KULTURA
08.01.2016 u 21:25

Na današnji dan prije 427 godina rodio se Ivan Gundulić

Na današnji dan 8. siječnja 1589. u Dubrovniku je rođen Ivan Gundulić, jedan od rijetkih Dubrovčana kojemu je, doduše nakon pada Republike, podignut spomenik u povijesnoj jezgri. Pisac, pjesnik i dramatičar, Gundulić je danas najpoznatiji po stihovima o slobodi, koje je uglazbio Jakov Gotovac, a postali su svojevrsna himna Dubrovnika. Početkom 19. stoljeća Gundulić postaje književni uzor hrvatskog nacionalnog preporoda, što je vjerojatno i razlog zbog kojeg su mu Dubrovčani 1893., dok je Grad još bio pod austrijskom upravom, kao simbolu otpora i slobode podigli, van svih dubrovačkih običaja, veliki spomenik na zelenoj placi, koja od tog vremena nosi naziv Poljana Ivana Gundulića.


komentara  0

Ivan (Gjivo) Gundulić, kojega su zbog njegove povučenosti i mirnog života sugrađani zvali Mačica, rodio se 8. siječnja 1589. kao najstariji sin carskog generala Frana Gundulića i Džive Gradić. Obitelj Gundulić bila je poznata još u 13. stoljeću, a njezini su članovi, kao pripadnici aristokracije, obavljali različite državno-administrativne poslove.

Obrazovao se u Dubrovniku, gdje su mu, uz ostale, učitelji bili Toskanac Camillo Camilli, koji je dopunio Tassov Oslobođeni Jeruzalem te svećenik Petar Palikuća, koji je na hrvatski preveo Život Carla Borromea.
Nakon završetka školovanja, 1608. postaje član Velikoga vijeća. Dva je puta bio knez u Konavlima (1615. i 1619.). 1634. postaje senator, a 1638. član Maloga vijeća. S obzirom da je umro u 49. godini, nije imao priliku biti izabran za kneza Dubrovačke Republike, jer knez nije smio biti mlađi od 50 godina.

Gundulić je bio hrvatski barokni pjesnik, epik, lirik i dramatik. Najpoznatija njegova djela su ep Osman, epska pjesma Suze sina razmetnoga i pastorala Dubravka, čiji je dio i Himna slobodi, koja je postala svojevrsna himna Dubrovnika, a već 67. godina se uz njene stihove i zvuke podiže barjak Dubrovačkih ljetnih igara.

Gundulić je živio mirno i povučeno.1628. oženio se Nikom Sorkočević s kojom je imao tri sina: poznat je Fran Gundulić, koji je kasnije postao austrijski general te Šiško, hrvatski pjesnik.

Umro je u Dubrovniku nakon dvotjedne bolesti. Pretpostavlja se da je uzrok smrti bila upala porebrice.

1893. na Zelenoj placi u Gradu je podignut spomenik Ivanu Gunduliću, kojeg je izradio kipar ivan Rendić, a odlukom tadašnje gradske uprave na zahtjev dubrovačke mladosti.

Spomenik je oštećen u 2. svjetskom ratu u bombardiranju 1944. godine i tom je prigodom u njegovom postolju pronađena povelja zakopana prilikom gradnje, a čiju je kopiju arhivirao Baldo Kosić, kustos tadašnjeg Domorodnog muzeja. Nakon obnove povelja je vraćena u spomenik.

Himna slobodi

O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube