 2015.

2015. bila je godina u kojoj su nas napustili mnogi naši  sugrađani. Njihove obitelji, prijatelji, znanci i suradnici oprostili su se od njih komemoracijama, toplim riječima, prisjećanjima na lijepe godine koje su proveli zajedno, a Dubrovniknet.hr prisjeća ih se po mnogim događajima i godinama kojima su na razne načine obilježili život Grada.


komentara  1

Marko Vuletić-19.02.2015.
Nakon duge i teške bolesti, 19. veljače preminuo je Marko Vuletić, hrvatski branitelj, predsjednik dubrovačkog HSP-a i gradski vijećnik. Vuletić se u obranu Republike Hrvatske uključio na samom početku srbo - crnogorske agresije, najprije kao dragovoljac na slavonskom ratištu, a u obrani Dubrovnika sudjeluje od samog početka. Marko Vuletić rođen je 27. veljače 1960. godine u Dubrovniku. Istaknuti je član Hrvatske stranke prava, obnašao je dužnost predsjednika dubrovačkog HSP-a, a bio je i vijećnik te stranke gradskom vijeću Grada Dubrovnika, potom i nezavisni vijećnik. Iza sebe je ostavio troje djece.

Goran Violić 19.02.2015.
Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić preminuo je 19. veljače 2015. u 51. godini života, nakon duge i teške bolesti. Goran Violić rođen je 26. srpnja 1964. u Dubrovniku. Bio je oženjen i otac dvaju sinova. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku te magistrirao kriminalistiku na poslijediplomskom studiju Policijske akademije MUP. Do 2005. radio je na raznim rukovodnim pravosudno-policijskim poslovima u Ministarstvu pravosuđa. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje radio je od 2005. godine kao pročelnik Područnog ureda. Svojom neiscrpnom energijom i entuzijazmom, Violić je dao značajan doprinos u stvaranju sustava zaštite i spašavanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ante Gnječ-Šeki-27.02.2015.
27. veljače 2015. napustio nas je Ante Gnječ, čovjek kojega su u Gradu svi znali kao Šekija. Nema broja baklji koje je napravio, tko zna koliko je kilometara vijenaca od lovorike ispleo za svaku veću prigodu u Gradu.... Šeki je bio jedan od simbola Grada, svakodnevno smo ga mogli vidjeti po Gradu, s karićem, kako nešto nosi, prenosi, mogli smo ga vidjeti i u predstavama Igara, a u Dubrovnik je došao davnih godina, rodom je bio iz Staševice, radio je jedno vrijeme u Igrama, ostatak radnog vijeka je proveo kao tehničko osoblje kazališta Marina Držića.

Robert Benmosche -28.02.2015.
Robert H. Benmosche, jedan od najbogatijih Amerikanaca i vlasnik Ville Splendid u Dubrovniku, umro je nakon teške bolesti u New Yorku 28. Veljače 2015.u 70. godini, a vijest je objavio NY Times. Benmosche se proslavio spašavanjem osiguravajućeg diva AIG nakon što je nekad najveća svjetsku osiguravajuću tvrtku postala žrtvom velike svjetske krize.Davnih godina ovaj je „američki Dubrovčanin“ bacio oko na Villu Splendid, kupio je i preuredio u svoje stalno boravište. U mirovinu je otišao upravo u svom utočištu u Dubrovnik u villu Splendid.

dr.Bruno Šišić 17.05.2015.
Odlaskom gospara dr. Bruna Šišića, koji je godinama usprkos, do zadnjeg dana života bio aktivni sudionik zajednice u kojoj je živio i kojoj je svojim intelektualnim društvenim angažmanom doprinosio, Dubrovnik je puno izgubio. Otišao je čovjek koji je istinski volio svoj Grad, koji se nesebično zalagao za očuvanje njegovih povijesnih i urbanih vrijednosti, posebno izraženih kroz odnos prema prirodi, povijesnim vrtovima i dubrovačkom krajobrazu. Napustio nas je čovjek od kojega se moglo puno toga naučiti i čije će mjesto u Dubrovniku teško tko moći upotpuniti. Što je sve gospar Šišić u svom životu radio i napravio najbolje svjedoči njegova poduga biografija. Rođen je u Dubrovniku 3. lipnja 1927.g gdje je završio osnovnu i srednju te glazbenu školu, te je diplomirao 1950. Godine na agronomiji na tadašnjem poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Nakon sudjelovanja i ranjavanja u antifašističkom pokretu, vraća se u Dubrovnik 1945. nakon čega je maturira,o a potom i upisao fakultet na kojemu je diplomirao 1950. Nakon nekoliko poslova počinje raditi u dubrovačkom Rasadniku, a sve ostalo je povijest. Ime dr. Bruna Šišića značilo je itekako puno, njegove kriterije malo tko je mogao ispuniti do kraja, a njegove su kritike nerijetko bile jedini razumni glas struke.

Mato Pušić 22.05.2015.
22. svibnja 2015. nakon kratke i teške bolesti u 66.-oj godini preminuo je Mato Pušić, dugogodišnji član Poglavarstva Općine Konavle zadužen za financije, zamjenik načelnika Općine Konavle u razdoblju od 2009. do 2013. Odlaskom Mata Pušića, izgubili smo ne samo vrsnog financijskog stručnjaka već prije svega iznimnog kolegu i prijatelja, kažu u Općini Konavle. Rođen je u Dubrovniku 2. siječnja 1949 g., završio je gimnaziju u Dubrovniku i Ekonomski fakultet u Zagrebu (1972). U svojoj dugogodišnjoj profesionalnoj karijeri Mato Pušić obavljao je odgovorne funkcije u brojnim tvrtkama, počevši od putničke agencije „Atlas“ gdje je bio rukovoditelj elektroničkog računskog centra, zatim u H.T.C. Babin Kuk i Zračna luka Dubrovnik gdje je bio financijski direktor, Dubrovačka banka d.d. – zamjenik direktora.


fra Marijo Šikić-08.07.2015.
Jedan od franjevačkih svećenika omiljen među generacijama Dubrovčana, Fra Marijo Šikić umro je, 8. srpnja 2015., u Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku, u 84. godini života, 64. redovništva i 58. svećeništva. Fra Marijo je rođen 6. listopada 1931. u Murteru. 21. rujna 1952. položio je privremene zavjete u Dubrovniku. Doktor teologije,fra Marijo je obavljao razne službe, pa je i tijekom profesorske službe u Zadru, Dubrovniku i Makarskoj predavao brojne predmete. U četiri mandata bio je gvardijan samostana Male braće u Dubrovniku. Bio je bolnički kapelan u Dubrovniku, knjižničar Male braće, duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda, direktor Papinskih misijskih djela u Dubrovačkoj biskupiji, a kao životno djelo na kojem je radio nekoliko desetljeća njegov je prijevod s latinskog na hrvatski knjige „Tria opuscula“ sv. Bonaventure. Najduže je živio i radio u Dubrovniku, i to od 1969. do 1991., pa zatim opet od 1997. do 2006. Poslije toga od 2006. do 2012. živio je u samostanu sv. Klare u Kotoru, a neko vrijeme bio je upravitelj župe Bogdašići iznad Tivta. Od 2012. do smrti fra Marijo je živio i radio u samostanu Male braće Dubrovniku.

maestro Ivo Dražinić-14.07.2015.
U sred ljeta, 14. srpnja 2015. napustio nas je još jedan dobri duh Grada, maestro Ivo Dražinić, Preminuo je, iznenadno na Lastovu, svom rodnom otoku. Ivo Dražinić je bio i veliki sin Grada u kojega je bio zaljubljen, kojega je kroz note uzdizao do savršene harmonije čitavog glazbenog svemira. Maestro Dražinić je rođen 1942. na Lastovu, dirigiranje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu,  usavršavao se kod Jashe Horensteina i Lovre pl. Matačića. Bio je dobitnikom brojnih nagrada u domovini i u inozemstvu, među ostalim, prve nagrade BBC-a za snimku vokalne glazbe u konkurenciji umjetnika iz 48 zemalja i Nagrade Grada Dubrovnika. Njegovo najplodnije razdoblje počinje godine 1980. u Dubrovniku gdje djeluje kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra i umjetnički rukovoditelj Zbora Libertas. Ta je djelatnost bila okrunjena Nagradom grada Dubrovnika i Nagradom Luka Sorkočević. Od 1987. do 1991. bio je glazbeni ravnatelj Dubrovačkoga ljetnog festivala te Festivala komorne glazbe. Surađivao je s najpoznatijim solistima , snimio je brojne zvukovne nosače s djelima hrvatske i svjetske glazbe, sudjelovao u radijskim i televizijskim emisijama. 1997. ponovno je bio glavni dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra.

kap. Kristo Laptalo 22.07.2015.
Nakon duge i teške bolesti 22. srpnja 2015. u 66. godini života preminuo je dubrovački kapetan Kristo Laptalo. Kapetan Laptalo je pod sumnjom u šverc 51 kg kokaina skrivenog u kutijama s bananama na brodu Coral Sea uhićen i sproveden u zatvor u Grčkoj u srpnju 2007. godine. Osuđen je na 14 godina zatvora, a oslobođen je u drugostupanjskom postupku u studenom 2008. Dubrovčani su se tada solidiralizirali sa svojim kapetanom uvjereni u njegovu nevinost koja je dokazana i na sudu, a kad je kapetan dolazio u Grad organiziran mu je veliki doček. Boravak u zatvoru u Grčakoj, štrajk glađu zbog nepravde, otkaz, nisu bili lak teret za podnijeti.

Neven Barač 20.09.2015.
U Zagrebu je u 84. godini preminuo kontraverzni bankar, bivši generalni direktor Dubrovačke banke Neven Barač. Barač je karijeru započeo u rafineriji Sisak, uslijedili su poslovi na utemeljenju INA-e gdje je radio i kao financijski direktor. Njegove dubrovačke poslovne godine obilježila je afera Dubrovačka banka zbog koje je bio i zatvoren. Neven Barač rođen je 5. svibnja 1932. godine u gradu Pagu, gimnaziju je završio u Karlovcu, a ekonomski fakultet u Zagrebu.

Ivo Rudenjak-20.10.2015.
20. listopada 2015. u 80-oj godini preminuo je Ivo Rudenjak doajen dubrovačkog i jedan od najpoznatijih hrvatskih ugostitelja. U ugostiteljskom poslu Rudenjak je proveo punih 60 godina, vlasnik je tvrtke 'Ragusa 2' koju su njegovi roditelji osnovali daleke 1929. , a godinama je bio predsjednikom dubrovačkog Ceha ugostitelja i jednim od čelnika Hrvatske obrtničke komore.

Marinko Vlahinić 05.11.2015.
5. studenoga 2015. napustio nas je Marinko Vlahinić, gradski vijećnik HDZ-a, nakon duge borbe s opakom bolešću kojoj je godinama prkosio. Vjerovao je do posljednjeg trenutka kako će želja i volja za životom pobijediti i ovoga puta, ali srce nije izdržalo. Marinko Vlahinić je bio gradski vijećnik kroz tri mandata, a na dubrovačkoj političkoj sceni je od 1997. godine. Marinko Vlahinić je bio i dopredsjednik GO HDZ-a, a odigrao je značajnu ulogu u ujedinjenju stranke prije prošlih lokalnih izbora. Šira dubrovačka javnost koja je pratila rad gradskih vijećnika i Gradskog vijeća pamtit će ga po duhovitim upadicama i angažiranim raspravama zbog kojih je svojedobno od jednoga kolege vijećnika dobio naziv "doktor demokracije".

Jerko Jerry Kovač 01.12.2015.
Najstariji aktivni igrač bridža na svijetu Jerko Jerry Kovač preminuo je 1. prosinca u 103.-oj godini. Kovač je početkom 2015. ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji aktivni igrač bridža na svijetu, a Hrvatski bridž savez organizirao je prigodni turnir u čast 102. rođendana Jerka ‘Jerrya’ Kovača, najstarijeg aktivnog igrača bridža na svijetu. Jerko Kovač rođen je 12. 3.1913. godine u Posušju te je izučivši urarski zanat u Sarajevu i Dubrovniku preuzeo trgovinu na Sušaku. Drugi svjetski rat ga je odveo u Zagreb, a po završetku je otišao u SAD, nakon dvije godine provedene u izbjegličkom logoru u Italiji. U Americi je krenuo ispočetka i pokrenuo vlastiti posao sa satovima i trgovinom. Živio je pola godine u Los Angelesu, a pola u Dubrovniku, i igrao bridž preko šezdeset godina.

Milan Čejović Čejo 07.12.2015.

Upravo onako kako je i želio, daleko od rodnog doma, iznenada je 7. prosinca preminuo dubrovački ribar, omiljeno gradsko čeljade, Knez Republike Porporela i sudionik brojnih dubrovačkih škeraca.  Partio je, "na drugom kraju svijeta", kamo je odlazio kad bi stigle dubrovačke zime. Knez Dubrovačke Republike Porporela u dva mandata, rođeni Karmenaš, svojom veselom, pozitivnom pojavom nije nikoga ostavljao ravnodušnim, a bijele hlače i srebrena duga kosa više od četrdeset godina bili su njegov zaštitni znak. Ribar, veseljak, nekad davno i DJ, čeljade od betula i balice, Grada i škerca, razveseljavao je  svakog svojim osmijehom, a ovaj ponekad sivi život ljudima oko sebe činio ugodnijim i šaljivim. Kada bi ga netko na Stradunu pozdravio s "Adio gospar Čeja", od srca bi se nasmijao i svaki put ponovio: "Ma kakav sam ti ja gospar. Smrdim po ribi po cijele dane. Nisam ti ja gospara vidio".

Tomo Vlahutin – 10.12.2015.
10. prosinca 2015. napustio nas je gospar Tomo Vlahutin, čovjek koji je snažno obilježio kulturu i kulturni život u Gradu, kroz hotelijerstvo, Dubrovačke ljetne igre, srednjoškolsku profesuru.Pamtit ćemo ga kao čovjeka tiha, razborita, zaljubljenika u sve vrednote Grada kojemu je pripadao kao - gospar. Otišao je nakon kratke bolesti. Gospara Toma Vlahutina pamte generacije "Šuvarevih srednjoškolaca" kojima je predavao brojne predmete, u Dubrovačkim ljetnim igrama je godinama radio u odjelu propagande, da bi u iznimno osjetljivim, prvim godinama hrvatske samostalnosti, 90-tih bio njihovim ravnateljem. Čitav kulturno-zabavni program i odjel novog hotelskog kompleksa na Babinom kuku nosio je timbar njegovog promišljanja turizma i kulture, kao što su i svi nazivi trgova, restorana i hotela u tom dijelu grada, udaljenog od povijesne jezgre, rezultat njegove zaljubljenosti u tradiciju i vrijednosti Dubrovnika kao Grada, urbane perjanice hrvatskog Mediterana.

Rafael Rafo Rodin- 20.12.2015.
Rafael Rafo Rodin, legendarni direktor Hotela Excelsior  napustio nas je u  89. godini života 20. prosinca 2015.. Vodeći Excelsior od 1964. do 1983. godine Rafo Rodin ga je pretvorio u ugledni hotel visoke kategorije, poznat daleko izvan okvira ondašnje Jugoslavije. Kroz Excelsior je prodefiliralo mnoštvo careva, kraljeva i posebno umjetnika. "Ponašaj se uvijek kao da gost u tebe doma, tako se ophodi prema njemu na svom radnom mjestu, u hotelu, restoranu, na plaži, i onda će biti dobro, a gost će se vratiti. Ljudi idu tamo gdje znaju da će ih netko ljubazno dočekati i kazati dobar dan, pitati kako ste i popiti s njima kavu. Kad se tako ponašaš, gost ti vjeruje. Nema tu velike filozofije:čovjek je u turizmu sve. Uostalom, u turizmu je manje-više sve izmišljeno, ne treba otkrivati toplu vodu", često je naglašavao.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube